Praktisch

Ik ga op reis en ik neem mee…

De meeste van onze tochten stellen nogal wat eisen aan je uitrusting. Voor de wandeltrektochten zijn onder andere een goede en ruime rugzak (minimaal 50 liter), goede ingelopen bergwandelschoenen met voldoende steun en profiel, een fleece of wollen trui en een wind- en waterdichte laag nodig.

WildkamperenVoor kampeertrektochten moeten deelnemers zelf voor lichtgewicht tenten zorgen, de reisbegeleiders zullen dit coördineren. Meestal zijn er voldoende tenten en is het geen probleem als jij er geen hebt. Verder heb je een (compact) slaapmatje en een (warme) lichtgewicht slaapzak nodig.

Mocht je uitrusting nog niet compleet zijn, wacht dan met aanschaffen tot na de voorbereidingsdag, waar je meer hoort over dit onderwerp. De ene reis is de andere niet. Wat je aan materiaal nodig hebt, is afhankelijk van het terrein en klimaat van de tocht die je gaat maken. De reisbegeleiders kunnen je daar al meer over vertellen. In de betere buitensport zaak kun je deskundig advies over materialen krijgen. Lees hier het blog welke één van onze reisbegeleiders over de paklijst heeft geschreven.

Voor alle reizen is tenslotte een passende reisverzekering verplicht, daarnaast raden we ook aan een annuleringsverzekering af te sluiten.

Vervoer

Bij het merendeel van onze reizen zijn de heen- en terugreis bij de reisprijs inbegrepen. Samen met de groep reis je per (nacht)trein of TGV naar het startpunt. Dit is dé manier om je reisgenoten alvast beter te leren kennen. Daarnaast is reizen per trein de meest duurzame manier van reizen.

Soms zijn de heen- en terugreis voor een reis niet bij de prijs inbegrepen en moet je deze zelf boeken. Als de heen- en terugreis niet in de reisprijs inbegrepen zijn, is het wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren.

Maaltijden onderweg

Maaltijden onderweg: soms is er een mogelijkheid om boven een kampvuur te kokenBij huttentochten zijn de maaltijden onderweg niet inbegrepen bij de prijs. In de meeste hutten kan er niet zelf gekookt worden, maar deze bieden vaak tegen een schappelijke prijs een (meergangen) diner aan. Tijdens de voorbereidingsdag geven de reisbegeleiders een indicatie van de kosten voor het eten onderweg en worden hier verdere afspraken over gemaakt.  Een enkele keer kan er zelf gekookt worden in een hut of groepsaccommodatie. Ook hier worden afspraken tijdens de voorbereidingsdag over gemaakt.

Bij sommige bestemmingen zoals in Zuid- of Oost-Europa is vegetarisch eten minder gangbaar; reken erop dat vegetarische maaltijden daar minder ‘creatief’ zijn.

Bij kampeertrektochten zijn de maaltijden tijdens trekkingdagen inbegrepen bij de prijs. We nemen de maaltijden in onze rugzakken mee. Bij de zwaardere tochten zijn deze lichtgewicht en voedzaam, bij de lichtere tochten kunnen er onderweg in een dorp extra boodschappen gedaan worden. Tijdens de voorbereidingsdag worden hier afspraken over gemaakt.

Ben je vegetariër of volg je een dieet? Meestal is dit geen enkel probleem. Binnen Spring is er veel ervaring met lichtgewicht en voedzaam eten. Een aantal vrijwilligers schrijven een blog over dit onderwerp.

Soort reizen

Spring organiseert verschillende soorten wandelreizen. Van tijd tot tijd proberen we wat nieuws, maar de meeste reizen vallen in één van onderstaande categorieën.

Eten bij een berghut met uitzichtOvernachting in hutten of hostelsHuttentrektochten

Een huttentocht is een relatief luxe wandelreis. Omdat je geen tent, maaltijden en andere kampeeruitrusting hoeft mee te nemen, kan het gewicht in je rugzak beperkt blijven tot ca. 10-12 kg. Er is een bonte variëteit aan eenvoudige onderkomens voor wandelaars, waar je kunt eten (en koken), drinken en slapen. In onbewoonde gebieden zijn dit bemande berghutten, vaak alleen te voet bereikbaar. In bewoonde middelgebergtes, landelijk gebied of stadjes logeren we in een gîte d’étape, camping barn, natuurvriendenhuis, jeugdherberg, hostel, ferme d’auberge… Elk onderkomen is anders, maar wat je er over het algemeen aantreft is een gemeenschappelijke ruimte, slaapzalen (een éénpersoonskamer is niet mogelijk) en gedeelde sanitaire voorzieningen. Vegetariërs worden door de kok soms meewarig bekeken maar kunnen een passende maaltijd verwachten.

KampeertrektochtKampeertrektochten

Op een kampeertrektocht neem je alles wat je voor een aantal dagen nodig hebt in je rugzak mee: tent, slaapzak, slaapmatje, kleding, branders, pannen en eten. Op de meeste reizen zetten we de tenten op mooie plekjes in het wild op, in de buurt van een beekje om te koken en te wassen. Het wildkamperen wordt afgewisseld met een verblijf aan de rand van de beschaving op een camping of in een eenvoudig onderkomen. Vaak is er de gelegenheid om de etensvoorraad aan te vullen, je kleren te wassen en te genieten van de luxe van een warme douche en een gezellige kroeg of restaurant. Bij lichtere tochten of tochten dichter in de bewoonde wereld maken we gebruik kleinschalige- of boerencampings.

Sneeuwwandeltrektochten

SneeuwschoenwandelenSpring organiseert elke winter één of meer sneeuwwandeltrektochten naar sneeuwzekere gebieden. We vermijden hierbij plekken met mogelijk lawinegevaar. Wandelen op sneeuwschoenen wordt de laatste jaren steeds populairder. Het is gemakkelijk te leren; na een kort oefenrondje kun je er een tocht op maken. Het is iets zwaarder dan gewoon wandelen en de afstanden zijn in vergelijking de zomerse tochten iets korter. Doorgaans is het een paar graden onder nul tijdens de wandeldag. Met een muts en zonnebril op is het heerlijk pauzeren in de winterzon. Goede bergschoenen, een degelijke buitensportuitrusting en een voldoende wandelconditie zijn de basis voor een prachtig winteravontuur. De kleren die je meeneemt om je te beschermen tegen vorst en wind zijn in het algemeen dezelfde kleren die je in de zomer meeneemt op een wandeltocht.