Word reisbegeleider

Reisbegeleiders gezocht: om onze wandelreizen te kunnen blijven organiseren zoeken we jaarlijks nieuwe reisbegeleiders! Heb je ervaring met meerdaagse wandeltochten? Ben je graag met een groep op pad en speel je daarbij het liefst een actieve rol? Wil je leren van de ervaringen van ervaren reisbegeleiders? En ben je tussen de 25 en 38 jaar? Dan is dit iets voor jou!

Wat doe je:

Als reisbegeleider vervul je een belangrijke rol bij Spring. Samen met een mede-reisbegeleider zorg je ervoor dat jouw reizen onvergetelijk worden, zowel voor jezelf als voor de deelnemers. Naast de reis zelf ben je ook verantwoordelijk voor een groot deel van de voorbereiding, hierdoor kunnen jullie je eigen draai aan de reis geven. Tijdens de opleiding tot reisbegeleider leer je alles wat komt kijken bij het organiseren van een reis en hoe je je groep (en jezelf!) een veilige en leuke reis bezorgt.

In het kort ben je:

 • Sociaal en actief. Je werkt graag samen en betrekt deelnemers bij de reis. Ervaring met groepen (begeleiden) is een pré.
 • Een ervaren en enthousiaste wandelaar. Je hebt ervaring met meerdaagse trektochten, bij voorkeur in de bergen.
 • Graag als vrijwilliger actief voor Spring, ook buiten de reizen om.
 • Stressbestendig, flexibel en in staat problemen op te lossen.
 • Toegankelijk, een doorzetter en positief ingesteld.
 • Van plan je minimaal twee jaar in te zetten voor Spring.

Wat biedt Spring jou:

Als reisbegeleider bij Spring zet je je vrijwillig in. Je krijgt daar veel voor terug. We bieden je een gedegen en intensieve opleiding tot reisbegeleider waarin je van alles leert over reisbegeleiden en het sturen op veiligheid en vakantieplezier. Je werkt samen met een mede-reisbegeleider met wie je de reis voorbereidt en begeleidt. Je krijgt 100% korting op de reisprijs van de reis die je begeleidt.* Bovendien leer je veel andere reisbegeleiders kennen en levert je inzet veel plezier en nieuwe sociale contacten op!

Spring reisbegeleider opleiding

In de eerste twee weekenden komen onder andere weerkunde, kaart & kompas, materiaalkennis, tochtenplanning, berggevaren, juridische zaken en groepsprocessen aan bod. Je volgt theorielessen op basis van een uitgebreide syllabus. Ook breng je direct je opgedane kennis in de praktijk in rollenspelen, bij een kaart & kompastocht, tijdens een branderinstructie, etc. Het zijn lange, intensieve en zeer gevarieerde dagen; binnen en buiten; leerzaam en gezellig. Het derde opleidingsweekend is een praktijkweekend. We organiseren dit meestal in de Ardennen, waar je kampeert op een camping, zorgt voor je eigen maaltijden en waar je onder begeleiding van ervaren reisbegeleiders op pad wordt gestuurd met kaart en kompas.

Oefenen met kaart en kompas tijdens de opleiding tot reisbegeleider.In het voorjaar vindt de EHBBO-dag plaats, deelname hieraan is verplicht als je de opleiding volgt, maar ook voor ervaren reisbegeleiders als herhaling. Hier leer je de Basiskennis Eerste Hulp Bij Bergsportongevallen (EHBBO) en oefen je ook actief met een aantal onderdelen hiervan. 

 

Na het volgen van de opleidingsweekenden en de EHBBO-dag mag je (in principe) een reis van niveau 2 of 3 begeleiden. Voor het volgen van de basisopleiding betaal je een eigen bijdrage van ongeveer 195 euro voor de opleiding van 2024 (bedrag 2025 nog niet bekend, mogelijk hoger i.v.m. inflatie). Hiervan worden accommodatiekosten en eten en drinken tijdens de weekenden bekostigd. Van Spring krijg je ervaren reisbegeleiders als docenten en digitaal cursusmateriaal. Reiskosten naar de weekenden zijn voor eigen rekening.

Voor het begeleiden van reizen van niveau 4 en 5 is het nodig om de Bergweek te voltooien. Omdat deze reizen in afgelegen gebieden / het hooggebergte plaatsvinden vinden we het belangrijk ook de praktijk te trainen in de Alpen. Voor de Bergweek zijn beperkt plekken beschikbaar en is ervaring met lichtere reizen ook een belangrijk selectiecriterium. Het kan dus goed dat je pas een of twee jaar na de opleiding de Bergweek kunt doen. Maar ook daarvoor zijn er genoeg mooie mogelijkheden bij Spring waar wij graag over meedenken, zoals het begeleiden van weekenden of een niveau 3 reis.

Solliciteer voor de opleiding tot reisbegeleider:

Spreekt dit jou aan? Herken je jezelf in het profiel wat wij zoeken, word je enthousiast van groepsreizen in mooie wandelgebieden en wil je graag reisbegeleider worden bij Spring? Mail dan uiterlijk zondag 15 december 2024 je motivatie naar spring.opleidingsco@gmail.com.

Een groepsreis van Spring in de Italiaanse Dolomieten. Als reisbegeleider kom je op de mooiste plekken.In je motivatiebrief ga je in ieder geval in op de volgende vragen:

 • Wat lijkt je zo leuk /uitdagend/ … aan het begeleiden van een groepsreis?
 • Wat maakt dat je juist voor Spring een reis zou willen begeleiden?
 • Hoe ken je Spring? Heb je ervaring met Spring of het Nivon?
 • Welke reizen (zwaarte, seizoen, type accommodatie, …) spreken je het meeste aan?
 • Welke kwaliteiten heb je nog meer die je voor Spring in wil zetten? (denk aan: een reis uitwerken, bijdragen aan PR-activiteiten, weekenden organiseren, etc.)

Overtuig ons in je brief waarom we juist jou tot nieuwe reisbegeleider moeten opleiden!

Reisbegeleiders oefenen aan de hand van een casus op de EHBBO-dagReis- en wandel-CV

In je reis- en wandel-CV voorzie je ons van je NAW-gegevens (naam, adres, telefoon, geboortedatum) en beschrijf je onderstaande aspecten:

 • Ervaring met (het begeleiden van) groepen.
 • Opleiding / (Vrijwilligers)werk.
 • Talenkennis.
 • Technische vaardigheden (Kaart- en kompas, EHBO, …).
 • Persoonlijke eigenschappen.
 • Wandelervaring. Geef een korte, heldere beschrijving van de reizen die jij gemaakt hebt. Gebruik hiervoor dit document.

Je hoort begin januari of je wordt uitgenodigd voor de intakedag op zondag 19 januari 2025. Houd deze dag dus alvast vrij! De intakedag staat in het teken van wederzijdse kennismaking met jou, Spring en je mogelijke opleidingsgenoten. Uiteraard komen je persoonlijke eigenschappen, motivatie en kennis aan bod. Daarnaast doen we ook een aantal groepsopdrachten en gaan we elkaar beter leren kennen tijdens een wandeling. Na deze dag hoor je of je bent toegelaten tot de opleiding.

Belangrijke data

 • Intakedag – zondag 19 januari 2024 – Koos Vorrinkhuis (Lage Vuursche)
 • 1e Opleidingsweekend, theorie – vrijdag 14 t/m zondag 16 februari 2025
 • 2e Opleidingsweekend, theorie – vrijdag 7 t/m zondag 9 maart 2025
 • EHBBO-dag – Zondag 13 april 2025
 • 3e Opleidingsweekend, kaart & kompas – vrijdag 9 t/m zondag 11 mei 2025

Ik ben al een ervaren reisbegeleider/gids!

Reisbegeleiders in actie (Foto: Niels Winkel)

Ervaring met het begeleiden van reizen voor een andere organisatie of vrienden is een goede basis! Leuk dat je je nu bij Spring aanmeldt en je ervaring komt goed van pas. Echter, het is niet mogelijk vrijstelling te krijgen voor de opleiding. Wij vinden het belangrijk om al onze reisbegeleiders goed te leren kennen, maar ook jou de kans te geven ons als organisatie te kennen. Tot slot helpt het volgen van de opleiding om te ontdekken hoe Spring dingen hetzelfde of anders doet dan andere organisaties.

* Reisbegeleiders krijgen de reisprijs (overnachtingen, aan- en afreis) vergoed, maar betalen zelf hun uitrusting, eigen reisverzekering en een klein deel van de maaltijden. Je bent tijdens het begeleiden verzekerd (aansprakelijkheid) via het Nivon.

Heb je vragen? Mail ze!