Niveau

Zwaarte van de tocht

De zwaarte van een trektocht is niet eenvoudig in kilometers per dag uit te drukken. Hoe zwaar iemand een tocht vindt is een persoonlijke ervaring.

De zwaarte hangt onder andere af van:
– je techniek en ervaring
– de duur van de tocht
– het terrein
– het weer
– de hoogteverschillen
– de hoeveelheid bagage die je meeneemt
– de kwaliteit van je uitrusting
– de bevoorradingsmogelijkheden
– en de wijze van overnachten (tent of hut)

Iedere reis stelt daarom zijn eigen eisen aan conditie, doorzettingsvermogen en uitrusting. Je hoeft echt geen topsporter te zijn om mee te gaan, maar kies een reis die past bij je eigen ervaring en fitheid. Verder is een flexibele instelling voor alle reizen een must. Hieronder geven we je een algemene indruk van de zwaarte van onze tochten.

zwaarte-2Niveau 2-Niveau 2
De ideale manier om kennis te maken met een wandelvakantie. Een goede conditie is gewenst, wandelervaring is niet vereist.

Je loopt een relaxte tocht door vlak of lichtglooiend terrein door een mooi natuurrijk gebied. De hoogteverschillen blijven beperkt tot maximaal zo’n 500 hoogtemeters per dag (klimmen + dalen) en de paden zijn goed gemarkeerd en gemakkelijk te belopen. We wandelen ongeveer 4 tot 6 uur op een dag en zijn dan inclusief pauzes zo’n 6 tot 8 uur onderweg.

De bewoonde wereld is nooit ver, vaak kan het eten vers ingekocht worden. Het gewicht van de rugzakken varieert van ruim 10 kg (bij huttentochten) tot -afhankelijk van je lichaamsgewicht-  zo’n 18 kg (bij kampeertochten). Vaak zijn er ook dagtochten opgenomen in het programma en is er ruimte voor relaxen en rustig rondkijken in een stadje of dorp of een duik in een meer of rivier. Soms staat er een kanotrektocht in het programma.

 

 

Niveau 3-zwaarte-3Niveau 3
Deze tochten zijn voor veel wandelaars goed te doen en gaan vaak naar
een middengebergte met uitzichten vanaf de hogere delen. 
Een goede wandelconditie is een vereiste en wandelervaring is gewenst.

De grotere hoogteverschillen zorgen ervoor dat de reis wat zwaarder is. Maximaal maken we zo’n 1.000 hoogtemeters per dag (klimmen + dalen). Hoewel we het avontuur niet schuwen, zijn de wandelpaden in deze gebieden vaak goed begaanbaar.

Om de paar dagen doen we een dorpje aan om verse inkopen te doen en de voorraden aan te vullen. We lopen ongeveer 4 tot 6 uur op een dag en zijn dan inclusief pauzes zo’n 6 tot 8 uur onderweg. Het gewicht van de rugzakken varieert van ruim 10 kg (bij huttentochten) tot – afhankelijk van je lichaamsgewicht – zo’n 20 kg (bij kampeertochten).

 

 

Niveau 4zwaarte-4Niveau 4
Reken op pittige wandeltochten door prachtige bergachtige gebieden, vaak hooggebergtes. Een goede wandelconditie en wandelervaring zijn vereist. 

De hoogteverschillen zijn hier groter en het terrein kan lastige passages bevatten zoals blokkenvelden, steile hellingen, sneeuwvelden of rivierdoorwadingen. Hoogtevrees is vaak geen optie – dit staat dan vermeld bij de reis. Maximaal maken we zo’n 1.500 hoogtemeters per dag (klimmen + dalen). We wandelen ongeveer 5 tot 7 uur op een dag en zijn dan inclusief pauzes 7 tot 10 uur onderweg.

Vaak nemen we voor een flink aantal dagen eten mee in de rugzak. Het gewicht van de rugzakken varieert van ruim 10 kg (bij huttentochten) tot – afhankelijk van je lichaamsgewicht – zo’n 20 kg (bij kampeertochten). Voor een dergelijke tocht is een goede kwaliteit uitrusting een must!

 

Niveau 5zwaarte-5Niveau 5
Deze categorie is voor bikkels, trek door afgelegen berggebieden met weinig voorzieningen. Een uitstekende wandelconditie en voldoende wandelervaring zijn vereist.

Er worden op wandeldagen lastige passages en grote hoogteverschillen overwonnen, maximaal zo’n 2.000 hoogtemeters op een dag (klimmen + dalen). Een bergtop wordt niet geschuwd!

We wandelen 6 tot 8 uur op een dag en zijn dan 8 tot 11 uur onderweg inclusief pauzes. Dat betekent dat er soms lange wandeldagen bij zijn, waarbij je bijvoorbeeld om 7.00 uur vertrekt en pas rond 17.00 uur op de kampeerplek bent.

Het afgelegen karakter van de gebieden maakt het vaak noodzakelijk om voor een flink aantal dagen voorraad mee te nemen. Het gewicht van de rugzakken is – afhankelijk van je lichaamsgewicht – zo’n 20 kg. Voor een dergelijke tocht is een goede kwaliteit uitrusting een must!