
Ingeklemd tussen Delft en Rotterdam doorkruist de Groenblauwe Slinger de Randstad, als uitloper van het Groene Hart. Een mengelmoes van cultuurlandschap, gedeeltelijk omgevormd tot natuurgebied. Ook in de Randstad is er genoeg natuur te ontdekken!
Deze dagwandeling wordt verplaatst ivm COVID-19
Deze dagtocht was in oktober 2020 gepland. Vanwege de corona-maatregelen kon de wandeling helaas niet doorgaan. We gaan het daarom om op een ander moment alsnog organiseren. Hou de site goed in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten!
–
We verzamelen bij station Delft Campus, vlakbij de wijk Voorhof. Een gebied met een van de hoogste bevolkingsdichtheden van Nederland. Na een korte wandeling ontsnappen we al snel aan de stad en lopen we langs de rand van Delft tussen de rietkragen, richting de noordelijke helft van de Tanthofkade.
Oorspronkelijk was begroeiing op de Tanthofkade niet toegestaan om deze waterkering uit de middeleeuwen sterk te houden. Tegenwoordig is het noordelijke deel een tunnel van struiken en bomen. In de vele bomen nestelt zich hier een blauwe reigerkolonie. We slaan af naar de Tramkade, richting Schipluiden. We lopen langs de Gaag, welke omstreeks 1250 is gegraven als trekvaart om Delft en Den Haag te bevoorraden vanuit Maassluis en Vlaardingen. Langs de Gaag staan een aantal monumenten, waaronder een boerderij uit 1646.
Langs de Gaag lopen we Schipluiden binnen, waar we bij een horecagelegenheid zullen lunchen. Na de lunch wandelen we verder langs molen de Korpershoek en de ruim 100 jaar oude (geklinknagelde) Trambrug. Over deze Trambrug reed van 1912 tot 1968 de tram van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij tussen Delft en Maasland.
We vervolgen onze weg en lopen terug richting het westelijke deel van de Tanthofkade. Aan onze rechterhand liggen de weilanden van de Zouteveensepolder. Hier kunnen we met een beetje goed weer de skyline van Rotterdam duidelijk herkennen. Op enige afstand is ook de Eendenkooi van Schipluiden te zien.
Eenmaal terug op de Tanthofkade lopen we midden tussen de weilanden, waar we een grote verscheidenheid aan watervogels, weidevogels, hazen, fazanten, koeien en schapen kunnen tegenkomen. Dit deel van de kade, en de aansluitende Mantjeskade, is vrijwel padloos en stevige schoenen zijn echt aan te raden.
Aan het einde van de Mantjeskade passeren we op enige afstand ook Nivon Natuurkampeerterein De Grutto. Het laatste stuk van de wandeling voert ons door een stuk herbebost weidegebied, waarna we weer terug naar ons startpunt lopen.
Donatie aan Sociale Groepsvakanties
Van het deelnemersgeld doneren we 10 euro per persoon aan stichting Sociale Groepvakanties. Deze organisatie, net als Spring gelieerd aan het Nivon, maakt vakanties mogelijk voor mensen met een minimum inkomen, al dan niet met kinderen t/m de basisschoolleeftijd. Hieronder vallen ook gezinnen/statushouders uit AZC’s.
Corona
Tijdens deze dagtocht houden we ons uiteraard aan de geldende richtlijnen en adviezen betreffende Covid-19. Spring heeft ook een eigen protocol. De begeleiders zullen daar voorafgaand aan en tijdens de dagactiviteit ook informatie over geven. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten dat men zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie gedraagt.
Wil je voordat je deze dagtocht boekt meer weten over het corona-protocol van Spring, mail dan naar spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, uiteraard geactualiseerd.
Contact
- Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie, of lees het boekingsproces.
- Heb je een vraag over het weekend? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.
- Deelnemers ontvangen uiterlijk tien dagen voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over het weekend.
- Lees hier de algemene voorwaarden van Nivon.