Uniek aan deze reis

  • Kennismaken met de Alpen
  • Oostenrijkse gastvrijheid
  • Bloemrijke bergweiden
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Karen

Aniek

Salzburger Almenweg

Oostenrijk

19-07 t/m 28-07-2024

Houd je van de bergen maar ben je geen echte klimgeit? Nergens in Oostenrijk zijn er zoveel alpenweides te vinden als in het Salzburgerland. Tijdens onze huttentocht kunnen we genieten van kleurrijke ‘Almen’, bloemrijke weiden en bossen.

We bevinden ons in het gebied rondom St. Johann im Pongau, vanuit hier hebben we met helder weer prachtige panoramische uitzichten richting de Hochköning (2941m), Hoher Dachstein (2995m) en de met eeuwige ijs bedekte 3000’ers van de Hohen Tauern. We volgen grotendeels etappes van de Salburger Almenweg, een lange afstandsroute van 350 km die naast de kleurrijke almen en bossen ook langs vele watervallen en kapellen loopt.

Het Salzburgerland

In het Salzburgerland zijn de toppen in vergelijking met andere delen van de Alpen relatief laag, rond de 2000m. Hierdoor is het mogelijk om mooie 3-schoentjes tochten te maken zonder al te veel te moeten klimmen en dalen. Dit gebied is dus heel geschikt om kennis te maken met het hooggebergte. Op sommige wandeldagen ontkomen we er niet aan dat er toch flink geklommen moet worden, maar de beloning is dan wel dat we op hoogte overnachten. Bij helder weer betekent dit fantastische vergezichten met een mooie zonsondergang en opkomst.

De route

De route gaat van hut naar hut, dwars door alpenweiden en soms door het ruigere berglandschap. Denk aan Heidi en de Sound of Music! De hutten liggen soms erg afgelegen en een enkele keer komen we door een dorpje. Met enige regelmaat zullen we andere hutten tegenkomen, waar het soms mogelijk is om van koffie of lunch te genieten in het zonnetje op het terras.

We wandelen vier dagen, brengen een rustdag door in de omgeving van een mooie hut, en wandelen weer drie dagen. Afhankelijk van het weer en de conditie van de groep kunnen we misschien zelfs een keer een bergtop beklimmen!

We kunnen aan het einde van de tocht nog een prachtige kloof bekijken, als we daar nog zin hebben natuurlijk. Als de kloof open is, dan is een bezoek zeker de moeite waard. Het betreft de Liechtensteinklamm, deze natuurlijke kloof is 300 meter diep en 4 km lang en is een echt natuurspektakel! 

Overnachten in traditionele almhutten

De almhutten zijn vaak oude traditionele boerderijen die zijn omgebouwd tot toeristenverblijf en komen in alle soorten en maten. Hier kunnen we de Oostenrijkse gastvrijheid ervaren! In de hutten slapen we op meerpersoonskamers met stapelbedden of in zogeheten ‘lagers’. Deze reis is op basis van halfpension, dus inclusief ontbijt en diner. Hierdoor hoeven we alleen lunch en snacks voor onderweg mee te nemen en blijven onze rugtassen licht. In de berghutten krijgen we typische Oostenrijkse gerechten voorgeschoteld die de maag goed vullen. We komen langs meerdere dorpjes waar we, kunnen we genieten van een kopje koffie met bijvoorbeeld een typisch Oostenrijkse apfelstrudel.

Over de reis

Bij deze reis is de trein en lokale vervoer inbegrepen. Op vrijdag reizen we met de trein vanuit Nederland naar Oostenrijk met de dagtrein. Vanuit St Johann im Pongau trekken we verder het gebied in en lopen we delen van de Salzburger Almenweg. De laatste avond sluiten we de reis af in Salzburg en op zondag reizen we weer terug naar Nederland.

Nivon lidmaatschap verplicht

De Oostenrijkse wetgeving laat enkel groepsreizen toe in verenigingsverband of onder leiding van een gediplomeerde berggids. Daarom is het verplicht om lid te zijn van het Nivon als je met deze reis meegaat. Ben je nog geen Nivon-lid? Dan kun je je tijdens het boeken van de reis aanmelden. Dit levert je gelijk korting op bij het boeken van de reis.

Praktische informatie

Land:
Oostenrijk
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 19 juli t/m zondag 28 juli 2024 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 9 juni 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
11 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €1130 €1190
Normaal €1256 €1316
* Korting bij boeken t/m 17/03/2024
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €42 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in berghutten en hostels; ontbijt en avondeten op wandeldagen en rustdag; heen- en terugreis per trein en bus; lokaal vervoer
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op de heen en terugreis; lunch; lokaal vervoer naar vertrekpunt in Nederland
Jij:
Je houdt van bergen, maar niet van heel veel hoogtemeters of je wilt graag kennismaken met het hooggebergte. De tocht gaat over goed beloopbare paden. Je geniet van de verzorging en ontspanning in de berghutten. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
15/06/2024

Contact