Uniek aan dit weekend

  • Actieve kanotocht
  • Idyllische waterwereld
  • Het Ilperveld
Bekijk de weekendverslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Rens

Katja

Oer-Hollandse kanotocht

Noord-Holland

29-06 t/m 30-06-2019

Word jij ook zo blij van het ontdekken van moeilijk toegankelijke natuur? Op maar een paar kilometer afstand van Amsterdam liggen het bijzondere Waterland en het Ilperveld. Als ware avonturiers varen we per kano door slootjes en vaarten met oeverbeplanting van riet, wilgenroosjes, kattenstaarten en fluitenkruid. Kano je mee?

We zullen de kano's soms uit het water moeten halen voor een landoversteek of bij de campingOntstaan landschap Waterland en Ilperveld

Het speelterrein van ons kanoweekend is het veenweidelandschap tussen Amsterdam, Zaandam en Monnickendam. Zoals je wellicht al vermoedde is de naam Waterland niet zomaar bedacht. Het hele gebied ligt onder de zeespiegel en wordt begrensd door dijken. Duizenden jaren geleden was het een waddengebied met daartussen zeegaten. Er ontstond, door ophoging van de wadden, een moerasgebied waar planten groeiden. Uit de resten ontstond weer veen en in de loop der jaren is door de ontginning hiervan het mooie landschap van Waterland ontstaan.

Ontdek het Ilperveld

Het Ilperveld, ten westen van Waterland, is een van Nederlands meest ongerepte natuurgebieden en tevens een Natura 2000 gebied. Dat is een kwaliteitsstempel voor bijzondere Europese natuurgebieden. Vroeger deelden Turfstekers het Ilperveld op in een ware legpuzzel. Hoe leuk is het om nu zelf door dit ‘doolhof’ te varen met de kano?! De weilanden vormen eilanden tussen sloten en plassen waar we doorheen kronkelen.

In het Ilperveld komen talloze bedreigde planten en vogels voor, bijvoorbeeld groot nimfkruid en vogels als de grutto (Hans Hillewaert CC BY-SA 4.0)In het Ilperveld komen talloze bedreigde planten en vogels voor, bijvoorbeeld groot nimfkruid en vogels als grutto, karekiet en de smient. Daarnaast zijn er talrijke vissoorten maar ook vlinders, libellen en amfibieën voelen zich hier thuis. Ook de Noordse woelmuis komt voor; dit is één van de zwaarst beschermde diersoorten van het Ilperveld.

Kamperen in Waterland

Na de eerste dag kanoën komen we aan op de camping. Na onze tenten te hebben opgezet kunnen we lekker koken, eten, spelletjes spelen en/of naar de sterren staren.

We kamperen tijdens dit kanoweekend hopelijk onder een heldere sterrenhemel (Bas Wetter)Nadat we zondagochtend onze armspieren warm hebben gedraaid gaan we weer het water op. Ook dan gaan we weer heerlijk peddelen in het natuurschoon van Waterland. We varen onder andere langs karakteristieke dorpjes als Monnickendam en Broek in Waterland.

Aan het eind van de middag keren we, wellicht een beetje moe maar voldaan, weer terug richting Watergang, waar we onze kano’s inleveren.

Verzamelpunt

We verzamelen in Watergang, vanaf hier stappen we in de kano’s om op zondag ook hier weer terug te komen. Er zijn parkeerplaatsen in de straat, in het dorp en eventueel bij het hotel. Bushaltes liggen op steenworp afstand. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Noord-Holland
Activiteit:
Actieve kanotocht door Waterland en het Ilperveld
Afstand:
ca. 15-18 km per dag
Reisdata:
Zaterdag 29 juni t/m zondag 30 juni 2019 (2 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 16 juni 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€78 €88
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; overnachting op een camping (tenten worden in overleg geregeld); maaltijden diner zaterdag t/m lunch zondag; kanohuur; drankje op zondag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch zaterdag; evt. lokaal openbaar vervoer.

Contact