Uniek aan dit weekend

  • Industrielandschap
  • Verrassende natuur
  • Ruhrgebied
  • Jeugdherbergen
Bekijk de weekendverslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Karin

Jeroen

Industriekultur Ruhrgebied

Nordrhein-Westfalen, Duitsland

15-03 t/m 17-03-2019

Bij het Ruhrgebied denken de meeste mensen aan eindeloze reeksen van vieze, lelijke en oude industriële complexen. Om snel voorbij te rijden verder het zuiden van Duitsland in. Hiermee wordt dit gebied tekort gedaan! Tijdens dit Spring weekend leer je waarom.

Het Rurhgebied heeft de naam van industriecultuur, maar er is ook veel natuur te vinden (Marleen Blikman)Het Ruhrgebied bestaat uit veel industrie, maar ook over veel mooie natuur. Dat is iets dat niet iedereen weet. Zeker ten zuiden van de rivier waaraan het gebied haar naam heeft ontleend, de Ruhr, is prachtige natuur in een mooi heuvellandschap. Je waant je daar in Zuid-Limburg, Ardennen of de Eifel. Juist meer ten noorden van de rivier vinden we veel kunstmatige bergen, zogenaamde Halden. Deze hebben allemaal een eigen naam zoals Halde Haniel of Halde Hoheward, om twee bekende te noemen. Deze bergen zijn ontstaan als gevolg van het langzaam opbouwen van puin afkomstig uit de nabijgelegen industriële complexen. Deze ‘bergen’ zijn niet meer in gebruik en tegenwoordig vaak omgetoverd in vrij nieuwe natuurgebieden en ontsloten voor de wandelaar. Tijdens onze tocht zullen we wellicht één zo’n berg kunnen beklimmen.

Herbestemming voor oude industrie

We overnachten op dit Duitse wandelweekend oa in een jeugdherberg in het Landschaftspark Duisburg (Arnoldius)Het is zeker niet zo dat alle industrie in dit gebied oud en versleten is. Er zijn ook veel nieuwe of gemoderniseerde gebouwen te vinden. Een aantal monumentale gebouwen zijn tegenwoordig toegankelijk voor publiek. Zoals het beroemde Zeche Zollverein bij Essen. Musea, natuur, de gebouwen zelf, de aan- en afvoerende spoorlijnen, restaurants, hostels, bioscopen, klimparken, zwembaden… Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op deze terreinen. De eerste nacht slapen we in de jeugdherberg op het oude hoogovencomplex Duisburg-Landschaftspark. Je kunt hier de toren van de hoogoven beklimmen, die is een meter of 70 hoog! De beklimming is wel een beetje spannend met al die smalle, doorschijnende trapjes, maar boven word je beloond met een prachtig panorama over het complex en het Ruhrgebied. Voor het avondeten hoeven we alleen maar aan te schuiven in het hostel, dit wordt voor ons bereid!

Vanuit de stad de natuur in

Als wij in het Ruhrgebied zijn begint de natuur in dit heuvellandschap zich te ontluiken in opmaak naar de zomer (Robbert van Dijk)De tweede dag wandelen we na een korte tramrit naar Kettwig over de ‘Ruhrhöhenweg’. Hoog en laag langs de Ruhr verlaten we de stad en industrie en komt de natuur ons tegemoet. Zoals de naam van het pad al aangeeft, wandelen we over hooggelegen gedeeltes langs de rivier. Het laatste deel lopen we juist langs de rivier die hier in een mooie uiterwaard ligt. De wandeldag zal relatief lang zijn, maar met die mooie omgeving vliegt het voorbij. Bij aankomst in Kettwig reizen we één halte met de trein naar Werden. In Werden wandelen we vanaf het station naar de nabijgelegen heuvel. Daar is ook onze volgende jeugdherberg. Ook hier laten we ons weer verwennen met een heerlijke maaltijd die door het hostel wordt bereid.

Op pad door de heuvels

Tijdens de wandeltocht brengen we ook nog een bezoek aan Villa Hügel van de Kruppdynasatie <a href="https://www.thorsten-schramm.de/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">(Schramme)</a>De laatste wandeldag wordt de meest ‘bergachtige’. We lopen een deel van de Baldeneysteig met veel meer hoogtemeters dan je zou verwachten in dit gebied. Maak je geen zorgen: het klimmen en dalen duurt door de geringe hoogte nooit lang. Het hoogste punt is met 165 meter de Baldeney Berg. Ook komen we vlak langs de Villa Hügel van de Kruppdynasatie. De familie Krupp wordt in één adem genoemd met de staalindustrie in het Ruhrgebied. Het geld klotste over de plint en dat moest zich natuurlijk (onder andere) uiten in een woning op stand. En wat voor één! De buitenkant oogt nog enigszins ‘streng’, binnen spat de weelde ervan af. Een bezoek aan de Villa en de omliggende tuinen is onderdeel van het programma. Let vooral op de houten cassetteplafonds en de bibliotheek met aanpalende theeruimte van waaruit je een heerlijke blik kunt werpen op de tuinen om het complex.

Hierna lopen we door naar het eindpunt Kupferdreh. Vanuit hier vertrekt iedereen weer naar huis met een heel ander beeld van het Ruhrgebied!

Verzamelpunt

De natuur neemt haar gebied weer terug nu de industrie deels verlaten is (Robbert van Dijk)We verzamelen op vrijdagochtend. Het wandelweekend start in Duisburg en vanaf Station Arnhem is er in ieder geval weekendbegeleiding aanwezig. Afhankelijk van het aantal deelnemers is het mogelijk om samen met korting naar het Ruhrgebied te reizen.

Na het einde van de laatste wandeldag komen we aan op het station van Werden. Vanaf hier is het mogelijk zelfstandig terug te reizen of mee naar Arnhem te reizen.

Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Nordrhein-Westfalen, Duitsland
Activiteit:
Wandeltrektocht langs jeugdherbergen
Afstand:
Ongeveer 15 tot 22 km per dag
Reisdata:
Vrijdag 15 maart t/m zondag 17 maart 2019 (3 dagen)
Inschrijven t/m:
Zaterdag 16 februari 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€114 €124
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; twee overnachtingen in jeugdherbergen; ontbijt en diner in jeugdherbergen; lunches op alle dagen.
Exclusief:
Heen- en terugreis; lokaal vervoer; persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds.

Contact