Uniek aan deze reis

  • Wildkamperen
  • Forten
  • Klooster Sant’Anna di Vinadio
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Floris

Anouk

Zomer in de Zee-Alpen

Frankrijk en Italië

26-07 t/m 04-08-2024

Kans op heerlijk weer, mooie bergpaden en verre uitzichten! We wandelen zowel in Frankrijk als Italië, de grenskam volgend langs verlaten forten hoog in de bergen. Het gebied leent zich perfect voor kamperen in het wild, dus na een inspannende dag wandelen zetten we onze tentjes op bij een van de vele bergmeren. En sluiten de dag af met een verfrissende duik!

Wildkamperen midden in de natuur

De Zee-Alpen (ofwel Maritieme Alpen) zijn een perfect gebied om de bewoonde wereld ver achter je te laten en met rugzak en tent de bergwereld te ontdekken. We gaan een ruime week, waarbij we soms kamperen midden in de natuur en soms vlak bij een hut waar we dan een verdiende versnapering kunnen halen. Het is een prachtig, ruig berggebied met hoge passen, steile kammen en spitse toppen. We reizen heen en terug via Frankrijk, dat gaat het snelst, maar steken onderweg al vrij snel de grens over naar Italië. Daar zijn de bergen wat ruiger, de paden nog wat minder druk belopen en de kampeerplekken op zijn allermooist. Kijk je er ook al naar uit om je tentje op te zetten bij een bergmeertje, of te lunchen naast een ruïne uit een ver verleden?

Wandelen in het grensgebied tussen Frankrijk en Italië

We verzamelen vrijdagavond in Nice. De bus brengt ons zaterdagochtend het laatste stukje naar de bergen, en dan kan ons avontuur van start gaan. De eerste dag lopen we door Frankrijk, richting de grens. We stijgen flink, en het bos maakt langzaam plaats voor hooggelegen graslanden, en wordt dan al snel gevolgd door een rotsig landschap bekroond met spitse pieken. ‘s Avonds kunnen we vaak kiezen uit een reeks bergmeren om naast te kamperen. In het verleden is er in dit grensgebied veel gestreden, en daarvan komen we onderweg de sporen tegen. Zo lopen we zo nu en dan over stukjes geplaveide militaire wegen dwars door de blokkenvelden, honderd jaar geleden minutieus door soldaten aangelegd. Ook komen we nog de restanten tegen van kazerne’s en forten uit de eerste en tweede wereldoorlog, met heel veel moeite gebouwd op onbereikbare maar strategisch gelegen punten.

Grande Traversata delle Alpi  – al het moois van de Italiaanse Alpen

Door Italië is de wandelroute Grande Traversata delle Alpi onze leidraad, de langeafstandsroute die al het moois van de Italiaanse alpenwereld aan elkaar koppelt. Het gebied wordt gekenmerkt door de indrukwekkende rust die er heerst:  er wonen meer steenbokken, gemzen en marmotten in het gebied dan mensen. Cultureel gezien vormt het op ruim 2000 meter hoogte gelegen klooster Sant’Anna di Vinadio het hoogtepunt. Als het in de planning past kunnen we hier genieten van een verkoelend drankje, Italiaanse koffie en heerlijk taartje.

Aan het eind van de reis steken we weer de hoofdkam over, terug naar Frankrijk. Met de bus reizen we terug naar Nice, waar we (misschien wel aan het strand) samen van een gezellige afsluitende maaltijd kunnen genieten en de laatste nacht verblijven in een hostel of hotel. Op zondag kan iedereen weer zelf terug naar Nederland.

Klimaat en zwaarte

Omdat de Zee-Alpen zo zuidelijk liggen, is het er meestal heerlijk wandelweer. Aan de Mediterrane kust is het midden in de zomer vaak erg warm, maar in de bergen zijn de temperaturen dan aangenaam. Wel is een (onweers)bui aan het eind van de dag niet uitgesloten. 

De duur van de wandeldagen verschilt. We beginnen met een pittige klimdag, waarna we de dagen erna nog wat verder klimmen. En zo’n klim wordt natuurlijk beloond met vergezichten. Halverwege de tocht houden we een rustdag, waarbij we op een camping zullen slapen. Deze wandeltocht is voor de meer ervaren wandelaars, zo nu en dan zijn de hellingen steil, de afgronden diep  en de paden rotsig. Met een goede conditie kun je pas echt van deze tocht genieten. Na de flinke inspanningen zal je extra genieten wanneer je ’s avonds nog even voor je tentje zit!

Eigen vervoer

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat.

Voor wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen. Een Interrail is waarschijnlijk de goedkoopste optie als je met de trein gaat.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk en Italië
Activiteit:
Kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 26 juli t/m zondag 4 augustus 2024 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 9 juni 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
6 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €485 €545
Normaal €540 €600
* Korting bij boeken t/m 24/03/2024
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €42 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; 5 (wildkampeer)overnachtingen in (eigen) tent; 2 overnachtingen in accommodatie Nice; 2 overnachting op camping; ontbijt en diner op 7 wandeldagen; lokaal openbaar vervoer
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; heen en terugreis naar Nice
Jij:
Je hebt bergwandelervaring, geen last van hoogtevrees en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 19 mei 2024

Contact