Uniek aan deze reis

  • Vergezichten over de Adriatische kust
  • Wildkamperen én guesthouses/hutten
  • Een echt Balkan avontuur
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Niels

Felix

Zeezicht in de Balkan

Montenegro

13-06 t/m 23-06-2019

Deze bijzondere trektocht door Montenegro volgt de Dinarische Alpen die hoog uittorenen boven de Adriatische zee. Onze reis is zo afwisselend als de balkan zelf: met bergweiden en ruige rotsen, verlaten bergdorpjes en levendige kuststadjes, wildkamperen en hutten. Maar wat steeds terugkeert zijn de adembenemende vergezichten over de Montenegrijnse kust.

We maken een afwisselende wandeltocht over de PPT langs de kust van Montenegro over de Dinarische Alpen hoog boven de Adriatische zee (<a href="http://reiske.nl/category/ppt-kustpad-montenegro/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Claire Leenen</a>)Montenegro rijst als een muur uit de Adriatische zee, een kilometer bijna recht omhoog. Deze uitloper van de Alpen vormt het podium van onze tocht. Een kustpad met alsmaar weer indrukwekkende uitzichten over de Adriatische kust en de baai van Kotor, maar zonder toegang tot het strand.

Over deze bergrug is een lange afstandspad aangelegd, het Montenegrijnse Primorska Planinarska Transverzala (PPT). Het meest indrukwekkende deel van dit pad vormt de basis van onze wandeltrektocht en geeft een unieke kijk op de Balkan.

Kust in zicht

De PPT (wat zoiets betekent als “Berg-Kustpad”) wordt ook wel de Montenegro Coastal Trail genoemd en loopt van de grens van Albanië tot Kroatië. Dit is geen kustpad of lange afstandswandeling zoals we ze in West-Europa kennen. Dit is de Balkan. Dat betekent dat je soms over karrensporen of oude militaire wegen langs vervallen forten loopt. Andere keren is het pad slecht onderhouden en overwoekerd. Markeringen ontbreken vaak en dan baan je al ‘bush-whackend’ je eigen weg met behulp van de GPS. Hoe we ook lopen, steeds worden we weer getrakteerd op adembenemende vergezichten.

De voorzieningen in de Dinarische Alpen zijn dun bezaaid, wildkamperen geeft ons de vrijheid om dit gebied toch te ontdekkenProef de echte Balkan

Af en toe komen we een (bijna) verlaten dorp, berghut of guesthouse tegen, maar voorzieningen zijn dun bezaaid. Wildkamperen geeft ons de vrijheid om dit gebied toch te ontdekken. Dat betekent dan natuurlijk ook zelf koken. Waar mogelijk zullen we genieten van de lokale gastvrijheid door te overnachten en eten in lokale hutten en guesthouses. Zo proeven we van de cultuur en blijven onze rugzakken lichter.

Lekker bikkelen

We lopen soms door mooie bloemenvelden en bossen, maar andere stukken zijn zeer ruig, zoals je dat ook in het hooggebergte tegenkomt. Bereid je voor op rotsige stukken en passages langs diepe afgronden. Hoewel we op hoogte blijven, maken we op en neer iedere dag toch veel hoogtemeters.

Een hoogtepunt van onze tocht is het Subra ‘amphitheater’, een muur van 500 meter die we recht omhoog moeten klimmen over een met kabels gezekerd pad. We bewaren dit tot het eind van de reis als we lekker zijn ingelopen en de tassen licht zijn, maar zelfs dan is hoogtevrees absoluut geen optie.

Droog en nat

De Dinarische Alpen bestaan uit karst en kalksteen en zijn dus poreus. Verwacht hier geen meertjes en stroompjes. Water zakt direct de bodem in. Regenwater wordt al eeuwen in cisterns verzameld, die we voldoende tegenkomen tijdens de route. Natuurlijk moet het water dan nog wel gezuiverd worden.

Regenwater is er wel voldoende. Meestal is het weer in de zomer hier zonnig en warm, maar het kan door de beruchte Bora (heftige wind vanaf zee) ook onstuimig zijn met harde wind, prachtige wolkenluchten en zware regenbuien. Juni is een goede tijd van het jaar om te gaan, omdat het vermoedelijk nog niet té heet is, maar bereid je ook voor op andere weersomstandigheden.

Cultuur snuiven in Montenegrijnse kuststadjes

We beginnen en eindigen onze Balkan wandeltrektocht in twee van de vele mooie oude stadjes aan de Adriatische kustWe beginnen en eindigen onze trektocht in twee van de vele mooie oude stadjes aan de Adriatische kust. Het beginpunt wordt bepaald in overleg met de groep (Stari Bar of Budva), maar het eindpunt is Herceg Novi, een stadje bij de ingang van de baai van Kotor. De kust van Montenegro was al in de Romeinse tijd bewoond als onderdeel van de provincie Dalmatië. De Ottomanen hebben hier lange tijd de dienst uitgemaakt en de meeste kuststeden zijn ook deel geweest van de autonome Venetiaanse republiek. Deze smeltkroes van culturen zie je nog terug in de kuststadjes die het begin en eind van onze tocht markeren.

Eigen vervoer naar Montenegro

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Dit geeft je de mogelijkheid om je reis te verlengen: een paar dagen aan de Kroatische Kust, het Montenegrijnse binnenland en zelfs Albanië behoort tot de mogelijkheden.

De PPT wordt ook wel de Montenegro Coastal Trail genoemd en loopt van de grens van Albanië tot Kroatië, we genieten steeds van prachtige uitzichtenHoewel je je aan- en afreis zelf regelt, is het wel gezellig en mogelijk goedkoper om samen te reizen. Sowieso scheelt het als niet iedereen hetzelfde uitzoekwerk hoeft te doen. De reisbegeleiders zullen zorgen dat jullie hier onderling over kunnen afstemmen. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Over land

Hoewel Montenegro een eigen (klein) spoorwegnetwerk heeft, is dit niet aangesloten op het internationale netwerk. Wil je je hele aanreis over het land maken, dan kun je naar Split (Kroatië) met de trein (>30 uur) en je reis per bus langs de kust voortzetten via Dubrovnik.

Af en toe komen we een bijna verlaten dorp tegen, waar mogelijk zullen we genieten van de lokale gastvrijheid (<a href="http://reiske.nl/category/ppt-kustpad-montenegro/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Claire Leenen</a>)Over water

Een betere optie is misschien om met de ferry de Adriatische zee over te steken. Tweemaal per week gaat er een boot van Ancona (Italië) naar Bar (Montenegro). Met de trein naar Ancona duurt ongeveer 20 uur en de ferry doet er nog eens 16 uur over. Een andere optie is om verder naar het zuiden te reizen naar Bari (Italië) en vanaf daar de boot naar Bar (Montenegro) te nemen. Een langere route, maar misschien zelfs iets sneller. De ferry vaart in ieder geval vaker. Helaas is de dienstregeling op het moment van schrijven nog niet bekend.

Dit is de Balkan, dat betekent dat de paden soms slecht onderhouden zijn en we met behulp van GPS onze route moeten zoekenDoor de lucht

Niet duurzaam (je afdruk wordt dan 78,9 kg CO₂ per persoon per dag), maar wel het snelst en goedkoopst. Er gaan rechtstreekse vluchten naar Dubrovnik, maar ook Tivat en Podgorica bieden interessante opties om naartoe te vliegen.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en Skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Praktische informatie

Land:
Montenegro
Activiteit:
Kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Donderdag 13 juni t/m zondag 23 juni 2019 (11 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 5 mei 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
18.7 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €489 €529
Normaal €544 €584
* Korting bij boeken t/m zondag 17 februari 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen; alle maaltijden tijdens de trekkingdagen, deels in guesthouses/hutten, deels zelf gekookt.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; heen- en terugreis; maaltijden op reisdagen.
Jij:
Je hebt ervaring met het wandelen van meerdaagse tochten in hooggebergte, een goede conditie en kunt met een zware rugtas lopen. Je hebt geen hoogtevrees. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 11 of zondag 12 mei 2019.

Contact

Juni is een goede tijd om een wandeltrektocht te maken over de PPT langs de kust van Montenegro, we wisselen guesthouses af met wildkamperenEen hoogtepunt van onze wandeltocht is het Subra ‘amphitheater’, een muur van 500 meter hoog waar we over gaan, hoogtevrees is geen optie (Claire Leenen)