Uniek aan deze reis

  • Sprookjesachtig winterlandschap
  • Duitse Gemütlichkeit
  • Winterwandelen
  • Reisprijs op basis van halfpension
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Jitske

Rosalinde

Winter in het Ertsgebergte

Duitsland

22-02 t/m 01-03-2020

De sneeuw kraakt onder je sneeuwschoenen. Om je heen staan hoge bomen, bedekt met een laagje verse sneeuw. We zijn in het Ertsgebergte, op de grens van Duitsland en Tsjechië, waar we genieten van dit sprookjesachtige winterse landschap. We overnachten in hostels en pensions, met Duitse Gemütlichkeit, dus we kunnen met redelijk lichte rugtassen op pad.

Op deze sneeuwschoen wandeltrektocht volgen we de Kammweg Erzgebirge-Vogtland en genieten we van het winterlandschap (Roos Lantink)Op de grens van Duitsland en Tsjechië ligt het Ertsgebergte. Dit relatief onbekende wintersportgebied ligt op treinafstand van Nederland en is één van de meest sneeuwzekere gebieden van Duitsland. Hier volgen we de Kammweg Erzgebirge-Vogtland door het gelijknamige natuurpark. Dit is één van de Duitse Top Trails. Genoeg redenen voor Spring om er deze winter een mooie tocht te maken!

Per trein reizen we in een dag naar Schöneck in Oost-Duitsland. Dit dorp ligt midden in het Ertsgebergte en direct aan de Kammweg (bergtoppenroute), welke we de komende dagen zullen volgen. Hier logeren we in de Jeugdherberg zodat we volgende ochtend, na een oefenrondje op de sneeuwschoenen, direct aan onze wandeltocht kunnen beginnen.

Bergtoppen en historische bezienswaardigheden

We wandelen vooral door de bossen. Doordat wandelen met sneeuwschoenen zwaarder is krijg je het snel warm (Roos Lantink)Dit bosrijke middelgebergte met toppen tussen de 700 en 1200 meter hoogte dankt zijn naam aan de grondstoffen, waaronder zilver, die hier voorheen gewonnen werden. De mijnbouwcultuur is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en verspreid door het gebied kom je resten uit deze rijke periode tegen. Denk aan voormalige mijnen, werktuigen en spoorlijnen, maar ook historische bergdorpen die van de mijnbouw hebben geprofiteerd.

Maar… we gaan naar dit gebied voor de natuur en dat is niet zonder reden. De Kammweg volgt zoals de naam als zegt de bergkam en loopt ongeveer gelijk met de Duits/Tsjechische grens. Doordat onze route over een bergkam loopt hoeven we niet onnodig veel hoogtemeters te maken. Hoewel we veelal tussen de bomen wandelen, kunnen we onderweg zeker ook van de geweldige vergezichten genieten.

Glühwein und kuchen

Regelmatig komen we langs een gezellig dorpje of bergstube waar we kunnen opwarmen met een heiße schokolade, glühwein und kuchen (André Beer)In de winter is het hier goed vertoeven: tegenwoordig is het gebied voornamelijk bekend als Duits ‘Kerstland’, een gemoedelijk en vriendelijk wintersportgebied dat in Nederland nog onbekend is als winterbestemming. Regelmatig komen we langs een gezellig dorpje of bergstube waar we kunnen opwarmen met een heiße schokolade, glühwein und kuchen.

We logeren in pensions en Jeugdherbergen en een keer meerdere nachten in een gemütliche berghütte. Zo kunnen we een dagtocht met een lichte rugtas maken.

Deze reis is op basis van halfpension, dus inclusief Duits ontbijt waarop je uren kunt sneeuwwandelen en na een lange dag buiten zal het gutbürchlich avondeten je goed smaken. In de berghütte koken we onze eigen maaltijden.

Winterwandelen met sneeuwschoenen

Met de juiste kleding kun je prima in winter de hele dag buiten zijn en genieten van het winterlandschap (Arjen Wolters)Om door de sneeuw te wandelen maken we gebruiken van sneeuwschoenen. Wie kan wandelen, beheerst in korte tijd het sneeuwschoenwandelen. Sneeuwschoenwandelen is zwaarder en intensiever dan gewoon wandelen, waardoor je het zelfs snel warm zult krijgen tijdens het lopen. Het gebruik van Spring sneeuwschoenen en wandelstokken zit bij de reisprijs inbegrepen.

Sneeuw en kou horen bij elkaar. Met de juiste kleding kun je prima in winter de hele dag buiten zijn. Maar houd er ook rekening mee dat door omstandigheden als de wind, neerslag en lage temperatuur het soms ook bar (koud) kan worden. Afhankelijk van de weerssituatie kunnen de pauzes kort zijn. Tijdens de voorbereidingsdag (preünie) zullen de reisbegeleiders dit met je bespreken en tips geven, zodat je goed voorbereid mee gaat met deze reis.

Treinreis naar Oost-Duitsland

De reis is inclusief heen- en terugreis per trein. Je kunt in Amsterdam, Utrecht of Arnhem opstappen.

Praktische informatie

Land:
Duitsland
Activiteit:
Sneeuwschoentrektocht langs hostels en pensions
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 22 februari t/m zondag 1 maart 2020 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 12 januari 2020 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
6.25 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €737 €777
Normaal €819 €859
* Korting bij boeken t/m zondag 20 oktober 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis; overnachtingen in pension en hostels op basis van halfpension; gebruik sneeuwschoenen en wandelstokken van Spring.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; eten op de reisdagen.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je hebt zin om, ook in koude omstandigheden, de hele dag buiten actief te zijn. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 19 januari 2020

Contact

Tijdens pauzes zijn een flinke zitlap en iets warms erg fijn, als het weer het toelaat (Stefan van Tol)Afhankelijk van het weer kan je het snel warm krijgen tijdens het sneeuwschoenwandelen, maar houd ook rekening met slechter weer (Stefan van Tol)Vanaf de Fichtelberg kunnen we genieten van een mooi uitzicht op de omgeving (Oimheidi)