Uniek aan deze reis

  • Dinarische Alpen
  • Kalksteengebergtes & grotten
  • Op avontuur met de nachttrein!
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

Slovenië langs de Via Dinarica

Slovenië

27-09 t/m 06-10-2024

Verken Slovenië's adembenemende natuur en cultuur langs de eerste zeven etappes van de relatief onbekende Via Dinarica Trail. Ontdek majestueuze kalkstenen plateaus, uitgestrekte grottenstelsels, dichte bossen en lokale lekkernijen tijdens deze comfortabele wandeltocht langs verschillende accommodaties.

Iedereen kent de Triglav nu wel. Maar Slovenië heeft nog zoveel meer te bieden! Ga samen met Spring op ontdekkingstocht in het zuidwesten van dit land. Lekker eten, goeie koffie, gastvrije bevolking… Slovenië heeft echt al Oost-Europa vibes, terwijl je ook goed kan merken dat ze afkijken van goed geordende buurlanden als Oostenrijk en Noord-Italië.

Gebied

De Via Dinarica volgt de Dinarische Alpen, ook wel bekend als het Dinarische Gebergte. Deze bergketen loopt van Slovenië in het noordwesten tot Albanië in het zuiden. Het gebied wordt gekenmerkt door indrukwekkende kalksteenformaties, hoge bergtoppen en diepe kloven. De groene route in Slovenië die we gaan lopen, loopt voornamelijk langs de Sloveense Dinarische Karst, een opmerkelijk kalksteenkarstlandschap in het zuidwesten van Slovenië. Het karstlandschap in Slovenië is buitengewoon vanwege zijn complexe geologische formaties en de aanwezigheid van talrijke grotten, ondergrondse rivieren en kloven.

Route

We beginnen de vakantie al goed met een waanzinnige treinrit met overnachting naar Slovenië. We rollen – hopelijk uitgerust – maar zeker met een mooie nieuwe ervaring rijker, de trein uit in Ljubljana. Een busrit brengt ons verder naar de start van de tocht.

Vanaf daar begint het avontuur. Samen beklimmen we diverse toppen gedurende de week (Nanos, Snežnik en anderen). We zien kastelen en ruïnes daarvan, we bezoeken bij voldoende tijd een van de wereldberoemde grotten met ondergrondse meren en misschien zien we wel de zonnedauw (vleesetende plant).

Ook gaan we sowieso het indrukwekkende Cerkniško-meer zien, al was het maar van boven op de berg Slivnica. Dit meer is een van de grootste intermitterende meren van Europa. Dat wil zeggen dat het steeds groeit en krimpt in omvang, waardoor we steeds weer andere natuurverschijnselen kunnen zien. Wandelpaden, wegen en kanoroutes die door dit meer lopen zijn dus afwisselend wel en niet bereikbaar. Bijzonder toch?

Natuurlijk kan de boog niet altijd gespannen zijn, dus ergens tijdens de reis is er ook een rustdag ingepland. Lekker even bijkomen, de voetjes omhoog of misschien plannen we wel een dagtripje naar een bezienswaardigheid in de buurt, zoals het Cerkniško-meer van dichtbij bekijken.

Het hoogtepunt moet toch haast wel letterlijk en figuurlijk de beklimming van Snežnik zijn. Met een imposante 1796m boven zeeniveau is deze piek de hoogste niet-alpine bergtop van Slovenië. Bij goed weer genieten we van ongelooflijke uitzichten. Zo ver als Trieste, de Sloveense Alpen, Kvarner en de Adriatische Zee. Het is tevens de thuisbasis van onder andere de bruine beer, de wolf en de lynx.

Het op dezelfde dag beklimmen en afdalen van deze reus betekent wel een pittig dagje met zo’n 1530 hoogtemeters en 15 km in totaal. De rest van de dagen zijn soms pittig (1400-1600 hm) ensoms goed te doen (950-1000 hm) voor deze categorie wandeltocht.

Op zaterdag avond gaan we weer terug met de (nacht)trein naar Nederland. Met tegenzin, want we willen meer, meer, meer van die Via Dinarica lopen. Moe, maar voldaan vallen we in slaap om daar over te gaan dromen…

Cultuur, overnachtingen en maaltijden

Slovenië is ongelooflijk gastvrij, en dat zullen jullie merken! Naast de leuke plekken waar we gaan overnachten, moet je niet raar opkijken als een lokale bewoner ineens met een plank met kaasjes aan komt lopen of een lokale schnaps (zelfgestookte rakija bijvoorbeeld) aanbiedt. Vooral van genieten!

Overnachtingen zullen een combinatie van pensions, hotels, glamping en hostels zijn. Dit maakt het extra leuk, elke dag ergens anders en op een andere manier. Maar altijd comfortabel en warm. We slapen met wisselende hoeveelheden mede-reisgenoten op de kamer (2-4 per kamer).

Ontbijt zit bij alle accommodaties inbegrepen. Lunch en avondeten bespreken we samen met de groep, vooraf tijdens de preünie. Bijvoorbeeld dat we vers brood halen bij lokale bakkertjes en zelf beleg meenemen als groepsbagage. Natuurlijk komen we ook wel eens door dorpjes waar we kunnen genieten van uitstekende koffie en heerlijke lokale gerechten zoals kranjska klobasa (worst), gibanica (cake) en štruklji (deegrolletjes) ‘s Avonds gaan we dan lekker uit eten in de buurt of bij de accommodatie zelf.

Let er op dat lunch en avondeten niet bij de reisprijs inbegrepen zitten. Gelukkig is Slovenië heel betaalbaar.

Praktische informatie

Land:
Slovenië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 27 september t/m zondag 6 oktober 2024 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 18 augustus 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
11 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €878 €938
Normaal €976 €1036
* Korting bij boeken t/m 26/05/2024
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €42 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in accommodaties, ontbijt, trein- en busreis naar Slovenië, trein- en taxivervoer naar Nederland
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch, avondeten
Jij:
Je bent 25-40, hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je kan 5 tot 7 uur per dag wandelen en kan daarbij tot de 1500hm klimmen en dalen prima hebben. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact