Uniek aan deze reis

  • Doorkruis bergketen Serra de Tramuntana
  • Lichte niveau 4-tocht
  • Prachtige uitzichten op de kust
  • Authentiek Mallorca met pittoreske dorpjes
  • Vol (wachtlijst)
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Marleen

Anne-Marie

Serra de Tramuntana

Mallorca, Spanje

13-04 t/m 22-04-2018

Prachtig wandelen in het voorjaar: eeuwenoude pelgrimspaden, kliffen hoog boven zee en grillige rotsplateaus. Ga mee met deze Spring reis en ontdek dat Mallorca zoveel meer te bieden heeft dan een strandvakantie!

In het voorjaar is het ideaal wandelweer op Mallorca, daarom volgen we in april de GR221 (Ingo Kirschnereit)In het voorjaar zorgt het subtropische mediterraan klimaat van Mallorca voor ideaal wandelweer. Daarom gaan wij dan de berggebieden van Mallorca ontdekken. Onze leidraad tijdens deze wandeltrektocht is de GR221, een lange-afstandsroute die de hoogtepunten van bergketen Serra de Tramuntana aan elkaar koppelt.

Mallorca: onontdekt wandelgebied

Mallorca is een Spaans eiland in de Middellandse Zee en is onderdeel van de eilandengroep Balearen. Het heeft twee gezichten: een groot deel van het eiland is vrij vlak, met mooie stranden en veel toerisme. Het Noordwestelijk deel is totaal anders van karakter: hier wordt het landschap gekenmerkt door Serra de Tramuntana, met als hoogste punt de 1445 meter hoge Puig Major. In 2011 is deze bergketen aangewezen als natuurerfgoed en opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit dunbevolkte en woeste deel van het eiland is onze reisbestemming!

Route door Serra de Tramuntana

Op onze tocht door de bergketen Serra de Tramuntana wandelen we door pittoreske dorpjes, langs schitterende baaitjes en weidse boomgaardenWe verzamelen in Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland. Daar nemen we een lokale bus naar het startpunt van onze wandeling. We volgen grotendeels de Dry Stone Route (GR221), ook wel de zogeheten Ruta de Pedra en Sec. Deze route is genoemd naar het eeuwenoude cultuurlandschap dat je op dit deel van het eiland nog veel terugvindt, met wandelpaden omzoomd door muren van gestapelde stenen.

Tijdens onze wandeltocht komen we langs oude pittoreske dorpjes, schitterende baaitjes en weidse olijf- en citrusvruchtenboomgaarden. De hoger gelegen gebieden zijn ruiger, met grillig gevormde kalksteenrotsen. De begroeiing onderweg bestaat uit wijn- en boomgaarden, maar ook oude steeneiken en uitgestrekte hellingen met maquis (ruig, kruidachtig struikgewas). In april is alles nog groen en staat er veel in bloei. We zijn nooit ver van de zee en zullen vaak van uitgestrekte vergezichten kunnen genieten.

Terrein en wandelniveau

Op deze lichte niveau 4 wandeltrektocht genieten we van de prachtige uitzichten die Mallorca te bieden heeftDe hele route lopen we over mooie goed gemarkeerde pelgrimspaden tussen zeeniveau en circa 1100 meter. Onze tocht is enorm afwisselend: van stenige paden langs de kust en in de bergen, door de maquis en bossen, langs dorpjes en over kliffen. Ondanks de geringe hoogte is er aardig wat te klimmen en dalen. Het terrein is nergens alpien, dus zonder lastige passages. Daarom schatten we deze reis in als niveau 3½. Niveau 3 vanwege de goed te belopen paden, onze lichte tassen en het terrein. Niveau 4 omdat de dagen soms wat langer zijn, waarbij we een aantal dagen 1000-1500 hoogtemeters maken (stijgen + dalen opgeteld). Dit is net iets meer dan dat je van een niveau 3 Spring reis gewend bent.

We hebben 7 wandeldagen, met middenin een rustdag. De wandeltrektocht eindigt in Pollença, in het noorden van het eiland. Daar kunnen we met z’n allen terugkijken op een mooie wandelreis en genieten van de laatste avond op Mallorca. De volgende ochtend pakken we de bus naar Palma voor de terugreis naar huis.

Comfortabel overnachten in bijzondere berghutten

We overnachten in berghutten en hostels en we genieten van de Spaanse keukenLangs de route zijn een aantal sfeervolle kleinschalige berghutten die beheerd worden door de overheid. Het zijn stuk voor stuk bijzondere plaatsen om te overnachten, zoals een verbouwde historische boerderij, een oud radiotelegrafisch station op een landtong en een hooggelegen burcht. We gaan deze hutten afwisselen met overnachtingen in kleine pensions, elk met hun eigen karakter.

Hoewel de reisprijs exclusief maaltijden is kunnen we ons in de accommodaties laten verwennen door de Spaanse keuken. We kunnen er ook genieten van een Mallorcaanse wijn of Túnel. Een typisch Mallorcaans drankje gemaakt van verschillende kruiden, waaronder anijs. We kunnen Mallorca eigenlijk niet verlaten zonder dit te proeven. ‘s Ochtends wordt voor vertrek ontbijt geserveerd en meestal kunnen we na een wandeldag ook aanschuiven bij het diner. Op enkele locaties is het eventueel mogelijk om ons eigen avondeten te bereiden.

Kortom, een prachtige lentereis op een onontdekt en puur wandeleiland!

Eigen vervoer naar Mallorca

Het vervoer van en naar Mallorca is niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat zeker is dat de reis doorgaat. Dit is uiterlijk zes weken vóór vertrek.

We passeren pittoreske dorpjes als Valdemossa op deze zonnige voorjaarswandelvakantie op MallorcaWe verzamelen op vrijdagavond met z’n allen op Mallorca, in de hoofdstad Palma. Daar begint de vakantie en vertrekken we samen naar het beginpunt van onze wandeling. Het precieze startpunt van de reis zal, aan de hand van de beschikbare vluchten en bootverbindingen, tijdig door de reisbegeleiders vastgesteld worden. Zondag, een week later, is het eindpunt van de reis ook in Palma. Er zijn diverse reisopties.

  • Vliegen: Het eenvoudigst is Mallorca te bereiken per vliegtuig. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks vanaf Schiphol. Ook gaan er enkele vluchten per week vanaf Rotterdam/Den-Haag. Vanaf het vliegveld is het niet ver naar de hoofdstad Palma de Mallorca.
  • Trein/boot: Een leuk en milieuvriendelijker alternatief is de route over land en zee. Als je tijd hebt is het zeker aan te raden om voor deze combinatie van trein en boot te kiezen. Het is mogelijk om ’s ochtends in Amsterdam in de Thalys te stappen en via Parijs met de TGV ’s avonds al in Barcelona te zijn. Vanaf daar vertrekken er diverse boten naar Palma de Mallorca. Na een kort stadsbezoek kun je bijv. de nachtboot nemen, om de volgende ochtend uitgerust te arriveren op het eiland.
  • Vliegtuig/boot: Ook zou je kunnen denken aan een heenreis met het vliegtuig naar Barcelona en daar vandaan met de boot naar Palma de Mallorca.

Voor meer informatie over de heen- en terugreis of een prijsindicatie kun je kijken op de reisplanner van Deutsche Bahn of de Treinreiswinkel. De veerdienst Barcelona – Palma wordt momenteel verzorgd door 2 aanbieders: Balearia en Transmediterranea. Voor vliegtickets kun je de website van easyJet, Transavia of Vueling bekijken. Voor een goede vergelijking tussen deze luchtvaartmaatschappijen is Skyscanner een aanrader.

Praktische informatie

Land : Mallorca, Spanje
Activiteit : Trektocht langs hutten en pensions
Zwaarte : Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Vrijdag 13 april t/m zondag 22 april 2018 (10 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 4 maart 2018 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 76 m² per dag
10% Korting : €501 voor Nivon-leden en €536 voor niet-leden bij boeken t/m woensdag 13 december 2017.
Reguliere prijs : €557 voor Nivon-leden en €592 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding en materiaal; overnachtingen in berghutten en pensions; lokaal vervoer.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden; eigen vervoer van en naar Mallorca.
Jij : Je hebt een goede wandelconditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : Zondag 11 maart 2018

Contact