Uniek aan deze reis

  • Prachtige vergezichten
  • Lichte maar echte bergtocht over goede paden
  • Inclusief heerlijk eten in de hutten en gîtes
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Marije

Wieke

Parc des Écrins

Frankrijk

10-08 t/m 18-08-2024

Schitterende trektocht over goed begaanbare bergpaden. Geniet van de natuur, bewonder prachtige gletsjers en sta oog in oog met bergmarmotten. We overnachten in eenvoudige maar comfortabele hutten en gîtes.

Wil je een trektocht in de bergen maken maar zonder lange dagen of zware bepakking? Dan is dit je reis! We hebben onderweg de tijd om te genieten van meertjes, bloemenweiden en prachtige uitzichten of om gewoon lekker op het terras van de hut te zitten. Misschien komen we nog wel bij een gletsjer in de buurt. De rugzakken blijven licht, want ’s avonds wordt in de gîtes en hutten heerlijk voor ons gekookt.

Parc des Écrins

Het nationaal park “Des Écrins” is één van de acht nationale parken van Frankrijk. In 1973 werden een aantal natuurgebieden samengevoegd en deze vormen nu samen het grote “Parc des Écrins”. Het park heeft een omvang van 92.000 hectare en wordt begrensd door de valleien van de Romanche, Durance, Guisane en Drac.

In het Parc National des Écrins vind je meer dan honderd toppen boven de 3000 meter met als hoogste piek de 4.102 meter hoge Barre des Écrins. Het park is verdeeld in twee zones: het centrale hart van het park en de perifere zone.

In de perifere zone liggen de dalen met de dorpen en wegen. In deze dalen wordt gezocht naar een goede balans tussen de economische ontwikkeling en het respect voor het milieu. Op de berghellingen vind je kleine dorpjes met slechts enkele huizen omringd door alpenweiden vol bloemen en insecten. Sprinkhanen en vlinders schieten met tientallen tegelijk voor je voeten weg. Hoger op de bergen liggen uitgestrekte grasvlakten met meertjes, omringd door toppen van circa 2500 meter hoog.

De route

We reizen per trein naar Grenoble, waar we overstappen op de bus die ons naar het beginpunt van onze trektocht brengt. De tocht voert ons door het noordelijke deel van het park door het dal van de Romanche. We lopen hoog boven het dal in de bergen. De uitzichten op de toppen en gletsjers zijn onvergetelijk. Ook de natuur waar we doorheen lopen is prachtig: weides vol bloemen en insecten, ijskoude meertjes waarin de bergen weerspiegeld worden en marmotten die elkaar met gefluit waarschuwen als ze ons ontdekken. Onze route volgt stukken van de Tour de l’Oisans et les Écrins (GR 54).

De etappes zijn niet lang. We hebben voldoende tijd om van het uitzicht te genieten, foto’s te maken, eenlekker lange lunchpauze te houden of op het terras van de gîte of hut te genieten van het zonnetje.  Dit is een relatief lichte bergwandelreis, waarbij het “lichte” vooral zit in de lengte van de etappes, het relatief lage gewicht van de rugzak en de goed begaanbare paden. Maar onderschat het niet: je zult regelmatig stevig moeten klimmen en we lopen soms over smalle paadjes langs een afgrond of helling; het blijft bergwandelen! Als je niet gewend bent om te sporten is het van belang om je in Nederland alvast wat voor te bereiden door bijvoorbeeld te gaan wandelen met een wat zwaardere tas.

In het hart van het park liggen de hoge toppen en gletsjers. Er gelden strikte regels om de natuur te beschermen. Er is geen menselijke bewoning te zien en de berghutten liggen eenzaam in de overweldigende natuur. De inkopen worden vaak per helikopter of ezel vanuit het dal naar de hut getransporteerd. Op mooie dagen zijn er veel wandelaars, op regenachtige dagen waan je je alleen op de wereld.

Overnachtingen en maaltijden

De berghutten en gîtes zijn eenvoudig maar comfortabel. In de gîtes slapen we in meerpersoonskamers met stapelbedden. De berghutten zijn soms wat minder luxe, maar bijna altijd is er een warme douche en een prachtig uitzicht. Het eten in de gîtes en hutten is heerlijk, en bestaat vaak uit een driegangendiner met groenten uit eigen moestuin. Vaak komt er een lokaal kaasje op tafel. Deze reis is op basis van halfpension, dus inclusief ontbijt en diner. Alleen op de rustdag in La Grave zit de avondmaaltijd niet bij de reisprijs inbegrepen.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Trektocht langs gîtes en berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 10 augustus t/m zondag 18 augustus 2024 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 23 juni 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
9.3 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €1097 €1157
Normaal €1220 €1280
* Korting bij boeken t/m 14/04/2024
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €42 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in gîtes of berghutten; heen- en terugreis per trein en bus; lokaal vervoer; ontbijt en avondeten op alle wandeldagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; diner op de rustdag, lokaal vervoer. naar vertrekpunt in Nederland.
Jij:
De trektocht gaat over goed beloopbare paden, de dagetappes zijn niet lang en de rugzakken niet zo zwaar. Maar… het zijn wel bergen, we zullen dagelijks flink klimmen en dalen en af en toe langs een smal of steil stukje lopen. Voor deze tocht moet je een goede conditie en geen last van hoogtevrees hebben. Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
21/07/2024

Contact