Uniek aan deze reis

  • Dagtochten vanaf een camping
  • Keuze uit veel mooie wandelroutes
  • Eventueel een overnachting in berghut
  • Vol
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Jesse

Annemieke

Ötztaler Alpen

Oostenrijk

26-08 t/m 03-09-2017

Wil je kamperen in de bergen uitproberen en mooie dagtochten maken? Ga dan mee op deze wandelreis naar de spectaculair mooie Oostenrijkse Ötztaler Alpen. We slapen op een gezellige camping en maken pittige dagwandelingen in de omgeving met een lichte rugzak. Prachtige uitzichten en veel hoogtemeters gegarandeerd.

 We gaan op pad met een lichte dagrugzak, maar we maken wel flink wat hoogtemeters (foto: Elvira Arkesteijn)We reizen per trein van Nederland naar het begin van het Ötztal en nemen vervolgens de bus richting ons basiskamp: een gezellige camping in de bergen, waarvandaan je met je dagrugzak kan vertrekken voor een mooie wandeling.

Over de reis

We hebben geluk: een stralende morgen! Het is nog fris als we vers brood gaan halen voor het ontbijt, maar zodra de zon hoog genoeg staat om onze tentjes te bereiken, wordt het snel heerlijk wandelweer. Vandaag nemen we de bus een stukje verder het dal in, waarna we via een mooie graatwandeling weer teruglopen richting camping. Onze dagrugzakken wegen weinig, maar we maken wel flink wat hoogtemeters: we beginnen en eindigen onze tocht immers in het dal. We lunchen in de zon aan de rand van een blokkenveld bij een kristalhelder beekje, zodat we onze voeten lekker in het water kunnen hangen en onze flessen en drinkzakken kunnen vullen. Voor vanavond staat er een lekkere maaltijd op het programma met verse groenten uit de dorpswinkel. Dat is pas genieten!

De Ötztaler Alpen staan bekend om hun vele bergmeertjes, waarin we onderweg een verkoelende duik kunnen nemen (foto: Bas Wetter)De Ötztaler Alpen

Wij nemen jullie mee naar de Ötztaler Alpen, het berggebied rond het Ötztal in Oostenrijk. Dit is het hoogste gebied in het oosten van de Alpen: er liggen rond het dal 250 bergen van meer dan 3000 meter, waaronder de bekende Wildspitze (3772 m), de op één na hoogste berg van Oostenrijk. Dit gebied is bekend door de steentijdmummie Ötzi, die in 1991 gevonden werd in een gletsjer. Het gebied is heel populair bij wandelaars en klimmers, omdat je zonder alpiene hulpmiddelen veel hoogte kan maken en mooie uitzichten hebt. Er liggen veel gletsjers in het gebied. Een daarvan is de Gepatschferner, de op één na grootste gletsjer van Oostenrijk. De Ötztaler Alpen staan bekend om hun vele bergmeertjes, waarin we onderweg een verkoelende duik kunnen nemen. Het Ötztal ligt weertechnisch heel gunstig: het wordt door het Tschirgant-bergmassief beschermd tegen de koude noordenwind, waardoor de wind vanaf het zuiden het dal kan opwarmen. Hierdoor heeft het Ötztal een voor de Alpen heel mild klimaat. In het dal zijn zelfs wijngaarden te vinden! Doordat het in de regenschaduw van de bergen ligt, is dit bovendien het droogste gebied van de Alpen.

We zullen af en toe genieten van een terrasje bij een berghut, we kunnen ook overwegen om een nacht in een berghut te overnachten (foto: Ciska Overbeek)Wandelmogelijkheden rond het Ötztal

Er lopen veel wandelroutes door dit gebied, dus we hebben een ruime keuze aan mogelijkheden voor de dagtochten die we willen maken. Deze bespreken we met jullie op de voorbereidingsdag. Bovendien heeft het Ötztal goed openbaar vervoer, dat is ingesteld op wandelaars: er gaan bussen naar het startpunt van diverse mooie wandelroutes, zodat we niet elke dag op de camping hoeven te beginnen en te eindigen. We kunnen er ook voor kiezen om naar een berghut te wandelen en daar een nachtje te slapen. Als we een dag geen zin hebben in wandelen zijn er genoeg andere dingen te doen: er zijn veel mountainbikeroutes in de omgeving en bij slecht weer kunnen we de dorpjes in de omgeving bekijken of ontspannen in de thermen die in dit dal aanwezig zijn.

Cultuur, eten en drinken

We slapen op een knusse camping midden in de bergen. Daar hebben we alle voorzieningen die we nodig hebben en kunnen we zelf ons potje koken. Gedurende de week kunnen we ook een nachtje in een echte berghut slapen en eten. Als we niet zelf koken, kunnen we de lokale horeca opzoeken voor een bord Oostenrijks gutbürgerlich eten. Oostenrijkers zijn goed in vullende kost voor hongerige wandelaars. Probeer vooral de Kaiserschmarrn eens, of sluit je maaltijd af met een Germknödel. Natuurlijk is koffie met Apfelstrudel of een lokaal biertje ook altijd een optie. Dat wordt genieten!

Praktische informatie

Land : Oostenrijk
Activiteit : Standplaatskampeerreis met dagwandelingen
Zwaarte : Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Zaterdag 26 augustus t/m zondag 3 september 2017 (9 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 16 juli 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 55 m² per dag
10% Korting : €682 voor Nivon-leden bij boeken t/m woensdag 26 april 2017.
Reguliere prijs : €758 voor Nivon-leden. Voor deze reis naar Oostenrijk is lidmaatschap van Nivon verplicht. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; gebruik Spring materialen; vervoer van en naar bestemming; lokaal openbaar vervoer; overnachtingen op een camping; maaltijden op wandeldagen.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis- en rustdagen.
Jij : Je hebt geen moeite met flink klimmen en dalen met een lichte dagrugzak. Jij maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : Zaterdag 5 augustus 2017

Contact

Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.

We kamperen op gezellige campings in de bergen (JesseS)Op de camping genieten we van verse broodjes voor we een mooie dagtocht gaan lopen (foto: Alja Post)We genieten van het uitzicht op de vele gletsjers die in de Ötztaler Alpen liggen (foto: Ciska Overbeek)In het Ötztal zijn er veel mogelijkheden om mooie dagtochten te maken (foto: Alja Post)Vorig jaar was de Spring standplaats kampeerreis een groot succes, wacht dus niet te lang met boeken! (foto: Ciska Overbeek)