Uniek aan deze reis

  • Wandelroute in Duitslands noordelijkste middelgebergte
  • Mystieke sprookjesachtige bossen
  • Langste voetgangershangbrug ter wereld
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Coen

Wibrich

Op Heksenjacht in Duitsland

Duitsland

14-10 t/m 21-10-2023

Lekker herfstwandelen in een van de mooiste gebieden van Duitsland: de Harz, langs de bekroonde Harzer-Hexen-Stieg. Terwijl we comfortabel overnachten in pensions, hostels en hotels, gaan we op heksenjacht en leren we het mijnbouwverleden van deze regio kennen.

Middelgebergte

De Harz is het noordelijkste Duitse middelgebergte en strekt zich uit over delen van Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. De Hexen-Stieg gaat door de regio’s Saksen-Anhalt en Niedersaksen. Het is de perfecte plek voor wandelaars. Dicht bijeen liggen beboste kammen, granietrotsen, veengebieden, stuwmeren, druipsteengrotten en diep ingesneden kloven.

Zo worden donkere bossen afgewisseld met frisgroene bergweides en hoogvlaktes. Rondom het granieten massief van de Brocken (1142 m), bepalen grote hoogvenen en heidevlaktes dan weer het beeld. Door weer en wind zijn interessante rotsformaties ontstaan, zoals de Feuersteinklippen en de Ahrensklint. Indrukwekkend zijn ook de loodrechte rotswanden van het Bodetal, waardoorheen het riviertje de Bode zich al kolkend een weg baant. In het Bodetal zijn zeldzame planten en dieren te vinden, bijvoorbeeld orchideeën en de ijsvogel. Talrijke beekjes kabbelen gemoedelijk door het landschap.

Mijnbouw

De Harz kent een lange mijnbouwgeschiedenis. De eerste mijn ontstond al in de twaalfde eeuw. Pas enkele decennia geleden is de laatste gesloten. Je ziet er nog overal overblijfselen van. Ook de natuur werd er door beïnvloed. Zo zijn de vele stuwvijvers en de fijnsparrenbossen door mijnwerkers aangelegd.

Harz-Hexen-Stieg

De Harzer-Hexen-Stieg voert in oost-westrichting dwars door de Harz, van Osterode in de Westharz via de Brocken tot Thale aan de oostrand van de Nordharz. De pak-m-beet 100 km lange route lopen we in 5 etappes. In 2008 werd deze verkozen tot Duitslands mooiste wandelroute door reisjournalisten.

We starten op dag 1 in de prachtige vakwerkstad Osterode. Langs de historische Hundscher Weg bereiken we na twee uur bergopwaarts de Marienblick, een geweldig uitkijkpunt over het Lerbachtal. Met een beetje geluk komen we de schuwe lynx tegen. Het is de koning van de Harzer bossen en werd een aantal jaren geleden weer in de Harz uitgezet.

De eerste 2 wandeldagen maken we al gelijk flink wat hoogtemeters en zijn een tikkeltje langer dan gebruikelijk. De benen zijn nog vers, de geest nog scherp, dus dat is vast geen probleem. Gelukkig kun je in Schierke even uitrusten en zijn de kortere dagen erna dan een makkie voor je ;).

Op wandeldag 2 beklim je het hoogste punt: de Brocken (1142m). Bij helder weer kun je daar genieten van een adembenemend uitzicht. Maar let op: het kan er ook mistig en bewolkt zijn, en dan zie je helaas niet zo veel. Wellicht kun je het de dag erna nog eens proberen, tijdens de rustdag, maar dan comfortabel met het smalspoortreintje dat daar in de regio loopt.

En, oh ja. Op wandeldag 4 gaan we de langste voetgangershangbrug ter wereld over, de Titan RT!

De laatste wandeldag lopen we door het Bodedal, de Grand Canyon van de Harz. Hier pieken links en rechts tot 250 meter hoge granietrotsen uit het bos. Aan het eind komen we aan in Thale, waar we een klein stukje met de trein gaan naar Quedlinburg voor de laatste overnachting.

Kunst & Heksen

Buiten de fenomenale natuur is er nog een ander aspect dat deze wandelingen cachet geeft: de kunstinstallaties onderweg.

Ze duiken op de meest onverwachte plekjes op en trekken ongetwijfeld je aandacht. Een voorbeeldje? Ga op zoek naar de reuzenmieren die je uitnodigen om er je voeten op te zetten.

In de heksensagen ontmoeten de heksen elkaar op hun bezems in de Walpurgisnacht op de Brocken, we geven het maar even mee. Of je er nu in gelooft of niet, een fenomenale wandeling is het sowieso…

Lekker eten en goed slapen, laat dat maar aan de Duitsers over!

Geen gedoe met tentjes deze reis. Een combinatie van pensions, bed & breakfasts, hotels en een hostel zorgen ervoor dat je er comfortabel bij ligt deze week. Hoewel het buiten al guur kan zijn, zit je binnen lekker na te genieten van een mooie, en soms uitdagende wandeltocht. Dit alles terwijl je je tegoed doet aan een lekker Duits biertje of Kräutertee.

Praktische informatie

Land:
Duitsland
Activiteit:
Trektocht langs b&b’s en hotels
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 14 oktober t/m zaterdag 21 oktober 2023 (8 dagen)
Inschrijven t/m:
Woensdag 6 september 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
9.5 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €609 €649
Normaal €677 €717
* Korting bij boeken t/m zondag 11 juni 2023.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in accommodaties; deels halfpension/zelfverzorging; heen- en terugreis.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; diner.
Jij:
Je hebt enige wandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
16/09/2023

Contact