Uniek komend seizoen

  • Alpien terrein
  • Huttenleven
  • Lopen naar Zwitserland
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

Op de grens in Rätikon

Oostenrijk en Zwitserland

Wandelen van Oostenrijk naar Zwitserland in een prachtig gebergte. Omgeven door machtige toppen tot bijna 3000 meter wandelen we van hut naar hut. Van liefelijke almen tot technisch alpien terrein, we komen het allemaal tegen op deze uitdagende huttentocht.

We wandelen door de Rätikon van Oostenrijk naar ZwitserlandDeze reis wordt verplaatst ivm COVID-19

Deze reis zou in juli 2020 plaatsvinden. Vanwege de corona-maatregelen kon de reis helaas niet doorgaan. We gaan de reis daarom om op een ander moment alsnog organiseren. Hou de site goed in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten!

De Rätikon is een bergmassief op de grens van Oostenrijk en Zwitserland dicht bij de grens met Liechtenstein. Met steile kalkwanden is het een indrukwekkende omgeving. De hoogste top in het gebied, de Schesaplana, is met 2964 m indrukwekkend. We zullen regelmatig uitzicht hebben op deze top.

Voordat we zover zijn wandelen we eerst door bos, langs lieflijke almen, beekjes en watervalletjes. Langzaam verandert het landschap steeds meer en komen we boven de boomgrens. We hebben steeds vaker uitzicht op de imposante Drei Türme, drie grote toppen waarvan de hoogste op 2830 meter hoog is. Tijdens de rustdag verblijven we in een hut met uitzicht op de Tilisunasee, een bergmeer waar we een frisse duik kunnen nemen. Ook de grens naar Zwitserland is dan niet ver weg meer.

Op naar Zwitserland

De huttentocht bouwt langzaam op in zwaarte, het landschap verandert steeds meer naarmate we meer stijgen (Blanca uit het Broek)De tocht bouwt langzaam op in zwaarte, aan het begin ontkomen we er niet aan om te klimmen omdat we op hoogte moeten komen. We lopen per dag rond de 1200 hoogtemeters met af en toe uitschieter naar 1500 hoogtemeters. Door de hoogtemeters zijn de dagen gemiddeld genomen wat korter al lopen we ook etappes van net geen 6 uur. Een goede conditie is dus geen overbodige luxe.

De eerste dagen lopen we in Oostenrijk waar de route ook start. Het terrein wordt steeds wat ruiger tot het echt Alpien wordt. Dit betekent dat er pittige klimmetjes kunnen komen maar lange technische stukken komen we niet tegen.

Na de rustdag lopen we over de bergketen Zwitserland in. Hier slapen we in de Schesaplana hütte, vernoemd naar de hoogte stop in het bergmassief. Vanaf nu lopen we meer in de zon, omdat we aan de zuidkant van het massief zitten. We slapen twee nachten in Zwitserland en blijven tot op het laatste moment in de bergen. De laatste ochtend lopen we naar beneden om vervolgens moe maar voldaan met de trein naar Nederland te reizen. Vanuit de trein kunnen we nog even nagenieten van de bergen.

Huttenleven in de bergen

Het terrein wordt steeds wat ruiger tot het echt Alpien wordt, maar lange technische stukken komen we niet tegenOp de heenreis slapen we in de trein. Als we wakker worden zien we de imposante bergen vanuit de trein terwijl we ontbijten. De dagen daarna slapen we in hutten, omringt door de berglucht slapen we op hoogte. We zullen voornamelijk op lagers slapen, dit zijn grote kamers met matrassen naast elkaar en typerend voor berghutten. In de hutten zullen we dineren en ontbijten, hierdoor hoeven we alleen onze lunch en snacks mee te nemen en kan onze tas licht blijven.

Onderweg komen we soms een hut tegen waar we zouden kunnen lunchen met typisch Oostenrijkse gerechten zoals bijvoorbeeld kaiserschmarren, germknödel of apfelstrudel.

Contact