Uniek aan deze reis

  • Alpien terrein
  • Huttenleven
  • Lopen naar Zwitserland
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Wibrich

Saskia

Op de grens in Rätikon

Oostenrijk en Zwitserland

29-07 t/m 07-08-2022

Wandelen van Oostenrijk naar Zwitserland in een prachtig gebergte. Omgeven door machtige toppen tot bijna 3000 meter wandelen we van hut naar hut. Van liefelijke almen tot technisch alpien terrein, we komen het allemaal tegen in deze uitdagende huttentocht. Om nog maar niet te spreken van de traditionele gerechten als knödel, spätzle en saibling die in de berghutten worden geserveerd.

We wandelen door de Rätikon van Oostenrijk naar ZwitserlandDe Rätikon is een bergmassief op de grens van Oostenrijk en Zwitserland dicht bij de grens met Liechtenstein. Met steile kalkwanden is het een indrukwekkende omgeving. De hoogste top in het gebied is de Schesaplana en is met 2964 m indrukwekkend. Regelmatig zullen we deze top kunnen zien.

Voordat we zover zijn wandelen we eerst door bos, langs lieflijke almen, beekjes en watervalletjes. Langzaam verandert het landschap steeds meer en komen we boven de boomgrens. We hebben steeds vaker uitzicht op de imposante Drei Türme, drie grote toppen waarvan de hoogste op 2830 meter hoog is. Parallel aan de grens komen we oude tolhuisjes tegen en passeren we de Lünersee. Een mooi blauw meer met weerspiegelingen van de omliggende bergen.

Op naar Zwitserland

Rätikon heeft veel verschillende landschappen (Marleen Blikman)De tocht bouwt langzaam op in zwaarte, aan het begin ontkomen we er niet aan om te klimmen omdat we op hoogte moeten komen. We lopen per dag rond de 1200 hoogtemeters met af en toe een uitschieter naar 1500 hoogtemeters. Door de hoogtemeters zijn de dagen gemiddeld genomen wat korter al lopen we soms ook etappes van net geen 6 uur. Een goede conditie is dus geen overbodige luxe.

Ruig landschap van Rätikon (Sander Knol)De meeste dagen lopen we in Oostenrijk waar de route ook start. Het terrein wordt steeds wat ruiger tot het echt Alpien wordt. Dit betekent dat er pittige klimmetjes kunnen komen maar lange technische stukken komen we niet tegen.

Na de rustdag lopen we afwisselend in Zwitserland en Oostenrijk. Hierdoor hebben we goed zicht op de verschillende kanten van het prachtige bergmassief. Op de laatste wandeldag dalen we af en nemen we de kabelbaan naar beneden. Vervolgens hebben we nog een laatste nacht in het dal voor we definitief afscheid nemen van de bergen.

Huttenleven in de bergen

Het terrein wordt steeds wat ruiger tot het echt Alpien wordt, maar lange technische stukken komen we niet tegenOp de heenreis slapen we in de trein. Als we wakker worden zien we de imposante bergen vanuit de trein terwijl we ontbijten. De dagen daarna slapen we in hutten, omringt door de berglucht slapen we op hoogte. We zullen voornamelijk op lagers slapen, dit zijn grote kamers met matrassen naast elkaar en typerend voor berghutten. In de hutten zullen we dineren en ontbijten, hierdoor hoeven we alleen onze lunch en snacks mee te nemen en kan onze tas licht blijven.

Onderweg komen we soms een hut tegen waar we zouden kunnen lunchen met typisch Oostenrijkse gerechten zoals bijvoorbeeld kaiserschmarren, germknödel of apfelstrudel.

Boeken en Covid

Als Spring de reis annuleert dan krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Land:
Oostenrijk en Zwitserland
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 29 juli t/m zondag 7 augustus 2022 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 19 juni 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
11.6 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €813
Normaal €904 In verband met de regels in Oostenrijk en Zwitserland is Nivon lidmaatschap verplicht op deze reis, je kan lid worden bij het boeken.
* Korting bij boeken t/m zondag 27 maart 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis; overnachtingen in hutten; halfpension tijdens trektocht.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis‐ en rustdagen; lunch.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Daarnaast heb je geen last van hoogtevrees en heb je een goede balans. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 12 juni 2022.

Contact

 

Rätikon (Marleen Blikman)Rätikon met alpien uitzicht (Marleen Blikman)Rätikon (Marleen Blikman)Bergmarmot (Marleen Blikman)Genieten van Rätikon (Marleen Blikman)