Uniek aan deze reis

  • Bergketen Serra de Tramuntana
  • Prachtige uitzichten op zee
  • Pittoreske dorpjes
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Johan

Sharon

Mallorca

Spanje

27-04 t/m 05-05-2024

Mallorca is met haar eeuwenoude pelgrimspaden, kliffen hoog boven de zee en grillige rotsplateaus een fantastische wandelbestemming in het voorjaar. Ga je met ons mee op deze uitdagende niveau 3 reis?

Onverwachts wandelparadijs Mallorca

Mallorca is een Spaans eiland in de Middellandse Zee en is onderdeel van de eilandengroep de Balearen. Mallorca is het bekendst van de mooie stranden met veel toerisme, maar heeft ook zeker een andere kant. In het Noordwesten word je als wandelaar aangenaam verrast met een ruige bergketen: de Serra de Tramuntana. In 2011 is deze bergketen aangewezen als natuurerfgoed en opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit dunbevolkte en woeste deel van het eiland is onze reisbestemming.

De route door Serra de Tramuntana

We verzamelen in Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland. Daar nemen we een lokale bus naar het startpunt van onze wandeling. We volgen grotendeels de Dry Stone Route (GR221), ook wel de zogeheten Ruta de Pedra en Sec. Deze route is genoemd naar het eeuwenoude cultuurlandschap dat je op dit deel van het eiland nog veel terugvindt, met wandelpaden omzoomd door muren van gestapelde stenen. 

Tijdens onze wandeltocht komen we langs oude pittoreske dorpjes, schitterende baaitjes en weidse olijf- en citrusvruchtenboomgaarden. De hoger gelegen gebieden zijn ruiger, met grillig gevormde kalksteenrotsen. De begroeiing onderweg bestaat uit wijn- en boomgaarden, maar ook oude steeneiken en uitgestrekte hellingen met maquis (ruig, kruidachtig struikgewas). In april is alles nog groen en staat er veel in bloei. We zijn nooit ver van de zee en zullen vaak van uitgestrekte vergezichten kunnen genieten.

Terrein en wandelniveau

De reis is een stevige niveau 3 reis. De hele route lopen we over mooie goed gemarkeerde pelgrimspaden tussen zeeniveau en zo’n 1100 meter hoogte. De tocht is enorm afwisselend: van stenige paden langs de kust en in de bergen, door de maquis en bossen, langs dorpjes en over kliffen. Ondanks dat de bergen niet zo hoog zijn, kan een klim vanaf zeeniveau de bergen in, of een afdaling andersom, een behoorlijke belasting zijn. Zorg dus voor een goede conditie zodat je ruim 1000-1500 hoogtemeters per dag aankan. we wandelen gemiddeld 5,5 uur per dag (excl. pauzes). 

In 3 dagen wandelen we over de GR221 naar het dorpje Deia. Hier houden we een rustdag en kun je tot rust komen terwijl de heerlijke Spaanse keuken, de prachtige huizen en kleurrijke bloemen om de hoek liggen. Daarna wandelen we in 3 dagen naar ons eindpunt, het klooster van Santuari de Lluc. Daar nemen we op zondag de bus terug naar Palma de Mallorca en kunnen we met z’n allen terugkijken op een mooie wandelreis en genieten van de laatste avond op Mallorca.

Overnachten in hostels en berghutten

We slapen drie nachten in kleinschalige, historische berghutten die beheerd worden door de overheid. Daarnaast overnachten we in een voormalig klooster, hostels (slaapzalen), en een hotel, elk met hun eigen karakter.

Soms kunnen we eten in de accommodatie, maar we gaan ook regelmatig uit eten. Het hoofdgerecht is daarbij gedekt in de reisprijs. In Mallorca kun je ook genieten van een Mallorcaanse wijn of Túnel. Dit is een typisch Mallorcaans drankje gemaakt van verschillende kruiden, waaronder anijs. We kunnen Mallorca eigenlijk niet verlaten zonder dit te proeven.

Kortom, een prachtige lentereis op een onontdekt en puur wandeleiland!

Eigen vervoer

De reis van en naar Mallorca zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat zeker is dat de reis doorgaat. Dit is uiterlijk zes weken vóór de reis. Het lokale vervoer is ook niet inbegrepen in de prijs, dit hoef je niet van te voren te boeken aangezien iedereen ter plekke in en uit kan checken met de eigen betaalpas. 

We verzamelen op zaterdagavond met z’n allen op Mallorca, in de hoofdstad Palma de Mallorca. Daar begint de vakantie en vertrekken we met samen de volgende ochtend naar het beginpunt van onze wandeling. Zondags, een week later, is het eindpunt van de reis ook in Palma de Mallorca. 

Praktische informatie

Land:
Spanje
Activiteit:
Trektocht langs berghutten en ho(s)tels
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 27 april t/m zondag 5 mei 2024 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 17 maart 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
57 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €687 €747
Normaal €764 €824
* Korting bij boeken t/m 07/01/2024
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €42 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in hostels en hutten; halfpension.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; heen en terugreis; lokaal vervoer; lunch en tussendoortjes; eten op de reisdagen
Jij:
Je bent 25-40, hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je hebt geen moeite met ruim 1000-1600 hoogtemeters per dag en je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
24/03/2024

Contact