Uniek aan deze reis

  • Huttentocht met halfpension
  • Ruige bergwanden, lieflijke dalen
  • Cirque de Gavarnie & Brèche de Roland
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Jeroen

Carolien

De Spectaculaire Pyreneeën

Frankrijk

12-07 t/m 21-07-2024

Rond een groene alpenweide met bergbloemen rijzen rotswanden van 1500 meter steil omhoog. Daar middenin tuimelt de hoogste waterval van Europa 423 meter naar beneden. Het hoogtepunt van onze huttentocht door de Franse Alpen is de Cirque de Gavarnie, een van de meest spectaculaire natuurlandschappen van Europa.

De Franse schrijver Victor Hugo omschreef de Cirque de Gavarnie als “Een berg en een muur tegelijk … het colosseum van de natuur”. Om een groene alpenweide met bergbloemen rijzen rotswanden van 1500 meter steil omhoog. Daar middenin tuimelt de hoogste waterval van Europa 423 meter naar beneden. Dit hoogtepunt van onze huttentocht is een van de meest spectaculaire natuurlandschappen van Europa.

Nationaal Park des Pyrénées Occidentales

We maken tijdens dit bergavontuur een huttentocht door het Nationaal Park des Pyrénées Occidentales. Dit is het enige nationale park aan de Franse kant van de Pyreneeën en kenmerkt zich door een grote variatie aan berglandschappen. We volgen de bergkam door verschillende dalen, waarbij we vooral aan de Franse kant blijven. Markante punten die het landschap domineren zijn de drie “amfitheaters” Cirque de Gavarnie, Cirque d’Estaubé en Cirque de Troumouse. Ieder hebben ze honderden meters hoge, steile rotswanden rond groene bergweiden, maar toch hebben ze ieder een geheel ander karakter. Andere spectaculaire bezienswaardigheden zijn bergpas Brèche de Roland en watervallen van Gave de Gaube nabij Pont d’Espagne.

Doordat er zoveel bijzondere schouwspelen te zien zijn in dit gebied, zijn er op sommige plaatsen ook relatief veel ‘dagjesmensen’. Normaliter omzeilt Spring Reizen deze toeristische plekken, maar dit gebied heeft met recht enkele van de meest indrukwekkende panorama’s van Europa. Als je toch eens naar deze ‘must-see’ regio wilt, dan maar op de Spring manier, toch!? We gaan bewust vroeg in het seizoen om de hoogste drukte te omzeilen. 

Trektocht door een gevarieerd berglandschap

Kenmerkend aan deze tocht is dat we veelal door groene dalen over goed begaanbare paden lopen. Echter, om in het volgende dal te komen zijn pittige passages soms niet te omzeilen. De passen zijn steil en ruig. Je moet dus tredzeker zijn op blokkenvelden en puinhellingen. Enig klim- en klauterwerk zal soms nodig zijn. Hoogtevrees is daarbij geen optie. Om de reis met plezier te beleven is een goede (wandel)conditie een vereiste. 

De dagetappes tijdens deze tocht zijn relatief kort voor een niveau-4 reis en de hoogtemeters beperkt. Zo kunnen we de tijd nemen voor lastige passages, en natuurlijk om van de schitterende taferelen om ons heen te genieten. (Op de 2e dag hebben we wel direct al een behoorlijk pittige afdaling…) 

Een grillige, gevarieerde omgeving

De Pyreneeën vormen de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje. Deze ruige bergen zijn ontstaan toen het Iberisch Schiereiland tegen het Europese continent aanbotste, zo’n 50 miljoen jaar geleden. Daarna heeft het zijn huidige vormen gekregen door uitslijping van rivieren en gletsjers. De afwisseling van groene glooiende hellingen, diepe ravijnen en steile bergtoppen maken het een bijzonder landschap om te verkennen.

De natuurlijke barrière heeft ook gevolgen voor het klimaat; regen blijft vaak aan de Franse kant hangen. Daardoor is de noordkant van dit gebergte erg groen, maar ook wisselvallig. Temperaturen boven de 25 graden zijn geen uitzondering, maar er kunnen ook perioden met buien en onweer zijn. En ook sneeuw is mogelijk! Goede regenkleding is zeker geen overbodige luxe.

De Pyreneeën zijn erg rijk aan flora en fauna. Naast de koeien, geiten en schapen van de herders, is er ook veel wild te spotten. Gemzen, steenbokken en marmotten komen veel voor, maar ook leven er verschillende gieren. Behalve veel bekende alpenbloemen, hebben we ook de kans om inheemse planten tegen te komen, zoals de Pyreneese lelie en iris.

Franse gastvrijheid

Na een dag wandelen is het fijn om in de watten te worden gelegd met halfpension. De accommodaties zijn zeer gevarieerd. Dan slapen we weer in kleinere, rustieke berghutten, dan weer in een grotere hut als een geoliede machine op een bijzonder mooie locatie met een uitgebreid aanbod aan bieren en wijnen. In hutten slapen we op gedeelde slaapzalen. We krijgen avondeten bestaande uit meerdere gangen (inclusief Franse bergkaas) en een simpel ontbijt. Tegenwoordig wordt er ook in berghutten gelukkig goed rekening gehouden met vegetariërs. De lunch nemen we als groep zelf mee vanuit Nederland. Halverwege de reis komen we in het schattige (maar toeristische) dorpje Gavarnie, waar we een terrasje kunnen pakken en nieuwe proviand (zoals lunch en snacks) kunnen inslaan.

Vervoer per nachttrein

Onze reis begint op vrijdag einde middag met de Thalys vanuit Nederland naar Parijs. Nadat we een stuk de metro hebben genomen, volgt de nachttrein naar het uiterste zuiden van Frankrijk. Het laatste stuk nemen we de bus en starten we vanuit de omgeving van Cauterets. De eerste wandeldag beginnen we rustig.

Aan het einde van de laatste wandeldag pakken we de taxi naar Lourdes voor een laatste overnachting in een hostel of hotel. Daar zullen we de volgende ochtend de route via TGV, metro en Thalys naar Nederland inzetten.

 

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 12 juli t/m zondag 21 juli 2024 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 26 mei 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
10 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €1105 €1165
Normaal €1229 €1289
* Korting bij boeken t/m 10-03-2024
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €42 per jaar.
Inclusief:
Vervoer; overnachtingen in berghutten; halfpension van zaterdagavond t/m zaterdagavond; Spring reisbegeleiding en -materiaal.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunches; maaltijden tijdens de treinreis.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je bent tredzeker in ruig terrein (blokkenvelden, puin) en hebt geen hoogtevrees. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
09/06/2024

Contact