Uniek aan deze reis

  • Heuvelachtig kustlandschap
  • Deense hygge
  • Kamperen op bivakplekken
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De Øhavsstien

Denemarken

16-07 t/m 24-07-2022

De Øhavsstien is het mooiste wandelpad van Denemarken. Op de Zuid-Funense archipel kamperen we middenin het bos of langs de kust op eenvoudige bivakplaatsen. Na een dagje wandelen lekker afkoelen in zee. Laat je verrassen door het glooiende Deense kust landschap. Wie maakt het kampvuur aan?

Historische plaatsen langs het Archipelpad (Roos Lantink)Frisse zeewind, glooiend landschap en eilanden! De Øhavsstien, het Archipelpad, is zonder twijfel het mooiste wandelpad van Denemarken. Een echt kustpad dat ons door het sprookjeslandschap van Hans Christian Andersen voert met bossen, geurende boomgaarden, gezellige havenstadjes, landgoederen en kastelen. De zeewind continue door je haren! De Zuid‐Funen Archipel is een eilandengroep in de Oostzee met gezellige dorpen, schilderachtige havens en prachtige natuur.

De afgelopen jaren heeft de Øhavsstien zijn naam in binnen- en buitenland gevestigd. We lopen een deel van deze route, en varen na een paar dagen over naar het eiland Ærø. Tijdens de tocht is de kust altijd om de hoek, het glooiende landschap zal ons laten genieten van spectaculaire uitzichten over de archipel en ‘de tuin van Denemarken’. We slapen in onze eigen tenten onder de zomerhemel die we op een camping of op een eenvoudige(bivak)kampeerplek neerzetten. We kunnen dan nog een avondwandeling maken door een van de havenstadjes, een kampvuur bouwen of een duik in zee nemen!

De Øhavsstien

Wandel eind juli mee op een kampeertrektocht over de Øhavsstien, het archipelpad van Denemarken (Roos Lantink)De Øhavsstien is het mooiste wandelpad van Denemarken en is speciaal voor trektochten gemaakt. Het Zweedse buitensportmerk Fjällräven organiseert hier niet voor niets, in navolging van de succesvolle trektocht in Lapland, haar ‘Fjällräven Classic Danmark’. De route gaat door een afwisselend heuvelachtig kustlandschap. Het is gevormd en opgestuwd in de ijstijd. Alleen de hoogste heuvels komen nu boven het water uit en vormen samen de 55 eilanden in zee. We lopen door bossen, langs bloemenhagen, over uitgestrekte groene heuvels en zien historische landgoederen met fruitbomen. De zee is nooit ver weg.

Route

We verzamelen als groep in Odense, centraal gelegen in Denemarken. Daar overnachten we in een hostel en verdelen we de spullen. De volgende ochtend nemen we de bus naar het beginpunt van onze route. We trekken iedere dag verder: na het ontbijt breken we de tenten af en vervolgen onze weg. De etappes zullen variëren van 15-17 km in een licht glooiend landschap.

Tussen de bomen een oudere bivakplaats en rechts een nieuwe (Roos Lantink)Halverwege de week hebben we een rustdag. Wat denk je van lekker luieren op het strand, onder leiding van een gids kajakken op zee of een van de kastelen in de omgeving bezoeken? De laatste twee dagen gaan we per boot naar het eiland Ærø. Dit eiland doorkruisen we van oost naar west om uiteindelijk per boot weer naar het vasteland te gaan. We sluiten de week af in Odense of Sønderborg, dat hangt af van hoe iedereen qua vervoer naar Denemarken is gekomen. Sønderborg is een voor Deense begrippen grote stad waar we nog een laatste keer kunnen kamperen vlakbij de zee. De volgende dag breken we vroeg de tenten af en gaan we weer huiswaarts.

Kamperen op eenvoudige (bivak)plaatsen

Kampvuur bij een bivak (Geert-Jan)Zoals gezegd is de Øhavsstien speciaal gemaakt voor trektochten. Er zijn onderweg dan ook voldoende kampeer mogelijkheden. Soms kamperen we op een camping, maar we zullen ook regelmatig op eenvoudige(bivak)plaatsen staan. Dit zijn speciaal aangewezen plaatsen waar je mag ‘wildkamperen’ in de vrije natuur. Hoe de (bivak)plaats er precies uit ziet, wisselt per plek. Soms is er bij de kampeerplaats een schuilhut, kampvuurplek, een kraan en/of toiletgelegenheid, maar soms is dat er niet of moet je daarvoor een stukje lopen.

Lichtgewicht maaltijden uit je rugzak

We nemen voor ongeveer drie dagen eten mee in onze rugzakken. Soms kunnen we onderweg iets vers bij kopen. Misschien wel verse vis in de haven? Het eten op trekkingdagen is inbegrepen in de reisprijs. Dit zijn lichtgewicht (gedroogde) en smakelijke maaltijden die we voor de eerste dagen meenemen vanuit Nederland. Tijdens de Preünie (voorbereidingsdag) maken we hier afspraken met elkaar over. Op de rustdag kunnen we onszelf verwennen door uit eten te gaan. Tevens doen we inkopen voor de laatste wandeldagen.

Een nieuwe bivakplaats (Roos Lantink)Boeken en Covid

Als Spring de reis annuleert dan krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Land:
Denemarken
Activiteit:
Kampeertocht langs bivakplaatsen
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 16 juli t/m zondag 24 juli 2022 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 29 mei 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
5 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €579 €619
Normaal €644 €684
* Korting bij boeken t/m zondag 13 maart 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materialen; heen- en terugreis; lokaal openbaar vervoer; overnachtingen op campings en primitieve kampeer(bivak)plekken; één overnachting in een hostel; maaltijden op wandeldagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting (waaronder een lichtgewicht trekkerstent); passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis‐ en rustdagen.
Jij:
Je hebt wandelervaring en een goede conditie. Met een bepakte rugzak heb je zin in een kampeerreis langs de Deense kust. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact