Uniek aan deze reis

  • Avontuurlijke dagwandelingen
  • Mini-trekking
  • Comfortabel overnachten
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Rolf

Annelies

Crianlarich: hill walking and munro bagging

Schotland, Verenigd Koninkrijk

12-08 t/m 21-08-2022

Schotland, een gebied dat tot de verbeelding spreekt! Bergmeren, dalen en bergtoppen heten hier lochs, glens, munro’s of corbetts. Maak deze zomer unieke dagtochten vanuit twee hostels door al dit moois. Grijp je kans, ga mee!

Munro baggen

In Schotland zijn niet overal paden (Peter)Een week lang maken we flinke wandeltochten door de Schotse wildernis. Soms volgen we een route, soms niet: in Schotland zijn niet overal paden. Het is een ruig en afgelegen gebied, waar wandelaars zoals wij prachtige en uitdagende tochten maken. Woeste heuvels, veel lochs, ruige natuur, modderpoelen en heide bezaaid met rotsblokken zorgen voor gevarieerde en mooie wandelingen.

Wanneer mogelijk baggen we munro’s. Zo noemen de schotten het wanneer je alle bergen die hoger zijn dan 3000 voet (914,4 meter) gaat bedwingen. Er zijn 282 Schotse bergen die hieraan voldoen. In het gebied waar we wandelen liggen een paar van die munro’s. Vanaf deze bergtoppen heb je waanzinnige uitzichten.

Op naar Rannoch Moor

In Schotland hebben niet alle rivieren een brug (Bas Wetter)Op vrijdagavond verzamelen we in Glasgow. Hier overnachten we in een hostel. Zaterdagochtend reizen we per bus richting Altnafeadt.

We starten met een tocht waarbij we een stuk van de beroemde West Highland Way (WHW) volgen. Over een oude militaire weg en via de beruchte Devil’s Staircase bereiken we het eerste hostel. De Devil’s staircase is een kronkelend pad waarop je zo’n 300 meter stijgt. Eenmaal boven wachten er prachtige uitzichten als beloning!

Met kaart en kompas bij de hand bepalen we onze route en trekken we naar de volgende munro (Peter)Zondag staat er een flinke, pittige wandeltocht door een afgelegen gebied op het programma. Onderweg pauzeren we bij een bothy, een eenvoudige wind- en waterdichte schuilhut, Het eindpunt van de dag is het nóg afgelegener Loch Ossian Hostel. Dit is een bijzondere plek midden in de wildernis, die alleen per voet of per rails bereikbaar is.

Vanuit het afgelegen Loch Ossian hostel maken we op zondag een dagwandeling. Tijdens de reis lopen we niet alleen over paden, we bepalen ook onze eigen koers door het landschap. Ook hebben niet alle rivieren een brug. Met kaart en kompas bij de hand bepalen we onze route en trekken we naar de top van een volgende munro. Hier zijn we ver weg van de bewoonde wereld en komen we nauwelijks beschaving tegen. Ondanks de relatief korte wandel afstanden in kilometers zijn het fysiek uitdagende tochten doordat we ons vaak zelf een weg moeten banen door het terrein.

De volgende dag verlaten we te voet het afgelegen gebied rondom Loch Ossian. Dit keer via een mini-trekking met bepakking naar Station Rannoch. Ook dit station ligt midden in Rannoch Moor, zonder dorpen en andere voorzieningen in de omgeving. Gelukkig is er wél een tearoom, waar je onder het genot van een hot toddy, old-fashioned milkshake of een whiskey kunt opwarmen en wachten op de trein.

Uitvalsbasis Crianlarich

Wild Edelhert in Schotland (Frederik)In Crianlarich maken we het hostel onze uitvalsbasis voor de rest van de week. Vanuit het hostel maken we dagtochten. Afhankelijk van de gekozen wandeling nemen we de bus of trein van- of naar het startpunt zodat we niet teveel langs de doorgaande weg hoeven te wandelen.

In dit centraal gelegen dorpje zijn enkele voorzieningen als een winkeltje, pub en restaurant. Dit is dan ook een perfecte plek voor een rustdag.

De laatste wandeldag eindigt bij het OV richting Glasgow. Daar komen we aan op zaterdagavond, waar we in een pub alle beleefde avonturen nog eens kunnen doornemen. De overnachting is in een hostel, zodat je op zondagochtend kunt terugreizen richting Nederland.  Of je verlengt je vakantie met een verblijf in Glasgow of omgeving!

Mizzle, drizzle, smirr

In Schotland kan het flink regenen en koud zijn (Frederik)In Schotland kan het flink regenen; gelukkig waaien de buien vaak snel weer over. Een goede jas, regenbroek en een warme trui staan dan ook op de paklijst. Tijdens de voorbereidingsdag zullen de reisbegeleiders alles over het materiaal vertellen en kun je vragen stellen over je eigen spullen.

Comfort van een hostel en pubfood

In de zomer kunnen er veel midges, kleine vervelende muggen, zijn. Daarom kiezen we bij deze reis voor het comfort van hostels boven de tent. Bijkomend voordeel is dat onze rugzakken hierdoor wat lichter zijn en we flinke wandeltochten door lastig terrein kunnen maken. Regent het? Dan kun je je aan het eind van de dag in het hostel opfrissen en en je kleding laten drogen. Drink een pint lokaal bier, gebrouwen met het kristalzuivere lokale water en je kunt er de volgende wandeldag wel weer tegenaan!

Vanuit hostels maken we dagtochten door het Schotse landschap (Bas Wetter)Onderweg picknicken we op de mooiste plekjes. ‘s Avonds koken we een lekkere maaltijd in het hostel of gaan we uit eten in een karakteristieke Schotse pub. Het eten in Schotland heeft nog steeds niet zo’n beste reputatie maar dat is inmiddels echt volkomen onterecht: de meeste pubs serveren heerlijke verse maaltijden voor schappelijke prijzen en ze hebben bovendien goede vegetarische alternatieven in de aanbieding. Het eten is niet inbegrepen bij de reisprijs. Tijdens de voorbereidingsdag maken we afspraken met elkaar over het eten. De reisbegeleiders kunnen je dan een indicatie van de kosten geven.

Brexit

Schotland en het Verenigd Koninkrijk horen niet meer bij de Europese Unie. Vanaf 1 oktober 2021 kun je er alleen met een paspoort naartoe reizen. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Controleer ook hoe het zit met de regels rondom je reis- en zorgverzekering. Mobiel bellen en internetten wordt mogelijk ook duurder. Zie Rijksoverheid voor meer info.

Eigen vervoer naar Glasgow

De heen- en terugreis moet je zelf boeken, maar het is wel gezellig om samen te reizen (Jeroen)De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk circa zes weken vóór de reis.

We verzamelen en eindigen de reis in Glasgow. Glasgow is met de Eurostar (trein) via Londen in een dag te bereiken. Een alternatieve reisroute is de ferry IJmuiden-Newcastle vanwaar je aansluitend de trein of bus naar Glasgow neemt. Glasgow is een gezellige stad met veel (historische) bezienswaardigheden, welke zich zeker leent voor een langer verblijf!

Schaap en Schotse Hooglander in Schotland (Bas Wetter)Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen,  DFDS Seaways voor de ferry IJmuiden – Newcastle, Traveline scotland de routeplanner voor het OV in Schotland. Treinreizen door Schotland is prachtig, maar niet zo goedkoop. Lange-afstandsbussen, zoals Megabus, zijn een betaalbaar alternatief. Boek je reis op tijd, dan ben je vaak goedkoper uit.

Boeken en Covid

Als Spring de reis annuleert dan krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Land:
Schotland, Verenigd Koninkrijk
Activiteit:
Wandelen vanuit hostels
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 12 augustus t/m zondag 21 augustus 2022 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 1 juli 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
12 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €612 €652
Normaal €681 €721
* Korting bij boeken t/m vrijdag 15 april 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in hostels; lokaal vervoer; ontbijt.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; heen- en terugreis; lunch en diner.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt zin in een flinke wandeltochten door afgelegen en ruig gebied. Je bent niet bang voor natte voeten bij een rivierdoorsteek. Je hebt wandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 3 juli 2022

Contact

(Peter)Beek oversteek in Schotland (Frederik)(Peter)Beek oversteek in Schotland (Frederik)De rugzakken zullen niet al te zwaar zijn (Bas Wetter)