Uniek aan deze reis

  • Avontuurlijk sneeuwschoen- wandelen
  • Sfeervolle kleinschalige accommodaties
  • Rond het mysterieuze Kartuizer klooster
  • Optie skiën op rustdag
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Roos

Rens

Chartreuse

Frankrijk

16-02 t/m 24-02-2019

Als het landschap wordt bedekt door de sneeuw is dat betoverend. Om van die prachtige verstilde omgeving te kunnen genieten trekken wij de sneeuwschoenen aan! We gaan op pad door de knisperende sneeuw van het Franse gebied Chartreuse. Hier lopen wij tussen bestoven bossen afgewisseld met besneeuwd berglandschap. Ga jij mee?

Half februari gaat Spring op wintersport naar de Franse Chartreuse, hopelijk ligt er voor onze sneeuwschoenwandeltocht meer sneeuw dan hier! (Bas Wetter)Krakende sneeuw, een ruig wit besneeuwd landschap strekt zich voor je uit. Links van je, in verstilde uitwaaierende golven, liggen de wit bestoven bossen, als broccoli met een dikke laag poedersneeuw. Rechts zie je de toppen van de Mont Blanc en de Grande Casse. Half februari maken we een gevarieerde sneeuwschoentocht door het Franse natuurpark Chartreuse. We overnachten in gîtes d’étapes in kleine dorpen en gehuchtjes, waardoor we met een redelijk lichte rugzak op pad kunnen.

Voor wie meer wil dan alleen wandelen in de sneeuw, is er de mogelijkheid op de rustdag op eigen gelegenheid te gaan skiën op de vlakbij gelegen pistes.

Magnifiek landschap

De Chartreuse vormt een voorgebergte van de Franse Alpen en heeft de status van regionaal natuurpark. Het gebied biedt onder meer onderdak aan de lynx en er zijn ook weer waarnemingen van de wolf. Fysiek kenmerkt het zich door hoge plateaus die worden omringd door uitgestrekte bossen en besneeuwde alpenweides in lagere gedeeltes. De hoge delen hebben de meest grillige toppen en steile kliffen. De plateaus reiken tot rond de 1.900 meter. Bij goed weer heb je een magnifiek uniek uitzicht over vrijwel de complete Franse Alpen: Vercors, Belledonne, Ecrins, Mont Blanc en Vanoise. De Chamechaude (2082 m) is de hoogste top van het gebied.

Klooster & Chartreuser likeur

We overnachten in sfeervolle gîtes d’etappe gelegen in de dorpjes en gehuchten in de dalen van de Chartreuse (Thierry Grenet)In een afgelegen zijdal midden in het massief ligt het beroemde Grande Chartreuse, het moederklooster van de Kartuizers. De monniken van dit klooster brouwen een heerlijke likeur van 130 verschillende planten, Alpenkruiden en specerijen, een eeuwenoud recept. Alleen op zondag, als er niet gebrouwen wordt, mogen de Kartuizer monniken tegen elkaar praten en maken dan in witte pij een wandeling door de bergen. Wij mogen gelukkig een hele week door dit gebied trekken. Hoor je de sneeuw al kraken onder je sneeuwschoenen?

Overnachten in Gîtes

In de dalen liggen kleine dorpjes en gehuchten, waar we ook onze gîtes vinden voor de overnachtingen. De gîtes zijn typische Franse gebouwen, welke vaak sfeervol zijn en beschikken over goede basisfaciliteiten voor een overnachting. Na een dag in de sneeuw kunnen we ons hier opwarmen bij de open haard en genieten van een lekkere Franse maaltijd. Hierbij zal er soms voor ons gekookt worden, maar zullen we ook zelf lekker aan de slag gaan om een goede wandelmaaltijd klaar te maken.

Wandelen in de sneeuw

Sneeuwschoenwandelen zwaarder dan gewoon wandelen en het kan door slechte weersomstandigheden ook erg koud zijn, goede kleding is een must (Arno Schot)Om door de sneeuw te wandelen maken we gebruiken van sneeuwschoenen. Het lopen op sneeuwschoenen is makkelijk te leren. Wie kan wandelen, beheerst in korte tijd het sneeuwschoenwandelen. Sneeuwschoenwandelen is zwaarder en intensiever dan gewoon wandelen.

Verder horen sneeuw en kou bij elkaar. Met de juiste kleding is het echter vaak zeer aangenaam om buiten op pad te zijn. Maar houd er ook rekening mee dat door omstandigheden als de wind, neerslag en lage temperatuur het soms ook bar (koud) kan worden. Afhankelijk van de weerssituatie kunnen de pauzes kort zijn. Tijdens de prëunie zullen we dit ook bespreken, zodat je goed voorbereid mee gaat op onze sneeuwschoentrektocht.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Sneeuwschoentrektocht langs gites d’etappe
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 16 februari t/m zondag 24 februari 2019 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Donderdag 3 januari 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
16.2 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €877 €917
Normaal €974 €1014
* Korting bij boeken t/m zondag 25 november 2018.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal, waaronder sneeuwschoenen; heen- en terugreis; lokaal vervoer; overnachtingen op basis van halfpension tijdens de trekkingsdagen en rustdag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden tijdens de aan- en afreis.
Jij:
Je hebt een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 19 januari 2019.

Contact

Half februari gaat Spring op wintersport en maken we een wandeltocht op sneeuwschoenen door de voorlopers van de Franse Alpen (Ajay Ajodhia)We gaan uit van lekker veel sneeuw met een zonnetje, maar het kan ook anders uitpakken (Jeroen Moelands)Op deze wintergroepsreis wandel je op sneeuwschoenen met leeftijdsgenoten door een gevarieerd bergachtig sneeuwlandschap (Jeroen Moelands)Doordat we overnachten in heerlijk warme hutten kunnen de rugtassen relatief licht blijven, maar wandelstokken maken het zwaardere sneeuwschoenwandelen ook lichter (Valeer van Mook)In diepe sneeuw baant de voorste een pad zodat het voor de anderen minder zwaar loopt