Uniek aan deze reis

  • Rotsformaties
  • Kastelen
  • Sprookjesachtige bossen
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Iris

Marloes

Boheems Paradijs

Tsjechië

19-10 t/m 27-10-2024

Tsjechië is een heerlijke bestemming voor de herfst! Door het Boheems paradijs loopt “het Gouden Pad”, een divers gebied dat veel te bieden heeft: prachtige bossen, indrukwekkende rotsformaties, mooie doorkijkjes en sprookjesachtige kastelen. Elke avond slapen we in een hotel of pension en genieten we van de lokale keuken!

We lopen een deel van “het Gouden Pad”, een goed gemarkeerde, 118 kilometer lange route die loopt van Mladá Boleslav naar Jičin. Het is een van de oudste wandelroutes van Tsjechië. In de jaren ‘30 is deze route een nieuw leven in geblazen door de Bohemian Paradise Association. We eindigen in Semily, met een mooie rondwandeling door de Jezera vallei. De route is technisch niet moeilijk, maar er zitten lange etappes in en onbewust maak je toch aardig wat hoogtemeters. 

Het Boheems paradijs

Het Boheems paradijs ligt in het noorden van Tsjechië. Het wordt ook wel Český ráj genoemd en het is al sinds 1955 een beschermd natuurgebied. In 2005 is dit gebied uitgeroepen tot UNESCO Geopark. Je kunt er eindeloos ronddwalen tussen de grote zandstenen rotsformaties en de uitgestrekte bossen die je er vindt hebben iets sprookjesachtigs. Maar ook de mooie doorkijkjes op het platteland en het uitzicht op majestueuze kastelen zoals het kasteel van Trosky en de ruïnes van het kasteel van Hrba Skala zijn kenmerkend voor dit gebied. Kortom, voldoende afwisseling waarbij er elke dag iets nieuws te ontdekken valt! 

Het Gouden Pad & Semily

We vertrekken zaterdag met de trein naar Mlada Boleslav, de stad van het Skoda-museum. Vanaf daar maken we onze eerste wandelmeters. We lopen de eerste dag onder andere langs de kronkelende rivier de Jizera en het zijstroompje Rokytka naar het eerste overnachtingsadres van deze tocht. Dit authentieke hotel is dé plek om bij te komen van je (werk)week en de treinreis naar Tsjechië. Na een warme douche staat hier ’s avonds een heerlijk diner voor je klaar bestaande uit lokale ingrediënten.

Het deel van “het Gouden Pad” dat we komende dagen lopen leidt je langs het Tsjechische platteland, valleien, heuvels, maar ook middeleeuwse burgen, dennenbossen en vele uitzichtspunten. Je kan je eindeloos verstoppen tussen de indrukwekkende rotsformaties en ontdekt keer op keer de leukste uitkijkjes. Maar ook Turnov, de stad van de edelstenen waar we doorheen lopen, mag er zijn. Daarnaast liggen er een aantal bijzondere kastelen langs de route, zoals de burchtruines van Trosky, het indrukwekkende kasteelhotel Hrba Skala en kasteel Wallenstein. En wist je dat Mala Skala de bijnaam “Parel van het Boheems Paradijs” heeft? Dit komt door de prachtige ligging aan het water en de vele mogelijkheden om vanaf hier te gaan rotsklimmen.

We sluiten de reis af met een rondwandeling vanuit Semily. Hier lopen we, als de omstandigheden het toelaten, de beroemde Riegrova Stezka. Dit is een wandelpad dicht langs de rotsen, net boven het water van de Jizera langs. En wie weet is er nog de mogelijkheid om de muizenrots te beklimmen? 

De route is technisch niet moeilijk, maar de flinke dagafstanden en het glooiende landschap met af en toe een steile klim maken de route toch zwaarder dan hij in eerste instantie lijkt. Je inspanning wordt echter ruimschoots beloond in dit prachtige gebied, maar zorg ervoor dat je goed getraind bent. Er is daarnaast nog een rustdag in het programma opgenomen. 

Herfstovernachtingen in hotels en pensions

We overnachten in lokale hotels en pensions waarbij elke ochtend een vers ontbijt voor ons klaarstaat. ’s Avonds eten we afwisselend in het hotel of in het dorpje waar we verblijven, afhankelijk van de mogelijkheden. Hier maken we tijdens de preünie afspraken over, net als wat we met de lunch doen. 

Praktische informatie

Land:
Tsjechië
Activiteit:
Trektocht langs hotels en pensions
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 19 oktober t/m zondag 27 oktober 2024 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 1 september 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
9.5 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €819 €879
Normaal €911 €971
* Korting bij boeken t/m 23/06/2024
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €42 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in hotels en pensions o.b.v. halfpension op wandeldagen en treinreis
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; avondeten op niet wandeldagen
Jij:
Je hebt wandelervaring en een goede conditie. Je kunt 1000 hoogtemeters en 20 kilometer op een dag lopen. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
01/09/2024

Contact