Uniek aan deze reis

  • Heldergroene Ierse heuvels en indrukwekkende kustlijnen
  • Enorme gastvrijheid, pubfood en Guinness
  • Ierse folklore
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Micha

Nieke

Beara Way

Ierland

09-08 t/m 18-08-2019

De Beara Way loopt over het schiereiland Beara, langs de Beara Peninsula. Tijdens de tocht ervaar je het typisch Ierse gevoel: desolaat veenland, indrukwekkende kustlijnen, schapen, schapenboeren, enorme gastvrijheid, pubfood en Guinness. Langs de route liggen meerdere plaatsjes: Piepkleine farming towns, maar ook een vissersdorp en een voormalig kopermijndorp.

Op de Beara Way wandelen we wisselend over landweggetjes, paadjes langs kliffen, door moerassen of tussen het vee door (Alissa)Een idyllisch schiereiland

De Beara Way is een idyllische wandelroute over een schiereiland van 48 km lang. Het schiereiland ligt aan het zuidwestelijke puntje van Ierland en steekt dus prachtig uit richting de Atlantische oceaan, die bijna overal in Beara in het zicht is. Door haar ligging kent Beara zowel zachte zomers als winters. De warmste plaats van Ierland bevindt zich in Beara, nabij het vissersdorpje Adrigole. Temperaturen liggen in augustus over het algemeen rond een comfortabele 20 graden en omdat de Ierse zon af en toe wordt afgewisseld met een buitje, krijgen de Ierse heuvels hun beroemde, meer dan heldergroene kleur.

Het schiereiland is bedekt met de prachtige ronde maar rotsachtige Caha Mountains en Slieve Miskish, beekjes en natuurlijke weiden vol schapen. Aangezien het gebied dunbevolkt is en de totale bevolking slechts een kleine 6.000 mensen telt, zal het niet verbazen dat er meer schapen op Beara wonen dan mensen.

Er wonen op de dunbevolkte Beara Peninsula meer schapen dan mensen (Dale Simonson)Authentieke Ierse folklore

Het schiereiland Beara is een van de meest afgelegen en daardoor ook meest onbedorven streken in Ierland. Het behoudt daardoor haar authentieke en mysterieuze karakter. Het gebied heeft dan ook een rijke culturele achtergrond. Al ver voor de jaartelling kwamen de Kelten voor het eerst op Beara aan wal in Ierland. Ze hebben zich op het schiereiland gevestigd, waarna ze zich over heel Ierland hebben verspreid. Nog altijd spreken veel Ieren in deze streek Gaelic, een oude Keltische taal waar geen touw aan vast te knopen valt en die je nog overal terugziet in de plaatsnamen en de Ierse Folk.

Op het Beara vind je ook de befaamde oeroude steencirkels die vaak worden geassocieerd met mysterieuze Keltische rituelen (Tony Mulraney)Op verschillende plaatsen op het schiereiland vind je ook de befaamde ‘’standing stones’’, oeroude steencirkels die vaak worden geassocieerd met druïden en mysterieuze keltische rituelen, maar misschien nog wel veel ouder zijn (sommige steencirkel zijn zelfs zo’n 4000 jaar oud!). Het is de streek met de grootste hoeveelheid archeologische vindplaatsen van Ierland. Volgens de Keltische mythologie woonde hier bovendien de ‘’Hag of Beara’’ (de heks van Beara), een mysterieuze oude vrouw (en een van de belangrijkste godinnen in het keltische geloof) die het land zou hebben gevormd en de winter met zich meebracht als ze verscheen. Na zeven levens zou ze zijn versteend en de rots waar ze in veranderde bevindt zich vlak langs de route, aan de zee. Lokale folklore en mystiek in overvloed dus!

Rebels at heart

De Ieren kunnen vergeleken worden met de Ierse kust, een ruig eigenzinnig en tegelijk prachtig karakter (Noortje)De inwoners van Beara hebben in de loop der eeuwen een reputatie opgebouwd als een rebels volkje met een eigen wil en karakter. Zo was de O’Sullivan-clan een van de laatste clans die zich tegen de Britten bleef verzetten tijdens de verovering van Ierland tijdens de negenjarige oorlog in de 16e en begin 17e eeuw. De Spanjaarden hadden op dat moment oorlog met zowel de Britten als de Nederlanders, dus gaven de O’Sullivans steun in hun strijd tegen de Britten.

De Ieren werden verpletterend verslagen in de slag bij Kinsale, de Keltische levenswijze werd vanaf dat moment beheerst door Engeland. Niemand minder dan koningin Elisabeth I vergaf alle stamhoofden, behalve die van de O’Sullivan-clan, die letterlijk een kopje kleiner werd gemaakt als straf voor zijn verzet. Al kent deze geschiedenis geen ‘happy end’, de locals lijken nog altijd trots op hun verzet tegen de Britten. De reisbegeleiders kunnen je hier meer over vertellen, maar misschien is het nog veel leuker om verhalen uit te wisselen met de Ieren zelf.

Ierse gastvrijheid

Twee pubs in het meest kleurrijke Ierse dorp Eyeries langs de Beara Way (Nigel Cox)Naast eigenzinnig zijn de Ieren vooral heel gastvrij en spontaan. Wees niet verbaasd als je op straat ineens wordt aangesproken voor een leuk gesprek of als een lokale boer je verhalen wil vertellen over lokale sagen of sprookjes. Op onze wandeltrektocht over de Beara Way passeren we regelmatig knusse dorpjes langs de zee, waar de lokale bevolking leeft van visserij en tot voor kort van de mijnbouw. Ze worden vaak prachtig bijgehouden en ademen een gezellige, authentiek Ierse sfeer uit. Het dorpje Eyeries wordt het meest kleurrijke dorp van Ierland genoemd, omdat de inwoners hun huizen in prachtige, felle kleuren schilderen en het dorpje al verschillende prijzen won voor het netste dorp van Ierland. In lokale pubs wordt regelmatig live folk music gespeeld en kunnen we genieten van een Iers biertje of een spontaan gesprek aangaan met de spontane stamgasten.

De Beara Way verkennen

De kopermijnen van Allihies op het Ierse Beara Peninsula (rodeencountryhouse.com)Op eigen gelegenheid reizen we af naar Cork, vanwaar we samen het laatste stukje reizen naar Ardgroom, waar we onze eerste nacht zullen doorbrengen. De volgende dag begint onze wandeltocht. We doen prachtige dorpjes als Eyeries en Allihies aan, waar de resten van de kopermijnindustrie nog zichtbaar zijn. Regelmatig krijgen we de kans om langs de sfeervolle Ierse kust te wandelen. Aangekomen bij het meest westelijke punt van het schiereiland nemen we, als de omstandigheden het toelaten, de enige kabelbaan van Ierland, die ook regelmatig wordt gebruikt om vee mee te vervoeren. Vanuit daar kunnen we over de kliffen en groene velden in drie windrichtingen de oceaan bewonderen.

Na het prachtige en verstilde Dursey Island gaan we richting Castletownbere. De route passeert de overwoekerde ruïnes van Dunboy Castle, het fort waar de leider van de O’Sullivan-clan zich verschanste in de oorlog tegen Engeland. We verkennen het groene en ongerepte Bere Island en vervolgen onze reis richting Adrigole. Als de planning het toelaat is er de mogelijkheid om bij Adrigole de Mare’s Tail te bewonderen, de hoogste waterval van Ierland. We passeren Sugarloaf Mountain en wandelen door Rododendronbossen. Langs vele kleine meertjes wandelen we richting onze laatste stop Glengariff, een prachtig dorpje omgeven door oude wouden langs de zee.

Wandelen en overnachten op de Beara Way

We overnachten op de Beara Way in knusse hostels en B&B's, soms eten we in lokale pubs (Alissa)Tijdens onze wandeltrektocht wisselen landweggetjes of grindpaden, paadjes langs kliffen of door moerassen en routes tussen het vee over het landgoed van de lokale boeren elkaar af. De gehele Beara Way bestrijkt zo’n 148 kilometer en ruim 5.000 hoogtemeters, hoewel we niet de hele route zullen lopen. Wij zullen nooit meer dan 1000 hoogtemeters per dag maken en de beklimmingen in de Caha en Slieve Miskish Mountains zijn vaak vrij kort, maar soms wel stijl.

We overnachten tijdens de reis in oergezellige Ierse hostels en B&B’s. Soms koken we ons eigen potje, op andere dagen laten we ons verrassen door de lokale cuisine, die bekend staat om zijn lokale kazen en zeevruchten.

Eigen vervoer naar Ierland

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Als de omstandigheden het toelaten nemen we voor de overtocht naar Dursey Island de enige kabelbaan van Ierland (K. Jähne)De reis begint in Cork en eindigt in Glengariff:

  • Aanreis: Rail&Sail van StenaLine of IrishFerries (zowel voor oversteek NL-UK als UK-IE, of Eurostar naar Londen). Oversteek naar IE kan van Holyhead naar Dublin (StenaLine en IrishFerries) of van Fishguard naar Rosslare (StenaLine). Van Dublin gaan trein en bus rechtstreeks naar Cork, van Rosslare gaat bus 40 naar Cork. Of vliegen op Cork (56,5 kg CO2 per persoon per dag).
  • Afreis: met bus 236 van Glengariff naar Cork en verder vice versa.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en Skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Praktische informatie

Land:
Ierland
Activiteit:
Trektocht langs B&B’s en hostels
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 9 augustus t/m zondag 18 augustus 2019 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 30 juni 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
14.7 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €652 €692
Normaal €725 €765
* Korting bij boeken t/m zondag 14 april 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in B&B’s en hostels; ontbijt; vervoer tijdens de wandeldagen; aanreis van Cork naar Ardgroom.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; avondeten; vervoer naar Ierland.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 29 juni 2019

Contact

Beara Way is een idyllische wandelroute over een schiereiland van Ierland (Noortje)We wandelen regelmatig langs de Ierse kust met prachtige vergezichten richting de Atlantische Oceaan (Noortje)