Opleiding

Spring stuurt haar reisbegeleiders altijd met de juiste ‘bagage’ op pad. Om ervoor te zorgen dat ze over voldoende kennis en vaardigheden beschikken, organiseert Spring haar eigen opleiding. In deze opleiding komen sociale, technische en organisatorische aspecten van het begeleiden van reizen aan bod.

Tijdens de opleiding leer je alles omtrent het organiseren van een reis waarbij veiligheid en vakantieplezier voorop staan. Wanneer je de basisopleiding met goed gevolg hebt afgerond, achten we je in staat om een reis van zwaarteniveau 2 en 3 te begeleiden. Om reizen van niveau 4 en 5 te mogen begeleiden, moet je ook de BERG-week met goed gevolg afronden. In het jaar van de opleiding begeleidt je direct je eerste weekend. We streven ernaar om je het jaar na afronding van je opleiding je eerste reis te laten begeleiden. Bij voorkeur word je daarvoor gekoppeld aan een ervaren reisbegeleider van Spring.

Onderstaand vind je de informatie over de opleiding van 2021/2022. Je kunt je hiervoor aanmelden tot en met zondag 5 september 2021. Kijk op Word reisbegeleider voor meer informatie.

De opleiding bestaat uit onderstaande onderdelen.

Basisdeel: drie opleidingsweekenden

Spring Reisbegeleider opleidingIedereen die bij Spring reizen wil gaan begeleiden moet, ongeacht eerdere ervaring, de basisopleiding doorlopen. De basisopleiding bestaat uit drie opleidingsweekenden en een EHBBO-dag. In deze weekenden komen onder andere weerkunde, kaart & kompas, materiaalkennis, tochtenplanning, bergsport-EHBO, berggevaren, juridische zaken en groepsprocessen aan bod. Je volgt theorielessen op basis van een uitgebreide syllabus. Ook breng je direct je opgedane kennis in de praktijk in rollenspelen, bij een kaart & kompastocht, tijdens een branderinstructie, etc. Het zijn lange, intensieve en zeer gevarieerde dagen; binnen en buiten; leerzaam en gezellig.

Reisbegeleider opleidingIn het voorjaar vindt ook de EHBBO-dag plaats. Hier leer je de Basiskennis Eerste Hulp Bij Bergsportongevallen (EHBBO) en ontmoet je de ervaren reisbegeleiders van Spring. Zij komen ieder jaar op herhalingsoefening. Zo weet je meteen wie je collega’s worden! Het derde opleidingsweekend (het Kaart- & Kompasweekend) is een praktijkweekend. We organiseren dit meestal in de Ardennen, waar je kampeert op een camping, zorgt voor je eigen maaltijden en je onder begeleiding van ervaren reisbegeleiders op pad wordt gestuurd met kaart & kompas. De zaterdag staat in het teken van oefenen, oefenen, oefenen. De zondag ga je in tweetallen een tocht lopen waarbij je de oefeningen in de praktijk toepast. Na het volgen van de opleidingsweekenden en de EHBBO-dag mag je (in principe) een reis van niveau 2 of 3 begeleiden.

Voor het volgen van de basisopleiding betaal je een eigen bijdrage van € 170 (2021/2022). Hiervan worden accommodatiekosten tijdens alle weekenden en eten en drinken tijdens de eerste twee weekenden bekostigd. Van Spring krijg je ervaren reisbegeleiders als docenten en (digitaal) cursusmateriaal. Maaltijden tijdens het Kaart- & Kompasweekend en alle reiskosten zijn voor eigen rekening.

Reisbegeleider opleidingWeekend begeleiden

Als onderdeel van je opleiding tot reisbegeleider begeleid je een Springweekend. Een Springweekend is een reis in het klein. Veel van de vaardigheden die je tijdens een reis nodig hebt kun je hier oefenen. Samen met een ervaren begeleider van Spring ga je op pad en organiseer je het weekend. Je hoeft niet te wachten op toelating tot de opleiding om een weekend te mogen begeleiden, je kunt je hier al direct voor opgeven. Dit is meteen een mooie gelegenheid om erachter te komen hoe het begeleiden bij Spring bevalt. Wil je al direct een weekend begeleiden? Neem contact op met Rens van Vilsteren (Weekend-co): spring.weekendco@gmail.com.

Aan het begeleiden van een weekend zijn geen kosten verbonden. Sterker nog, al je kosten worden afgedekt, inclusief accommodatie, eten en drinken en een reiskostenvergoeding.

BERGweek (optioneel)

De beste manier om te leren hoe het is om een reis te begeleiden, is door het daadwerkelijk te doen. Spring organiseert daarom jaarlijks een BERGweek. Tijdens deze week ga je zelf op Springreis in het buitenland. Je maakt een intensieve trektocht waarbij jij en je mede-cursisten bij toerbeurt het reisbegeleiderskoppel van de dag zijn. Technieken als tochtenplanning, oriëntatietechniek met kaart, kompas & GPS, crisisbeheersing, koken, materiaalkunde, en (wild-)kampeerkunde komen hier in de praktijk aan de orde. Daarnaast is er veel aandacht voor de sociale kant van het begeleiden van een reis, zoals communicatie met de deelnemers, besluitvorming en het functioneren als duo. Reken zowel op inhoudelijk als sociaal vlak op een leerzame uitdaging!

Beoordeling

Tijdens de opleiding kijken de docenten en de RBG-co naar je inzet, de manier waarop jij je in een groep gedraagt en je kennisniveau. Voor Spring is dit de uitgelezen kans om jou aan het werk te zien. Deze bevindingen nemen we mee om een inschatting te maken van jouw kwaliteiten als reisbegeleider. Daarnaast gebruiken we dit om complementaire reisbegeleiderskoppels te maken en de juiste personen aan de juiste reis te koppelen. Zo ben je goed toegerust om je eerste reis een succes te maken.

De opleiding tot reisbegeleider bestaat uit theorie en praktijk delenData opleiding 2021/2022

  • Intakedag – zondag 26 september 2021
  • 1e Opleidingsweekend, theorie – vrijdag 12 t/m zondag 14 november 2021
  • 2e Opleidingsweekend, theorie – vrijdag 11 t/m zondag 13 maart 2022
  • EHBBO-dag – 9 óf 10 april 2022 (datum wordt later bekend)
  • 3e Opleidingsweekend, kaart & kompas – vrijdag 13 t/m zondag 15 mei 2022
  • BERG-week (optioneel) – 18 – 26 juni 2022 (voorlopig)
  • Uitstuiterweekend* – vrijdag 26 t/m zondag 28 november 2021 – het jaarlijks weekend voor alle vrijwilligers van Spring met o.a. de introductie van nieuwe reisbegeleiders en onthulling van de reizen van het komende seizoen.

* Het uitstuiterweekend is geen onderdeel van de opleiding. Dit jaarlijks terugkerende weekend is wel hét moment om andere vrijwilligers van Spring te ontmoeten.

Reisbegeleider worden?

Enthousiast over het reisbegeleiden bij Spring? Ga naar Word reisbegeleider voor meer informatie over hoe je je kan aanmelden voor de opleiding. Dit kan tot en met zondag 5 september 2021.