Opleiding

Spring stuurt haar reisbegeleiders altijd met de juiste ‘bagage’ op pad. Om ervoor te zorgen dat ze over voldoende kennis en vaardigheden beschikken, organiseert Spring haar eigen opleiding. In deze opleiding komen sociale, technische en organisatorische aspecten van het begeleiden van reizen aan bod.

 

Tijdens de opleiding leer je alles omtrent het organiseren van een reis waarbij veiligheid en vakantieplezier voorop staan. Wanneer je de basisopleiding met goed gevolg hebt afgerond, achten we je in staat om een reis van zwaarteniveau 2 en 3 te begeleiden. Om reizen van niveau 4 en 5 te mogen begeleiden, moet je ook de BERG-week met goed gevolg afronden. We streven ernaar om je binnen een jaar na afronding van je opleiding je eerste reis te laten begeleiden. Bij voorkeur word je daarvoor gekoppeld aan een ervaren reisbegeleider van Spring.

Onderstaand vind je de informatie over de opleiding van voorjaar 2017. Je kunt je hier niet meer voor aanmelden. Ben je geïnteresseerd in de volgende opleiding? Kijk op “Word reisbegeleider” voor meer informatie.

De opleiding bestaat uit onderstaande onderdelen.

Basisdeel: drie opleidingsweekenden

Spring Reisbegeleider opleidingIedereen die bij Spring reizen wil gaan begeleiden moet, ongeacht eerdere ervaring, de basisopleiding doorlopen. De basisopleiding bestaat uit drie opleidingsweekenden in het voorjaar (maart, april en mei). In deze weekenden komen onder andere weerkunde, kaart & kompas, materiaalkennis, tochtenplanning, bergsport-EHBO, berggevaren, juridische zaken en groepsprocessen aan bod. Je volgt theorielessen op basis van een uitgebreide syllabus, en brengt daarnaast je opgedane kennis meteen in de praktijk in rollenspelen, bij een kaart & kompastocht, tijdens een branderinstructie, etc. Het zijn lange en intensieve, zeer gevarieerde dagen; binnen en buiten; leerzaam en gezellig.

Reisbegeleider opleidingTijdens het tweede opleidingsweekend vindt ook de EHBO-dag plaats. Hier ontmoet je ervaren reisbegeleiders van Spring. Zij komen ieder jaar op herhalingsoefening. Zo weet je meteen wie je collega’s worden! Het derde opleidingsweekend (het Kaart- & Kompasweekend) is een praktijkweekend. We organiseren dit meestal in de Ardennen. Je verzamelt op vrijdagavond, kampeert op een camping, en begint op zaterdag aan een wandeltocht. In tweetallen krijg je een kaart en kompas mee en een eindpunt waar je op kompas naar toe loopt. Zondag loop je in andere tweetallen weer terug naar het startpunt.

Voor het volgen van de basisopleiding betaal je een eigen bijdrage van € 130,-. Hiervan worden accommodatiekosten tijdens alledrie de weekenden en eten en drinken tijdens de eerste twee weekenden bekostigd. Van Spring krijg je ervaren reisbegeleiders als docenten en (digitaal) cursusmateriaal. Maaltijden tijdens het Kaart- & Kompasweekend en alle reiskosten zijn voor eigen rekening.

Reisbegeleider opleidingWeekend begeleiden

Als onderdeel van je opleiding tot reisbegeleider begeleid je een Springweekend. Een Springweekend is een reis in het klein. Veel van de vaardigheden die je tijdens een reis nodig hebt kun je hier oefenen. Samen met een ervaren begeleider van Spring ga je op pad en organiseer je het weekend. Je hoeft niet te wachten op toelating tot de opleiding om een weekend te mogen begeleiden, je kunt je hier al direct voor opgeven. Dit is direct een mooie gelegenheid om erachter te komen hoe het begeleiden bij Spring bevalt. Wil je al direct een weekend begeleiden? Neem contact op met onze weekend-co.

Aan het begeleiden van een weekend zijn geen kosten verbonden. Sterker nog, al je kosten worden afgedekt, inclusief accommodatie, eten en drinken en een reiskostenvergoeding.

Praktijkweek (optioneel)

De beste manier om te leren hoe het is om een reis te begeleiden, is door het daadwerkelijk te doen. Spring organiseert daarom jaarlijks een praktijkweek. Tijdens deze week ga je zelf op Springreis in het buitenland. Je maakt een intensieve trektocht waarbij jij en je mede-cursisten bij toerbeurt het reisbegeleiderskoppel van de dag zijn. Technieken als tochtenplanning, oriëntatietechniek met kaart, kompas & GPS, crisisbeheersing,  koken, materiaalkunde, en (wild-)kampeerkunde komen hier in de praktijk aan de orde. Daarnaast is er veel aandacht voor de sociale kant van het begeleiden van een reis, zoals communicatie met de deelnemers, besluitvorming en het functioneren als duo. Reken zowel op inhoudelijk als sociaal vlak op een leerzame uitdaging!

Per jaar kan de opzet van de praktijk week verschillen. De praktijkweek krijgt het karakter van een EXPLORE-week of een BERG-week voor respectievelijk middel- of juist hooggebergtereizen.

Beoordeling

Tijdens de opleiding kijken de docenten en de RBG-co naar je inzet, de manier waarop jij je in een groep gedraagt en je kennisniveau. Voor Spring is dit de uitgelezen kans om jou aan het werk te zien. Deze bevindingen nemen we mee om een inschatting te maken van jouw kwaliteiten als reisbegeleider. Daarnaast gebruiken we dit om complementaire reisbegeleiderskoppels te maken en de juiste personen aan de juiste reis te koppelen. Zo ben je goed toegerust om je eerste reis een succes te maken.

Data opleiding 2017

  • Eerste opleidingsweekend: vrijdagavond 10 maart – zondag 12 maart 2017
  • Tweede opleidingsweekend: vrijdagavond 07 april – zondag 09 april 2017
  • Kaart- & Kompasweekend: vrijdagavond 12 mei – zondag 14 mei 2017
  • Praktijkweek (optioneel): zaterdag 15 juli – zondag 23 juli 2017

 

Reisbegeleider worden?

Enthousiast over het reisbegeleiden bij Spring? Ga naar “Word reisbegeleider” voor meer informatie over hoe je je kan aanmelden voor de opleiding. Dit kan tot 8 januari 2017.