Opleiding

Spring stuurt haar reisbegeleiders altijd met de juiste ‘bagage’ op pad. Om ervoor te zorgen dat ze over voldoende kennis en vaardigheden beschikken, organiseert Spring haar eigen opleiding. In deze opleiding komen sociale, technische en organisatorische aspecten van het begeleiden van reizen aan bod.

Tijdens de opleiding leer je alles omtrent het organiseren van een reis waarbij veiligheid en vakantieplezier voorop staan. Wanneer je de basisopleiding met goed gevolg hebt afgerond, achten we je in staat om een reis van zwaarteniveau 2 en 3 te begeleiden. Om reizen van niveau 4 en 5 te mogen begeleiden, moet je ook de BERG-week met goed gevolg afronden. In het jaar van de opleiding begeleid je een weekend. We streven ernaar om je zo snel mogelijk een eerste reis te laten begeleiden. Bij voorkeur word je daarvoor gekoppeld aan een ervaren reisbegeleider van Spring.

Onderstaand vind je de informatie over de opleiding van 2023. Je kunt je hiervoor aanmelden tot en met zaterdag 7 januari 2023. De opleiding bestaat uit onderstaande onderdelen:

Basisdeel: drie opleidingsweekenden

Spring Reisbegeleider opleidingIedereen die bij Spring reizen wil gaan begeleiden, moet de basisopleiding doorlopen. De basisopleiding bestaat uit drie opleidingsweekenden en een EHBBO-dag. In deze weekenden komen onder andere weerkunde, kaart & kompas, materiaalkennis, tochtenplanning, berggevaren, juridische zaken en groepsprocessen aan bod. Je volgt theorielessen op basis van een uitgebreide syllabus. Ook breng je direct je opgedane kennis in de praktijk in rollenspelen, bij een kaart & kompastocht, tijdens een branderinstructie, etc. Het zijn lange, intensieve en zeer gevarieerde dagen; binnen en buiten; leerzaam en gezellig.

Reisbegeleider opleidingIn het voorjaar vindt de EHBBO-dag plaats. Hier leer je de Basiskennis Eerste Hulp Bij Bergsportongevallen (EHBBO) en ontmoet je ervaren reisbegeleiders van Spring. Zij komen ieder jaar op herhalingsoefening. Zo weet je meteen wie je collega’s worden! Het derde opleidingsweekend (het Kaart- & Kompasweekend) is een praktijkweekend. We organiseren dit meestal in de Ardennen, waar je kampeert op een camping, zorgt voor je eigen maaltijden en waar je onder begeleiding van ervaren reisbegeleiders op pad wordt gestuurd met kaart en kompas. De zaterdag staat in het teken van oefenen, oefenen, oefenen. De zondag ga je in tweetallen een tocht lopen waarbij je de oefeningen in de praktijk toepast.

Na het volgen van de opleidingsweekenden en de EHBBO-dag mag je (in principe) een reis van niveau 2 of 3 begeleiden. Voor het volgen van de basisopleiding betaal je een eigen bijdrage van ongeveer 180 euro voor de opleiding van 2023. Hiervan worden accommodatiekosten tijdens alle weekenden en eten en drinken tijdens de eerste twee weekenden bekostigd. Van Spring krijg je ervaren reisbegeleiders als docenten en (digitaal) cursusmateriaal. Maaltijden tijdens het Kaart- & Kompasweekend en alle reiskosten zijn voor eigen rekening.

Reisbegeleider opleidingWeekend begeleiden

Als onderdeel van je opleiding tot reisbegeleider begeleid je een Springweekend. Dit is een reis in het klein. Veel van de vaardigheden die je tijdens een reis nodig hebt kun je hier oefenen. Samen met een ervaren reis- of weekendbegeleider ga je op pad en organiseer je het weekend. Je hoeft niet te wachten op toelating tot de opleiding om een weekend te mogen begeleiden, je kunt je hier al direct voor opgeven. Dit is meteen een mooie gelegenheid om er achter te komen hoe het begeleiden bij Spring bevalt. Wil je al direct een weekend begeleiden? Neem contact op met de reizen-coördinator.

BERGweek (verdiepingsweek voor 4/5
schoentjesreizen)

De beste manier om te ervaren hoe het is om een reis in de bergen te begeleiden, is door het daadwerkelijk te doen. Spring organiseert daarom jaarlijks een BERGweek. Tijdens deze week ga je zelf op Springreis in het buitenland. Je maakt een intensieve trektocht waarbij jij en je mede-cursisten bij toerbeurt het reisbegeleiderskoppel van de dag zijn. Deze week is gericht op begeleiders die al ruime ervaring hebben in het zelfstandig lopen en navigeren in het hooggebergte. Het eerder gedaan hebben van een Spring reis (als deelnemer / begeleider) is een pré. Het hangt van deze factoren af of je de BERGweek direct in het jaar van je opleiding kunt volgen, of in een later jaar.

Tijdens de BERGweek staan de volgende thema’s centraal: Hoe begeleid je mensen door lastiger terrein, hoe houd je de risico’s zo klein mogelijk en hoe houd je het leuk voor iedereen? Technieken als tochtenplanning, oriëntatietechniek met kaart, kompas en GPS, crisisbeheersing, koken, materiaalkunde, en (wild-)kampeerkunde komen hier in de praktijk aan de orde. Daarnaast is er veel aandacht voor de sociale kant van het begeleiden van een reis, zoals communicatie met de deelnemers, instructie geven, besluitvorming en het functioneren als duo. Reken zowel op inhoudelijk als sociaal vlak op een leerzame uitdaging!

Beoordeling

Tijdens de opleiding kijken de docenten en leden van de opleidingscommissie naar je inzet, de manier waarop jij je in een groep gedraagt en je kennisniveau. Voor Spring is dit de uitgelezen kans om jou aan het werk te zien. Deze bevindingen nemen we mee om een inschatting te maken van jouw kwaliteiten als reisbegeleider. Daarnaast gebruiken we dit om complementaire reisbegeleiderskoppels te maken en de juiste personen aan de juiste reis te koppelen. Zo ben je goed toegerust om je eerste reis een succes te maken!

De opleiding tot reisbegeleider bestaat uit theorie en praktijk delenData opleiding 2023

  • Intakedag – zondag 15 januari 2023
  • 1e Opleidingsweekend, theorie – vrijdag 10 t/m zondag 12 februari 2023
  • 2e Opleidingsweekend, theorie – vrijdag 10 t/m zondag 12 maart 2023
  • EHBBO-dag – Zondag 2 april 2023
  • 3e Opleidingsweekend, kaart & kompas – vrijdag 12 t/m zondag 14 mei 2023
  • BERG-week (optioneel) – Nog nader te bepalen

Reisbegeleider worden?

Enthousiast over het reisbegeleiden bij Spring? Ga naar Word reisbegeleider voor meer informatie over hoe je je kan aanmelden voor de opleiding. Dit kan tot en met zaterdag 7 januari 2023.