Uniek aan deze reis

  • Ruige bergen met goede paden
  • Kamperen met lichte dagrugzak
  • Eigen vervoer
  • Inschrijving gesloten, gegarandeerd vertrek
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Marloes

Rosalinde

Pionieren in Peneda-Gerês

Portugal

29-04 t/m 07-05-2017

Nooit eerder was Spring in Portugal! Vanaf campings maken we dagtochten door het Nationaal Park Peneda-Gerês. Met een lichte dagrugzak wandelen we door dit bergachtige gebied dat wordt doorkruist door snelstromende rivieren met watervallen. Geniet van bloeiende irissen en een aangename temperatuur op deze voorjaarsreis!

Irissen in de Portugese Penada-GeresHet voorjaar is de beste tijd voor dit gebied. De temperatuur is aangenaam, er is weinig kans op regen en alles staat volop in bloei. Vanaf campings aan de rand van het nationaal park wandelen we iedere dag de granietbergen in. De rotsen zijn ruig en overal stromen riviertjes. Er zijn veel sporen te zien van schaapsherders en kleine boeren. Op onze dagtochten genieten we van de prachtige natuur en wanen ons terug in de tijd. We wandelen door inverneira’s en branda’s (winter- en zomerdorpen) met hun bijzondere graanschuren.

Over de reis

Het Parque Nacional da Peneda-Gerês ligt in het uiterste noorden van Portugal, tegen de grens met Spanje. Je vindt er pure natuur, maar ook het boerenleven is nog nadrukkelijk aanwezig. Kenmerkend voor het gebied zijn de granieten rotsformaties en toppen rond de 1500 meter hoogte. Op die hoogtes lijkt het een haast maanachtig landschap. Het park wordt doorsneden door een diepe vallei (van Caldas do Geres tot Lobios – in Spanje) en er klateren flink wat watervallen naar beneden. Bossen, akkers en heidevelden wisselen elkaar af. Er bloeit van alles, maar uniek is de Geres lelie (iris), deze komt zoals de naam al doet vermoeden alleen hier voor.

We wandelen op deze groepsreis geregeld langs mooie watervallen zoals deze (foto: Francisco Ramos)Onze route

Op zaterdagmiddag verzamelen we in Porto. Met de trein en bus reizen we naar het gebied. Zo staan we ’s avonds met onze tenten al op de eerste camping! Op zondag en maandag maken we de eerste wandelingen en zien we meteen waarom het gebied zo uniek is. Dorpjes zijn nooit écht ver weg, maar tijdens het wandelen zijn we in de ruige natuur waar we ons alleen op de wereld wanen. In het gebied ligt een dicht padennetwerk, ontstaan door eeuwenlange veeteelt en jacht. We zullen dan ook geregeld kleine nederzettingen tegenkomen met hutten die op iglo’s lijken, de zogeheten branda’s. Nu zijn ze niet meer in gebruik maar vroeger waren het zomeronderkomens voor herders die hun vee op de bergweiden lieten grazen. We proberen een vergunning te krijgen voor een heel bijzondere wandeltocht naar een Wolfraammijn.

Midden in de week plannen we een rustdag. Je kunt een stadje bezoeken of relaxen met een boekje bij de tent, net waar je zin in hebt. Tijdens de week verplaatsen we naar twee andere campings. De exacte wandelingen met bijbehorende afstanden en hoogtemeters bespreken we tijdens de voorbereidingsdag. Reken op maximaal 650 meters klimmen op een dag. Op zaterdag reizen we, na een ochtendwandeling, per bus naar Braga en trein naar Porto. De laatste avond kun je door de smalle, steile straatjes dwalen en overal is volop verse vis en port te krijgen. Op zondagochtend eindigt de reis, maar is je rugzak gevuld met mooie verhalen en Portugese lekkernijen!

Cultuur, eten en drinken

Bij Portugal denk je misschien aan Fado en stokvis (Bacalao). Wij maken echter vooral kennis met het cultuurlandschap, waar nog landbouw wordt bedreven volgens de traditionele werkwijze. We zullen terrashellingen, op palen gebouwde graanschuren, watermolens en uit natuursteen opgetrokken dorpen gaan zien. Waar mogelijk proberen we het lokale eten uiteraard uit! Portugal, here we come!

Eigen vervoer naar Porto

De heen- en terugreis zijn voor deze reis niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig en praktisch om samen te reizen. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat je te horen krijgt dat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit is uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Ga met Spring mee wandelen in de omgeving van Porto (foto: Barao78)We verzamelen met zijn allen in Porto op zaterdagmiddag. Daar begint de vakantie, en reizen we samen per trein en bus (of taxi) naar het beginpunt. Het beginpunt in Porto zal, aan de hand van de beschikbare vluchten en treinverbindingen, tijdig door de reisbegeleiders vastgesteld worden. De reis eindigt ook in Porto. Er zijn de volgende opties:

Het eenvoudigst is Porto te bereiken per vliegtuig. Er zijn diverse vluchten, je vindt ze bijvoorbeeld via bijvoorbeeld dohop.nl of rechtstreeks op de site van TAP.

Een milieuvriendelijker alternatief is de trein. Je vertrekt ’s ochtends heel vroeg naar Parijs en stapt daar over op de trein naar Irun (op de grens Frankrijk-Spanje). Daar neem je een nachttrein richting Coimbra die je bij het ochtendgloren afzet voor de laatste ruk richting Porto.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden, en één van de vele vliegticketsites voor informatie over vliegen.

Praktische informatie

Land : Portugal
Activiteit : Dagwandelingen vanaf verschillende campings
Zwaarte : Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Zaterdag 29 april t/m zondag 7 mei 2017 (9 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 19 maart 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 78 m² per dag
10% Korting : €492 voor Nivon-leden en €527 voor niet-leden bij boeken t/m dinsdag 29 december 2016.
Reguliere prijs : €547 voor Nivon-leden en €582 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; 7 overnachtingen op campings; 1 hostel-overnachting in Porto; maaltijden op wandeldagen; vervoer van Porto naar startpunt en terug naar Porto; lokaal transport van camping naar camping.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; eigen vervoer van en naar Porto; maaltijden op reisdagen en de rustdag.
Jij : Je houdt van kamperen en wandelt het liefst met een lichte tas. Jij maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : Zaterdag 25 maart 2017

Contact

Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.

Deze herfstfoto geeft een goed beeld van de ruigheid van het Nationaal Park Peneda-Gerês (foto: Domingos Xavier, flickr)Zie deze bijzondere graanschuren van de Peneda Gerês tijdens deze wandelvakantie met Spring Reizen (foto: José Antonio Gil Martínez)Geniet van een prachtige zonsondergang vanaf je kampeerplekWandelen over een oude ommuurde weg in de Peneda-Gerês (photo: Brandt Kurowski, wikimedia)Vier de lente met Spring in de Portugese Penada-Gerês