Uniek dit weekend

  • Heide
  • Slingerende rivier
  • Grens Nederland-Duitsland
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Ellen

Zomerdagtocht Krickenbecker Seen

Limburg/Noordrijn-Westfalen

18-08 t/m 18-08-2024

Deze zomer gaan we een dag wandelen van Duitsland naar Nederland door het natuurgebied Krickenbecker Seen. Dit gebied kenmerkt zich door natte natuur waar veel (water)vogels neerstrijken. In Nederland lopen we over de Groote heide die prachtig paars kleurt aan het eind van de zomer.

We ontmoeten elkaar op station Venlo en reizen door naar station Kaldenkirchen. Daar starten we deze prachtige wandeling. We wandelen de hele dag door het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette in de buurt van Venlo. Het park bestaat uit een groot aantal natuurgebieden met veel variatie: de dalen zijn extreem vochtig en voedselrijk, de hogere delen zijn juist extreem droog en voedselarm. Tijdens onze wandeling komen we van alles tegen!

We volgen het slingerende riviertje de Nette, dwars door het natuurgebied Krickenberger Seen.

Het woord ‘Seen’ in het Duits betekent meertjes. Het hart van het natuurgebied wordt gevormd door vier plassen die de vorm van een klaverblad hebben en rondom kasteel Krickenbeck liggen. De begroeiing in het gebied bestaat onder meer uit weides, eiken- beuken en elzenbroekbossen. Rond deze bossen en plassen strijken veel (water)vogels neer, zoals blauwe reiger, rietgors, bruine kiekendief en roerdomp. Wanneer we de grens oversteken lopen we door het natuurgebied Groote Heide. Daar lopen we over een zogeheten steilrand van het Maasterras: een aardkundig verschijnsel, dat bestaat uit ‘terrassen’ op verschillende hoogten die een trapvormig landschap vormen. Het verschil tussen het hoogterras van de Groote Heide en het stroomdal van de Maas bedraagt zo’n 23 meter.

Onderweg stoppen we bij een horecagelegenheid voor een drankje en een taartje.

Verzamelpunt

We verzamelen en eindigen op station Venlo. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Limburg/Noordrijn-Westfalen
Activiteit:
Zomerdagtocht Krickenbecker Seen
Afstand:
ca 16 km
Reisdata:
Zondag 18 augustus t/m zondag 18 augustus 2024 (1 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 4 augustus 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€13 €28
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; drankje en taartje onderweg
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lunch; vervoer Venlo - Kaldenkirchen; evt. lokaal openbaar vervoer;

Contact