Uniek dit weekend

  • Pelgrimsroute wandelen
  • Trektocht met kamperen
  • Veel bos
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Annelies

Aniek

Op pelgrimstocht in Midden-Nederland

Utrecht

10-05 t/m 12-05-2024

Ga mee op een 3-daagse pelgrimstocht vol bezinning, symboliek, avontuur en uitdaging door Midden-Nederland van Amersfoort naar Rhenen langs het “Gelukkigerwijspad”. We trekken van camping naar camping met alles wat we nodig hebben in onze rugzak.

We gaan in drie dagen een deel van het Gelukkigerwijspad lopen, daarbij leggen we afstanden af van ongeveer 16 tot 25 km per dag. Het is een kampeertrektocht, waardoor alles in de rugzak meegaat. Het startpunt Amersfoort was in de 15e eeuw een bedevaartsoord voor pelgrims. Hier staan de resten van een beeldje van Maria waar vroeger pelgrims op af kwamen omdat het wonderen zou verrichten. De Onze-Lieve-Vrouwetoren is hier een overblijfsel van.

Wat is het Gelukkigerwijspad precies?

Een hedendaagse pelgrimstocht van 125 km, beginnend en eindigend bij Amersfoort. Hij loopt over Doorn, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Utrecht en komt vervolgens weer terug bij Amersfoort. De route is bijzonder omdat het je uitnodigt je eigen ritme te volgen, contact te leggen met locals, te leven in eenvoud en zorg te dragen voor je omgeving door bijvoorbeeld zwerfafval op te ruimen.

Daag jezelf uit

Het hoeft natuurlijk niet, maar bij een goede pelgrimstocht staat eenvoud centraal. Dus, laat de hectiek van de dag buiten het Gelukkigerwijspad. Zet bijvoorbeeld jouw telefoon in vliegtuig-modus. Of laat hem zelfs thuis. De weekendbegeleiders wijzen de weg. Lees geen nieuws tijdens de tocht. Check je mail niet en zet je afwezigheidsassistent aan. Je zal merken dat dit wat onwennig aanvoelt in het begin, maar al snel veel rust geeft. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld mediteren, reflecteren, lekker niks doen of een goed gesprek aanknopen met je medereizigers over de zin des levens.

 

Onze pelgrimstocht

Vanuit de prachtige historische binnenstad van Amersfoort starten we onze pelgrimage. De eerste dag wandelen we over de Utrechtse Heuvelrug richting Maarn door afwisselend dichte bossen en de heide van de Utrechtse Heuvelrug. Aan het einde van de dag strijken we moe maar voldaan neer op een ruime boerencamping op 10 minuten lopen van het Henschotermeer. Voor wanneer het lekker weer is, neem je zwemkleding mee voor een verfrissende duik!

De volgende dag trekken we slingerend door de Kaapse bossen, waar een uitkijktoren staat met geweldig uitzicht over het bos. Van daaruit lopen we via Doorn langs de bosrand en de weide het bosgebied rondom Leersum in. Via de Leersumse plassen lopen we richting het gezellige dorp Leersum, tevens het eindpunt voor die dag. Hier overnachten we op een natuurcamping.

De laatste dag van onze pelgrimstocht wandelen we via de boswachterij van Amerongen naar landgoed Prattenburg. We lopen die dag door verschillende landgoederen in een licht glooiend, bosrijk gebied richting Rhenen.

In Rhenen nemen we de pont naar Kesteren waar we afscheid van elkaar nemen en weer op de trein naar huis gaan.

Verzamelpunt

Amersfoort centraal station. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Utrecht
Activiteit:
Kampeertrektocht tussen Amersfoort en Rhenen
Afstand:
16-25 km
Reisdata:
Vrijdag 10 mei t/m zondag 12 mei 2024 (3 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 28 april 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€72 €87
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; overnachtingen op de campings, avondeten, ontbijt en lunch
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch vrijdag; vervoer van en en naar locatie; OV en pont; exclusief tent, tenten worden in principe gedeeld, er zijn mogelijk extra kosten voor alleengebruik tent

Contact