Uniek dit weekend

  • Hoogtemeters in Nederland!
  • Slingerend door prachtige natuur van Zuid-Limburg
  • 7 “bergtoppen”
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Thijs

Anouk

Dutch Mountain Trail

Limburg / België / Duitsland

11-09 t/m 15-09-2024

De Dutch Mountain Trail is een uitdagende wandeltocht van 100 km over de ‘Seven Summits’ van Zuid-Limburg. Onbewegwijzerd, met prachtige vergezichten, ruige paden en serieuze hoogtemeters zal het berggevoel nooit ver weg zijn! Tijdens deze vijfdaagse kampeertrektocht lopen we van Maastricht naar Eygelshoven. Ga dit unieke avontuur aan en verbaas je over het prachtige landschap van Zuid-Limburg!

Daar waar de bergen beginnen

“Het lijkt hier wel buitenland!”, zal je ongetwijfeld zeggen in het on-Nederlandse landschap van Zuid-Limburg. Holle wegen, steile kalkwanden, hellingbossen, weilanden met graften, plateaus en mooie vergezichten geven je constant het gevoel in de bergen te zijn.

Naast het landschap is ook de cultuur en de architectuur van Zuid-Limburg anders dan je wellicht gewend bent. En dat is bijna allemaal terug te voeren op het golvende landschap. De invloed van bergketens als de Alpen reikt ver: tot aan ons eigen Limburg. Van gewaskeuze (fruitteelt en wijnbouw) tot industrie (mijnbouw) en verdediging van landsgrenzen door de strategische ligging in de voetheuvels van het gebergte tussen Maas en Rijn.

Zwaarte

Alvast een waarschuwing: vat deze tocht niet te licht op! De DMT is één van de zwaarste wandelingen van ons land, die kan concurreren met een serieuze tocht in de bergen. In 5 dagen leggen we in totaal rond de 3.500 hoogtemeters af en wandelen we zo’n 5-6 uur per dag (excl. pauzes)! En dat met een goed gevulde rugzak: samen met alle kampeerspullen, kookspullen, groepsbagage en je eigen spullen moet je rekenen op een rugzak van 14-18 kg, afhankelijk van de meegenomen spullen en hoeveelheid eten en drinken.

Hoewel de hoogte van de toppen misschien niet schrikbarend zijn, zijn de onverharde wegen ernaar toe dat soms wel: we kiezen natuurlijk niet de gemakkelijkste weg naar boven. Onverhard betekent ook echt oneffen keienpaden, modder, glibberige stenen of steile afgronden. Of kilometers vals plat in open gebieden waar de wind vrij spel heeft.

Bereid je dus goed voor op dit unieke avontuur in eigen land! Zorg dat je conditie in orde is, draag goede, waterdichte wandelschoenen en overweeg wandelstokken.

De route

De wandeling voert langs zeven summits én het hoogste punt van ons land, de Vaalserberg (322,5 m). We beginnen bij D’n Observant (157 m) in Maastricht en eindigen qua summits met de Wilhelminaberg (225 m) in Landgraaf. Tussendoor bedwingen we nog de Kattenroth (209 m), de Hakkenberg (252 m), Gulperberg (157 m), het Eyserbos (197 m) en de Schneeberg (257 m). Onvermijdelijk passeren we enkele keren de grens, vaak ongemerkt. Vanaf de toppen kijken we telkens uit over een ander dal. Het dal van de Worm, Sinselbeek, Geul en Gulp en natuurlijk de Voerstreek en het Maasdal.

Overnachtingen

We overnachten elke nacht op een andere camping waar je ‘s avonds lekker tot rust kan komen en jezelf kan opfrissen. Dit betekent dus ook dat we onze tenten, matjes, slaapzakken en kleding meenemen in onze rugzak. Daarnaast nemen we voor de hele groep branders, brandstof en pannen mee om op te koken.

Maaltijden

Samen met de andere deelnemers en de weekendbegeleiders bepaal je wat jullie gaan eten tijdens de reis. Als groep bereiden we ook samen de maaltijden op de camping. Alles moet wel meegesjouwd worden, dus verse groenten zitten er misschien niet altijd in. Maar niet gevreesd: ook met kampeertrektochten kan er met een beetje creativiteit heerlijk gekookt worden terwijl je wel let op het gewicht!

 

Verzamelpunt

We verzamelen op treinstation Maastricht CS en we eindigen bij treinstation Eygelshoven op zondag einde van de middag.

Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk! Je kan je auto parkeren in Eygelshoven. Er gaat een rechtstreekse trein tussen Eygelshoven en Maastricht.  Deze gaat elk half uur en doet er 40 minuten over.

Praktische informatie

Provincie:
Limburg / België / Duitsland
Activiteit:
Kampeertrektocht door het heuvelachtige zuidelijkste puntje van Nederland
Afstand:
20-22 km per dag
Reisdata:
Woensdag 11 september t/m zondag 15 september 2024 (5 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 25 augustus 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€128 €143
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; overnachting op campings; eventuele veerdiensten; avondeten op 11 september; ontbijt, lunch en avondeten op 12, 13 en 14 september; ontbijt en lunch op 15 september
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; ontbijt en lunch 11 september; avondeten 15 september; heen- en terugreis naar/van start- en eindpunt. Exclusief tent, tenten worden in principe gedeeld, er zijn mogelijk extra kosten voor alleengebruik tent.

Contact