Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

Tips voor op reis

Een verzameling van tips voor op reis uit onze nieuwsbrieven, te beginnen met tips over blaren en teken. Daarna volgen nog ‘fit op reis’, een stuk over duurzaam reizen en informatie over eetbare planten. Doe er je voordeel mee en geniet van je reis!

Wandel-EHBO: blaren en teken (Maaike)EHBO-tips: Wat te doen bij… teken en blaren

Heb je vaak last van blaren en vraag je je af hoe je deze nu het beste kunt behandelen óf beter nog voorkomen? En hoe zit dat nu precies met die akelige kleine tekenbeestjes? Maaike is naast reisbegeleider bij Spring ook onze enige echte vraagbaak als het gaat om EHBO. Lees hiernaast de EHBO-tips van Maaike!

Ga fit op reis!

Een goede lichamelijke conditie is bij elke wandelreis belangrijk. Het is immers leuker met een brede lach op vakantie te lopen dan al hijgend en puffend of met een blessure. Een fitte groep deelnemers maakt de wandelvakantie ook leuker en veiliger.

Lopen kan iedereen en ook bergwandelen is niet ingewikkeld. Voor een juiste bergwandeltechniek is een goed evenwichtsgevoel, voldoende duurconditie en spierkracht van spiergroepen in je bil, bovenbeen en kuit essentieel. Dit geldt vooral bij lange tochten met veel hoogteverschillen; zware bagage verstrekt dat nog eens. Logischerwijs vraagt het lopen in de bergen meer van je conditie dan lopen op vlak terrein. Regelmatige conditietraining, zoals hardlopen of fietsen (naar je werk), verbetert je uithoudingsvermogen. Wil je de kans op blessures verkleinen? Zorg dan dat je fit bent.

We raden alle deelnemers van onze wandelreizen aan om hun conditie op peil te houden/brengen, zodat iedereen blessurevrij en met plezier kan lopen! Heb je je al ingeschreven voor een Spring reis, of ben je van plan om dat te doen? Werk dan aan je fysieke conditie en trek er de komende tijd op uit om flinke afstanden te lopen, liefst met bepakking. Wandel bijvoorbeeld twee etappes van een Lange Afstand Wandelpad (LAW) of lekker makkelijk een Nivon tweedaagse via een natuurvriendenhuis.

Duurzaam reizen is omdenken

Als een detective een maand na jouw vakantie zou proberen te achterhalen wat je hebt gedaan, wat kan hij dan vinden? Hij zal op zoek gaan naar afval en resten wc-papier. Hij zal speuren naar voetafdrukken buiten de paden, afgebroken takken en platgetrapte planten. Hij zal kijken of er een piek was in CO2-emissie. Hij zal praten met de lokale bevolking of iemand zich recentelijk heeft misdragen.

Bedenk goed hoe kwetsbaar natuur en cultuur kunnen zijn en doe niks waarvan deze niet snel kunnen herstellen. Kan zelfs Sherlock Holmes niks van je terugvinden? Dan ben je duurzaam bezig.

Groen is hot!

Leave no trace, zorg dat je geen sporen achter laat. Laat een kampeerplek achter zoals je m zou willen vinden (Bas Wetter)De VN heeft 2017 uitgeroepen tot internationaal jaar van duurzaam toerisme. Wanneer je op vakantie gaat, levert de uitstoot van broeikasgassen (denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van CO2 dankzij een vliegreis) verreweg de grootste en meest lastig te herstellen milieuschade op. Ook het produceren van afvalwater en geluidshinder, aantasting van landschappen en vermindering van de biodiversiteit horen bij de milieubelasting van een vakantie.

Reizen van Spring zijn van nature duurzaam; wandelen, een treinreis of busreis maken en overnachten in een tent of groepsaccommodatie levert een kleine voetafdruk op. Van tevoren rekenen we altijd de vakantievoetafdruk van een reis uit, die vind je onder de praktische informatie. Daarnaast worden onze reisbegeleiders opgeleid om de reis zo duurzaam mogelijk te laten zijn.

Zelf ook bijdragen aan een klimaatneutrale reis? Enkele tips zijn:

  • Blijf op de paden.
  • Houd je aan aangewezen kampeerplaatsen, wildkamperen doe je dicht bij elkaar om zo min mogelijk schade aan de omgeving te veroorzaken.
  • Laat planten en dieren met rust.
  • Houd het water schoon, dus ook niet naar het toilet gaan vlakbij water.
  • Laat geen afval achter, ook niet in de hutten, want vervolgens moet het daar alsnog verbrand worden of per helikopter naar het dal worden gebracht.

Lees meer over duurzaam reizen bij Spring.

Tips voor fotografie in de bergen

Speciaal voor deze nieuwsbrief stelde Springbegeleider Laurence Harms samen met collega fotograaf Thomas Nondh Jansen een drietal tips samen voor het fotograferen in de bergen. Lees het hele artikel hier, kort samengevat:

  • Speel met het licht
  • Fotografeer in de ochtenduren
  • Maak foto’s in een serie

Of doe inspiratie op in onze verslagen en de fotoblogs ‘Het mooiste en leukste van Spring’.

Eten in het wild (Martijn)Eten “in het wild”

“(…) in de boze buitenwereld groeit en bloeit ook heel veel eetbaars op je pad. En kennis daarvan geeft je veel lekkere voordelen. Zo is het altijd vers en hoef je het niet de dragen. Maar ook heel belangrijk is dat het je verbonden laat voelen met je omgeving …”

Reisbegeleider Martijn schreef een stuk over eetbare planten. Misschien heb jij ze wel in je achtertuin staan! Lees zijn verhaal hiernaast.