Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

Materiaaltips uit onze nieuwsbrief

Onze reisbegeleiders hebben veel ervaring met materialen op wandelreizen. Van rugzakken tot slaapzakken en van schoenen tot handschoenen en kleding. Het is bovendien niet nodig altijd voor het duurste te gaan. Zij kunnen je op de preünie adviseren over welke materialen geschikt zijn voor je reis. In de nieuwsbrief staan zo nu en dan materiaaltips die op deze pagina verzameld worden. Handig om te weten, als Nivon lid krijg je 10%  korting bij buitensportzaak Carl Denig.

Schoenen, een serieus onderwerp

Bergschoenen zijn erg belangrijk om je voeten te steunen en beschermen, een zool die loslaat kan vervelende gevolgen hebben (Kirsten van Noord)Schoeninspecties zijn steevast een terugkerend onderdeel op de preünie. Je reisbegeleiders kijken altijd kritisch naar je schoenen en voelen er stevig aan. Daarbij kijken ze naar zaken als het profiel, de zool en hoe de schoenen eruit zien. Waarom doen de reisbegeleiders dit zo uitvoerig?

Door de uitdagende paden waar we op lopen is het belangrijk dat we op onze schoenen kunnen vertrouwen. Nat gras, blokkenvelden, puinhellingen en zelfs sneeuwvelden vergen het uiterste van onze schoenen. De meeste vakanties van Spring gaan naar gebieden waar weinig tot geen voorzieningen zijn. Hier zijn vaak geen schoenmakers te vinden, al helemaal niet voor specialistische schoenen als wandelschoenen. Door de schoenen vooraf te controleren op (toekomstige) gebreken, kunnen we problemen tijdens de reis vaak voor zijn.

Meer weten over de schoenencheck en wat je kan doen om je schoenen in topconditie te houden? Lees dan hier verder.

Algemene materiaaltips

Met oordoppen en een lampje kom je de nacht wel door, onafhankelijk van waar je slaaptReisbegeleider en materiaalexpert Fleur deelt deze nieuwsbrief een aantal handige materiaaltips:

Bij zo’n beetje elke reis heb ik nog wel zo’n momentje dat ik denk: “Oh, dat was inderdaad ook wel handig om mee te nemen”. Vooral in groepen kom je steeds weer nieuwe handigheidjes tegen. Leuk! Vandaar hier een klein lijstje van dingen waar je (als beginnend wandelaar) niet altijd aan denkt, maar die erg handig of fijn kunnen zijn om mee te hebben op je trektocht:

  • Oordoppen. Echt een must, ze staan gelukkig ook op de paklijst. Je weet maar nooit welke omgevingsgeluiden jou wakker gaan houden ’s nachts. Of je nu met de nachttrein gaat, in een berghut slaapt of in je tentje. Met oordopjes en een hoofdlampje bij de hand kom je er wel.
  • Losse mouwen kunnen op een wandelreis erg handig zijn om niet steeds je rugzak op en af te hoeven doenSlaapmasker. Vooral voor mensen die moeilijk door licht heen slapen. Een Buff (dat colletje dat ook als hoofdband, zweetband en muts is te gebruiken) werkt hier ook prima voor.
  • O.R.S. Dit is een mengsel van zouten en druivensuiker dat je moet oplossen in water. Het wordt gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen en helpt uitdroging te voorkomen. Erg fijn als je veel zweet en je wat flauw begint te voelen.
  • Aansteker. Dit is om het WC-papier wat je hebt gebruikt te verbranden. Zo zorg je ervoor dat het gebied voor degene na je ook adembenemend mooi blijft.
  • Antibacteriële handgel. Niet noodzakelijk, maar kan wel een fris idee geven nadat je hebt wildgeplast of als je aan je lunch uit het vuistje begint.
  • Waslijntje en/of een paar wasknijpers. Het gaat ook zonder, maar kan toch handig zijn.
  • Een lingerie waszakje met een donsjas of fleecetrui erin kan dienst doen als kussentjeKlein flesje limonade (bijv. Karvan Cévitam Go). Dit om de chloorsmaak van Hadex (= middel voor het desinfecteren van drinkwater) enigszins te verdoezelen.
  • Losse mouwen. Scheelt een hoop rugzak op – af – op … In verschillende prijsklassen beschikbaar. Voor ons doel is snel drogend materiaal wel lekker.
  • Lingerie waszakje als kussentje. Gewoon te koop bij Hema voor € 1,25. In zwart en wit. Een fleecetrui of donsjas erin en je hebt een heerlijk kussentje voor in de trein of in je tent.

Warm de winter door

Reisbegeleider Chris: “Belevenissen van Springers zijn niet alledaags. Er zijn zoveel mooie herinneringen! Soms klim ik naar mijn spullen op zolder om daar urenlang verhalen te herbeleven. Pijnlijk is het om een versleten item weg te doen, of te erkennen dat het tijd is voor iets nieuws à veel euro. Maar de lokroep van de bergen is sterk. Investeren blijft dus noodzakelijk.”

Lees hier wat winterse kooptips (unisex) van Chris, voor elke portemonnee.

Veel wandelplezier!