Uniek aan deze reis

  • Bushcraft workshop
  • Wildkamperen
  • Nieuwsuur ging mee
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

Back to basics op de Veluwe

Gelderland

09-06 t/m 10-06-2018

Dit weekend gingen we ‘back to basics’. We liepen door prachtige natuur, werden wijzer tijdens een workshop over enkele basisprincipes van bushcraft, kookten op houtvuur en sliepen in een zelfgemaakt onderkomen of direct onder de sterren! Een week voor vertrek hoorden we dat Nieuwsuur graag mee ging om dit alles te filmen voor hun serie over duurzaam reizen.

Nieuwsuur reportage ‘duurzaam reizen’

Bekijk de reportage en lees ook over de andere delen van de serie die Nieuwsuur maakte over duurzaam reizen. Bij Spring Reizen hebben we duurzaam reizen altijd al hoog in het vaandel staan, onze reisbegeleiders konden het team van Nieuwsuur daarom ook een aantal tips geven om duurzaam op reis te gaan. We proberen bijvoorbeeld zoveel mogelijk met de trein naar de bestemming te reizen, dit komt ook in het tweede deel van de serie terug.

Bushcraft workshop en wildkamperen

Een enthousiaste groep outdoor liefhebbers uit verschillende delen van het land verzamelt zich ’s ochtends op station Brummen, na een korte kennismaking gaan we op pad. We beginnen het weekend met een korte wandeling naar Eerbeek, daar ontmoeten we verslaggever Jan Eikelboom en cameraman Rob. Samen wandelen we door naar het scoutingterrein waar we tot de volgende ochtend zullen verblijven, rond het middaguur arriveren we er. Na de lunch geeft Wildernisgids Mark Burg van Wildernisschool Outback een bushcraft workshop. We oefenen met vuur maken, verzamelen een aantal ingrediënten voor het avondmaal en iedereen maakt een onderkomen voor de nacht van de meegebrachte tarps en afdekzeiltjes.

Wildernisschool voor Bushcraft en Survival (beeld <a href="http://indeoutback.nl/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Outback</a>, bewerking Spring Reizen)Na het avondmaal, dat we natuurlijk boven het kampvuur bereidden, zitten we nog een tijd te genieten van de gezelligheid rond het kampvuur. Als we naar bed gaan staan de sterren aan de hemel en besluiten een paar mensen onder de open hemel te slapen. Hopend dat er ’s nachts geen wild zwijn komt rondscharrelen vallen we in slaap.

Wandelen door NP Veluwezoom

We worden al vroeg wakker van het eerste licht en de vogels in het bos, we draaien ons om en slapen met of zonder oordopjes nog even verder. Na het ontbijt pakken we onze spullen in, vullen onze waterflessen bij de pomp en nemen afscheid van Jan en Rob die ons nog een laatste keer filmen. Vandaag maken we een lange tocht door de bossen en heide van Nationaal Park Veluwezoom. Onderweg genieten we van het prachtige weer en de mooie natuur om ons heen. Bij de Carolinahoeve nemen we even pauze en genieten van een koel drankje. Er wordt besloten de route iets in te korten en niet meer via de Posbank te wandelen, maar een iets directere route naar station Rheden te nemen. Aan het eind van de middag komen we daar aan gaan we na een gezellig, mooi en leerzaam weekend ieder onze eigen weg naar huis.

Een team van Nieuwsuur wandelde dit weekend een deel mee voor hun reportage over <a href="https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2244421" target="_blank" rel="noopener noreferrer">duurzaam reizen</a> (Peter)Op dit grote scoutingterrein gingen we wildkamperen, hier even overleg over waar we precies moesten zijn (Peter)Losse stukjes schors kan je eraf trekken zonder de berk te beschadigen, dit is goed tinder materiaal (Bas Wetter)Mark van <a href="http://indeoutback.nl/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Wildernisschool Outback</a> laat tijdens de bushcraft workshop zien hoe je met een vuurboog vuur kan maken (Peter)Hier oefenen we met het maken van vuur met een magnesium firesteel en het eerder verzamelde schors van een berk (<a href="https://baswetter.photography" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bas Wetter</a>)Vuur maken met een vuurboog gaat een stuk makkelijker door samen te werken (<a href="https://baswetter.photography" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bas Wetter</a>)Normaal koken we op branders, maar dit keer kookten we op het kampvuur (<a href="https://baswetter.photography" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bas Wetter</a>)We genoten van het mooie licht van de ondergaande zon en... (Peter)'s avonds genoten we van een kampvuur en marshmallows (Peter)We werden gewekt door de vogels. De meesten sliepen onder een tarp, maar sommige mensen sliepen direct onder de sterren (Peter)Op zondag namen we afscheid van de cameraploeg en maakten een mooie wandeltocht over de Veluwse heide (Peter)Ook de bossen van de Veluwezoom zijn mooi om door te wandelen (<a href="https://baswetter.photography" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bas Wetter</a>)Het vingerhoedskruid stond volop in bloei op deze warme wandeldag (<a href="https://baswetter.photography" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bas Wetter</a>)De wandeltocht bracht ons langs de Carolinahoeve waar we een korte pauze hielden en genoten van een koel drankje (<a href="https://baswetter.photography" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bas Wetter</a>)Aan het eind van de middag nog even kort overleg over het aanpassen van de wandelroute naar station Rheden (<a href="https://baswetter.photography" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bas Wetter</a>)