Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

Lekker sust(r)ainable op reis

Reizen is leuk. Je ontdekt nieuwe omgevingen, dompelt je onder in een andere cultuur en je bent éven weg van thuis. En hoewel er best mensen zijn die een staycation heel fijn vinden (of die dat om financiële redenen doen), is het best normaal om ieder jaar ten minste één keer op vakantie te gaan. De reis ernaartoe, die is misschien wel net zo belangrijk.

Bij Spring begint de vakantie al als we samen in de trein stappen (Rens)Waar achttienjarigen na hun afstuderen eerst naar Ibiza gingen, of interrailen door Europa, hoor je er nu pas bij als je kunt zeggen ‘toen ik in Thailand/Australië/Vietnam was…’ vul maar in. Fijn dat het kan, en dat veel mensen het zich kunnen veroorloven, maar de aarde krijgt het warm van onze reislust. Lekker zonnen op het strand in Bali geeft bijvoorbeeld 300 keer zoveel uitstoot als een weekje kamperen op Texel.

Duurzaam op reis

Maar kunnen we in deze tijden van klimaatcrisis dan niet meer op reis? Dat hoeft ook alweer niet. Wat je wel kunt doen, is kijken naar hóe je op reis gaat. Vaker met de trein in plaats van met het vliegtuig, bijvoorbeeld, en zo veel mogelijk binnen Europa blijven. Lekker sustrainable. De wandelreizen van Spring blijven bewust binnen Europa. En laten we wel wezen, op wandelvakantie gaan is natuurlijk ook een stap in de goede richting qua klimaatimpact (iew, woordgrapjes, hou op).

Bij Spring begint de vakantie al als we samen in de duurzame trein stappen (W. Ouwehand)Bij Spring begint de vakantie al als we samen in de trein stappen. Met zijn allen met de rugzak op het station, paspoort in de hand, let the fun begin! Bij onze reizen staat dan ook altijd een CO2-voetafdruk. Maar als we heel eerlijk moeten zijn: een treinreis (of busreis) duurt wel veel langer dan een reis met het vliegtuig, zoveel vakantiedagen heb je soms niet. Daarom hebben we niet bij iedere reis het vervoer inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen hoe je naar de wandellocatie gaat. Maar dit betekent niet dat ieder voor zich hoeft te gaan: we kunnen de deelnemers met elkaar in contact brengen om bijvoorbeeld auto’s te delen of toch samen een treinreis te boeken. Veel leuker, en beter voor het milieu.

Als je je zorgen maakt om de extra reistijd: je kunt altijd aan je baas vragen of je extra vakantiedagen kunt krijgen omdat je duurzaam op vakantie gaat. Lijkt gek, maar een bedrijf in Engeland doet dat al. Misschien is dit wel de toekomst, zodat we na afloop toch aan elkaar kunnen vertellen: ‘Toen ik in Noorwegen/Portugal was…’ én dat we dan ook kunnen vertellen: ‘in de trein gebeurde zó iets leuks!’.

Een Spring reisbegeleider – lees ook de Spring pagina over duurzaam reizen