Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

Wandelpret: Op de beat naar de top

Ken jij dat ook? Ben je lekker aan het lopen en dan blijft dat ene nummer maar door je hoofd draaien. Super irritant, want je kent enkel de eerste drie regels van het refrein en de rest wordt met wat gemompel ‘doorgezongen’.

Wandeltrektocht in Ertsgebergte (Bastiaan van Kesteren)Zo komt bij mij vaak het volgende deuntje terug: “Zet je beste beentje voor, want een olifant loopt door…”, de Olifanten Parade uit het Jungleboek. Maar ook een liedje dat wij vroeger zongen tijdens het wandelen met de familie komt vaak terug: “De lanen in, de paden op, vooruit met flinke pas”. Nu denk je: Best leuke vrolijke liedjes, toch? Zeker! Al ken ik dan maar één regel, die zich eindeloos herhaalt.

Deze winter waren we met Spring in het Ertsgebergte, Duitsland, en kwam er ook zo’n ‘wandelliedje’ terug: Def Rhymz met Schudden, je weet wel: “Zak zak zak, zak maar lekker door.. Tot de grond schudden met die kont..” (Niet perse het meest vrouwvriendelijke nummer.) Vraag me niet waarom, ik heb het nummer nooit bewust opgezet, maar toch blijf ik er wandelend veel lol mee hebben. Wat hebben de Olifanten Parade van Disney, “De paden op, de lanen in” en Def Rhymz met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet zo veel, maar toch wel in ieder geval één aspect: een aanstekelijk opzwepend ritme. Klap het maar eens mee, je wordt bijna door onzichtbare hand gedreven tot bewegen. De liederen geven een ritme aan en deze zorgt ervoor dat de hele groep in hetzelfde tempo door blijft lopen.

Hiking beat

Ken je dat gevoel van een liedje dat blijft doorzagen in je hoofd? (Floris)Een beetje googelen naar de achtergrond en tekst van de kinderliedjes, leert dat “De Paden op, de lanen in” een Marschliedje is uit de Kindercantate “In den Zomer uit” en ook de olifanten uit het Jungleboek zingen hun nummer tijdens het marcheren. En zijn zo ook niet de militaire marsen ontstaan, trouw begeleid door oorverdovend tromgeroffel? Zouden we kunnen spreken van een Hiking Beat in navolging van de Runners Beat? Onder ervaren hardlopers wordt een cadans van 180 als ideaal gezien, dus een stapfrequentie van 180 stappen per minuut. En op Spotify zijn verschillende afspeellijsten te vinden voor zowel 180 BPM (Beats Per Minute), als 190, 170 of 160 BPM, afhankelijk of je een rustige duurloop of een intensievere training wil doen.

Bestaat er dus zoiets als een ideale Hiking of Walking Beat, een loopcadans voor de berg op, af, voor vlak terrein, voor het oversteken van blokkenvelden? Op Spotify kan ik wel een muzieklijst met wandelmuziek op 115 BPM vinden met reguliere popnummers, en de ‘meeklaptest’ wijst inderdaad uit dat het ritme goed overeenkomt met de bovenstaande marsliedjes. Wat googelen verder kom ik terecht op een interessante site: Jog.fm Your music at your pace. Zoals de slogan doet vermoeden, kan je inderdaad muziek vinden afgestemd op je eigen tempo. Met de Spring loopregel rekenend (1 km in 15 min) adviseren ze 121 BPM en daarbij hoort weer een oneindige lijst met nummers.

Schudden met die kont

Wandeltocht in Ertsgebergte (Floris)Terug naar Def Rhymz en “Schudden met die kont”. Waarom blijf ik daar naar eigen zeggen “zoveel lol aan beleven”? Wel, tijdens het wandelen in het Ertsgebergte hebben deelneemster Anouk en ik er een heus Spring-wandellied van gemaakt. Voor de nieuwsgierige geest onder ons: Nee, “Schudden” staat niet op Jog.fm, maar als je een account hebt, kan je hem wel toevoegen. Toch heb ik kunnen achterhalen hoeveel BPM ‘ons’ nummer heeft: 135 BPM. Aan de hoge kant, dus of wij zingen het langzamer of we lopen sneller. Het loopt in ieder geval lekker vlot door.

Moraal van het verhaal: een pakkende beat, afgestemd op je eigen pasritme, kan een goede voortstuwende kracht zijn tijdens het wandelen. En het maken van je eigen teksten, is een echte aanrader; wij hebben ons er een paar uur goed mee vermaakt. Hier vind je onze versie van “Schudden”, te lezen met een knipoog:

Stappen

Yes, yeah
Dit is een creatieve remix van DJ Spring
Alle hikers verzamelen!

[refrein]
Stap, stap, stap, stap, stap, stap, stap, stap
Maar lekker door, door, door
Stap maar door, door, door, door

Stap, stap, stap, stap, stap, stap, stap, stap
Maar lekker door, door, door
Stap maar door, door, door, door
Stap

Tot de top
Gooi het gas erop
Eerst links, dan rechts
Jij kunt het echt
Vooruit, zet door
Jij kunt het echt
Vooruit, zet door

Hey hiker
Hey lekkere wandelaar
Hey voetganger, loper, berggeit
Ik wil je naaie, naaie, naaie naaie hutje brengen
Want je hebt echt de beste nachtstek
Rustige 12p-lager
Toch hiker, wandelaar aahhhhhhh

Ik wil je hutje zien (10x)

[refrein]

Vooruit, zet door
Ik vind je top, echt top
Wat je met die voeten doet
Maar pas op, hooeee
Anders gaat het echt niet goed
Want je weet, wat ik weet
En je weet wat ik wil
Ik kan niet je hand vasthouden
Maar help je wel bij een gil

Ooohhh, wat zie jij er sportief uit
Die afritsbroek en sok met ruit
Weet je wat ik bedoel?
Weet je wat ik bedoel?

Ohoo oohhh
Hiker, kom even hier!
Wacht op mij
En doe mij een plezier
En loop vooruit

Stappen, stappen..

Schat, zet door, zet door, je bent niet meer te stoppen
Nou stappen met die voeten
Niet stoppen, niet stoppen
Zet door, zet door, je bent niet meer te stoppen
Nou stappen met die voeten
Niet stoppen, niet stoppen

Nou stappen dan, stappen dan, stappen dan
Stap dan, stap dan
Stappen dan, stappen dan, stap dan!

[refrein]

Tot de top
Gooi het gas erop
Eerst links, dan rechts
Jij kunt het echt
Vooruit, zet door
Jij kunt het echt
Vooruit, zet door

Door Rosalinde

Sneeuwschoenwandeltocht in Ertsgebergte (Bastiaan van Kesteren)Sneeuwschoenwandeltocht in Ertsgebergte (Bastiaan van Kesteren)Sneeuwschoenwandeltocht in Ertsgebergte (Bastiaan van Kesteren)Sneeuwschoenwandeltocht in Ertsgebergte (Bastiaan van Kesteren)Sneeuwschoenwandeltocht in Ertsgebergte (Bastiaan van Kesteren)