Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

Vrijwilligers aan het woord

In de nieuwsbrief laten we vrijwilligers aan het woord. Wie zijn we en wat houdt ons bezig? En wat doen we zoal voor Spring? Hieronder staan de stukjes die onze vrijwilligers schreven.

Jeroen – 25 februari 2016

JeroenSinds vorig jaar ben ik bij Spring actief als reisbegeleider en ik heb ook al enkele reizen en weekenden begeleid. Heerlijk naar buiten met een leuke groep fanatieke wandelaars! Uit elke reis en ieder weekend krijg ik dan ook zoveel energie, dat alle energie die in de voorbereiding is gaan zitten ruimschoots gecompenseerd wordt.

Mede hierdoor, en doordat Spring zo’n leuke en enthousiaste club met vrijwilligers is, heb ik me voorgenomen dat ik meer voor Spring wil betekenen. Vandaar de keuze om de rol van voorzitter op me te nemen, met als doel: de komende jaren nog veel mooie en geslaagde reizen en weekenden!

DennisDennis – 20 maart 2016

Als vrijwilliger bij Spring ben ik onderdeel van de reizengroep, begeleid ik tochten en beheer ik de verzameling van alle circa 300 wandelkaarten die na een trektochten nog bruikbaar zijn. Deze dingen doe ik omdat er iets is dat nog leuker is dan lekker bezig zijn in de bergen: Het delen van deze passie!

De reizengroep werkt ieder jaar het aanbod van reizen uit. De bijeenkomsten hiervan zijn werkelijk een waanzinnige ervaring, omdat er met de bundeling van aanwezige kennis en ervaring in no-time een nieuw, mooi en afwisselend reisprogramma ontwikkeld wordt!

Als reisbegeleider geniet ik het meest van de momenten wanneer het voor-en-door principe van onze reizen tot iets moois en onverwacht leidt. Bijvoorbeeld wanneer we in een berghut zitten en als groep, met zeer beperkte middelen en zonder coördinatie, een bijzonder feestmaal op tafel weten te zetten. Geweldig om onderdeel te zijn van zo’n samenklontering van enthousiasme en creativiteit!

Sandra – 25 april 2016

SandraHet is altijd erg leuk om met een groep mensen met dezelfde interesses en ideeën over een vakantie op pad te gaan. Lekker lange wandeldagen en dan op een prachtige plek wildkamperen zijn voor mij de ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Bij Spring heb ik dit in de niveau 4 en 5 kampeertrektochten gevonden. Ik ga nu voor 6e jaar mee met Spring.

En wat is er nu leuker dan ook nog een bijdrage te kunnen leveren voor het slagen van alle mooie reizen die Spring op het programma heeft staan. Voor Spring beheer ik alle materialen.

Voor alle weekenden en reizen van het jaar stel ik een materiaalschema op en elk jaar opnieuw controleer ik alle materialen op volledigheid en werking. Elke reis en elk weekend heeft wel iets nodig, denk bijvoorbeeld aan een EHBO- en Repa-set. Zonder deze noodzakelijke spullen gaan de begeleiders niet op pad.

Iedereen alvast een super mooie en actieve vakantie toegewenst!

Karolien – 23 mei 2016

KarolienHoeveel kilometers wandelpad liggen er in Nederland? Als lid van de weekendcommissie heb ik er al heel wat gezien. Vaak op mijn eigen wandelschoenen, maar net zo goed achter de computer. Elk jaar maken we met de Weekendcommissie een globaal programma voor het hele jaar. Een Springweekend is een beetje puzzelen. Is dit wandelpad per ov bereikbaar? Kan ik de lange route op een leuke manier inkorten? Zit er een leuke camping in de buurt? Kan ik het een beetje betaalbaar houden? Pas als alle details kloppen mag het weekend op de site.

Wat het leukste is aan al die Spring-Weekenden? Dat ik me elke keer weer blij verbaas over hoe mooi en groen het dichtbevolkte Nederland is. En de weekendcommissie is een gezellige club waar goed wordt samengewerkt, en waar we mooie resultaten halen. Wil je meer informatie of wil je aansluiten? Je bent welkom!

Claire – 25 juni 2016

ClaireNa een keer met Spring als deelnemer met een reis mee te zijn geweest, heb ik mij aangemeld als reisbegeleider. Tot eind 2014 was ik naast reisbegeleider ook actief als bestuurslid en pr-coördinator; een superleuke en vooral leerzame functie. Toen ik begon als pr-coördinator wist ik -zo ongeveer- niets van het samenstellen van een aantrekkelijk weekend- en reizenprogramma, social media en het schrijven van nieuwsbrieven of teksten voor publicatie (ik had bijvoorbeeld nog nooit een smartphone in mijn handen gehad…).

Mede door wat ik als reisbegeleider en pr-coördinator bij Spring heb geleerd, heb ik vorig jaar mijn vaste baan opgezegd en heb ik een lange wandeltocht in Amerika gemaakt (Pacific Crest Trail). Hierover heb ik geschreven op mijn blog: reiske.nl. Na terugkomst uit de USA heb ik binnen twee weken een nieuwe baan gevonden, mede door mijn CV, waarop mijn werkzaamheden voor Spring een belangrijke plek innamen!

Het solo-wandelen blijft trekken en per 1 juni ben ik voor een tocht van drie maanden naar de Balkan vertrokken; 1400km van Slovenië tot in Macedonië langs de Dinarische Alpen. Spring zal tijdens de reis naar Kroatië ook een stuk van dit lange afstandspad lopen. De deelnemers van die reis kunnen zich via mijn blog goed voorbereiden, want ook nu schrijf ik over mijn avonturen. Kijk eens op mijn website en laat een bericht achter!

Jitske – 11 augustus 2016

JitskeIk kwam terecht bij Spring in wat nu toch echt wel de prehistorie mag heten: ik begeleidde in 2004 mijn eerste Spring-reis naar Yorkshire. Toen was Spring nog veel meer een houtje-touwtje organisatie, zonder de professionele werving, selectie en opleiding van begeleiders zoals die er nu uit ziet. Ik kende Marijn, mede-oprichter van Spring, van de studentenflat Uilenstede. Hij heeft mij toen ik 25 en dus oud genoeg was geworden gevraagd als reisbegeleider. Toen Spring begon met een heuse opleiding voor reisbegeleiders, mocht ik de allereerste editie daarvan volgen. Die was toen nog deels in Oostenrijk, met een berggids die aan alle clichés voldeed: het was een 64-jarige Tiroler met baard, bretels en hoedje met een veer, die er een nogal filosofische manier van gidsen op nahield – een hele bijzondere ervaring!

Inmiddels zijn we 12 jaar verder en ben ik nog steeds actief als reisbegeleider, waarbij ik bij voorkeur naar bestemmingen ga waar je mag wildkamperen en waar het niet te warm is. Daarnaast heb ik veel andere vrijwilligersactiviteiten voor Spring gedaan. Ik ben lid geweest van het Spring-bestuur als materiaal-co – ik bedacht de Spring-repaset, die nu met elke reis mee gaat! Nu geef ik les aan de nieuwe reisbegeleiders tijdens de Spring-opleiding. Ook ben ik lid van de reizencommissie, die het reizenprogramma bedenkt en voorbereidt. Ik vind het heel erg leuk om mij op papier in een nieuwe bestemming te verdiepen, ook al ga ik er niet zelf heen. Verder help ik bij het intaken van nieuwe reisbegeleiders, en verzorg ik dit jaar de sociale media.

Die hele lijst activiteiten klinkt alsof ik het enorm druk heb met Spring, maar dat valt best mee. Wat ik juist leuk vind aan vrijwilligerswerk bij Spring is dat er allerlei enorm leuke activiteiten zijn die maar een beperkte hoeveelheid van je tijd kosten gedurende een deel van het jaar, zodat je er net als ik ook nog veel andere dingen naast kan doen. Ik ben nu 37 en mag dus nog 3 jaar actief zijn voor Spring, en ik ben vast van plan daar ten volle van te genieten!

Hopelijk tot ziens bij Spring!

Teun – 16 november 2016

Reisbegeleiders Teun en ElviraSinds dit jaar ben ik vrijwilliger bij Spring. Als klein kind moest ik mee met mijn ouders de bergen in. Nu wil ik de bergen in, wanneer het kan. Na de opleiding heb ik een zomerreis en een weekend begeleid. Samen met Fleur heb ik het Bikkelweekend in Limburg begeleid en met Elvira de standplaatsreis naar Valle d’Aosta. Wanneer de deelnemers aan een reis zich met elkaar vermaken en door jou allerlei mooie plekken zien, geeft me dat veel voldoening. En natuurlijk lekker wildkamperen, prutsen met de branders en mensen leren – lekker – te koken voor grotere groepen. Hartstikke leuk allemaal. Op dit moment ben ik samen met Mieke de werving rond de opleiding van 2017 aan het regelen. Heb jij daar nog tips of leuke ideeën voor? Laat het me dan vooral weten.

Roos – 16 februari 2017

RoosIk ben vrijwilliger bij Spring geworden na twee wintertrektochten, naar de Jura in Frankrijk in 2008 en naar Hardangervidda in Noorwegen in 2009. Op sneeuwschoenen van hut naar hut trekken, een houtkachel waarop je pannen met sneeuw moet smelten voor water, ik was meteen verkocht en gaf me op als reis- en weekendbegeleider.

Bij de reizencommissie werk ik nieuwe reizen uit door de route te bepalen, een begroting te maken, hutten te reserveren en de tekst voor de website te schrijven. Ik kom al helemaal in de vakantiestemming als ik een reis aan het voorbereiden ben, en krijg meteen zin om op avontuur te gaan! Dit jaar heb ik de reis naar Øvre Dividal in Noorwegen uitgewerkt. Zelf ben ik in maart al in hetzelfde gebied om met vrienden een trektocht op langlaufski’s te maken. Als jij deze zomer met Spring mee gaat, kun je me opzoeken in het huttenboek!

Verder ben ik een van de beheerders van Rugzakrecepten, daar vind je handige tips en creatieve recepten voor lichtgewicht maaltijden, zodat je ook op een tocht zonder supermarkten lekker kan eten. Op mijn reis naar Lapland nemen we voor wel 13 dagen gedroogd eten mee vanuit Nederland, dus ik kan helemaal los gaan met lichtgewicht maaltijden en toetjes!

Heb jij nog een mooie aanvulling voor Rugzakrecepten liggen? Stuur hem dan vooral op!

Jacoba – 8 april 2017

JacobaEigenlijk had ik het nooit zo op groepsreizen. Maar toen ik in de Pyreneeën ondanks die veel te vroege wekker, lenzen die steeds naast mijn halfdichte ogen belandden, havermout geserveerd in schapenstalletjes en dagen door de regen lopen nog steeds een fantastische vakantie had, wist ik dat het met die groepen best meeviel en dat Spring echt een leuke club was. Bleek je ook nog zelf dat soort tochten te kunnen organiseren en begeleiden. Na twee reizen als deelnemer deed ik daarom de opleiding tot reisbegeleider. Intensief, superleerzaam en heel gezellig. Je reis wordt heel anders als je verantwoordelijk bent voor de route, slaapplaatsen, eten en het welbevinden van de groep. Minder vakantie, maar meer voldoening en extra leuk omdat je er samen met je maatje en de groep wat moois van maakt. Mooi was het zeker in de Franse Écrins en de Spaanse Alpujarras, waar ik naartoe mocht als RBG-er.

Wel lastig aan Spring: er zitten hele leukerds tussen. In de opleiding liep ik meteen tegen een andere RBG-er-in-spé aan, wat mijn actieve deelname aan Spring nogal heeft bemoeilijkt. Met offspring thuis ga je toch net iets minder makkelijk in je eentje de hort op. Inmiddels zijn ze allebei baby-af en mijn laatste Springjaren hoop ik weer iets meer te kunnen doen als vrijwilliger. Met een weekend Swalmdal eind vorig jaar en een snoepreisje naar de Franse kliffenkust komende Hemelvaart is het begin weer gemaakt.

Wie weet tot ziens bij Spring! Maar hoe je vakantie er dit jaar ook uit gaat zien: maak er wat moois van.

Bas – 27 juli 2017

BasIn 2005 ging ik voor het eerst mee met het toenmalige Knor, de 17-25 jarigen versie van Spring, dat nu vervangen wordt door NivonJong. In 2011 was ik oud genoeg voor Spring en ging ik eerst met een paar weekendjes mee, voor ik in 2012 met een reis mee ging. Ik ben veel bezig met fotografie dus het leek mij leuk om binnen Spring actief te worden als beeld-co. Daarvoor verzamel ik foto’s van deelnemers en maak een selectie voor in de beeldbank. De reisuitwerkers kunnen uit die selectie dan weer foto’s kiezen voor op de website bij de nieuwe reizen. Sinds kort hebben we een Spring Cloud en krijgen alle deelnemers een link naar een gedeelde map om hun foto’s te delen.

Het leuke aan vrijwilligerswerk bij Spring is het contact met leeftijdsgenoten en de kans om samen mooie reizen en weekenden te ontwikkelen. In 2013 ben ik naast beeld-co begonnen met de administratie van de weekenden en in 2014 heb ik met een klein groepje de huidige website ontworpen en gebouwd. Nadat de website online ging, heb ik gelijk de taak van webmaster op me genomen. Daarvoor plaats ik de aangeleverde activiteiten op de website en houd ik de overige delen van de website bij.

Wellicht kom je me een keer tegen bij Spring op een van de activiteiten! Neem contact op met Spring als je ook een leuke bijdrage wil leveren, groot of klein.