Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

Reisbegeleider en voorzitter bij Spring

Karin4 maart 2014 Karin – Vrijwilligerswerk zocht ik, en dan iets waar ik écht enthousiast van zou worden. Nou, dat heb ik geweten. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder, heb ik een leerzame opleiding achter de rug, een hele mooie reis begeleid en ben ik voorzitter van een enthousiaste club buitensporters. Ik heb de leukste vrijwilligersbaan van Nederland!

Wie zijn wij?

Spring Reizen is onderdeel van NIVON natuurvrienden en organiseert duurzame en avontuurlijke trektochten en weekenden voor de doelgroep 25-40 jaar. Met ongeveer veertig actieve vrijwilligers zorgen we ieder jaar voor een gevarieerd reisaanbod.

Mijn pad

De afgelopen twee jaar zijn voorbij gevlogen. Het begon met een ‘sollicitatiegesprek’ met twee ervaren reisbegeleiders. Die in het dagelijks leven gewoon een fulltime baan hebben, de één als trainer, de ander als vervoersdeskundige. Tijdens dat gesprek werd duidelijk dat we dezelfde passie delen: (berg)wandelen. Want wat is er nou mooier dan met gelijkgestemden een aantal dagen de bergen in? Inderdaad…niets. Ik werd aangenomen voor de opleiding tot reisbegeleider. Niet leider, maar begeleider, want bij Spring is alles voor én door.

Ik was al vaak op pad geweest, dus ik had ervaring met navigeren in de bergen, ik wist het één en ander over geschikt materiaal en ik kon een leuke route plannen in een (onbekend) gebied. Wat ik niet wist, is hoeveel er komt kijken bij het organiseren van een reis voor groepen, hoeveel eten je eigenlijk meeneemt voor twaalf man of hoe je eerste hulp verleent bij bergsport ongevallen. Dát, en veel meer, leerden mijn mede-cursisten en ik van ervaren reisbegeleiders in drie opleidingsweekenden.

Tijdens een opleidingsweek in de Maritieme Alpen konden we alles in de praktijk brengen. Een intensieve trektocht waarbij we per toerbeurt reisbegeleiders van de dag waren. Altijd met z’n tweeën, zoals het ook bij onze reizen gaat. Twee weten tenslotte meer dan één en kunnen de taken verdelen. Oefenen in sneeuwveldjes, lopen door blokkenvelden, een verstuikte enkel verbinden en zorgen voor een goede sfeer in de groep. Afgewisseld met mooie kampvuurtjes, idyllische kampeerplekken, stevige feedbackgesprekken en heerlijke wijntjes op het terras van een Italiaanse berghut.

Klaar voor het echte werk!

Ieder jaar ontwerpen de vrijwilligers c.a. vijftien wandelreizen en twaalf weekenden. Iedere reis vindt slechts één keer plaats. De reisbegeleiders worden gekoppeld aan één van de tochten en werken deze verder uit: van het ontwerp op papier tot een onvergetelijke ervaring voor de deelnemers en zichzelf. Want voor hen is het ook vakantie!

In 2013 heb ik een hele mooie tocht begeleid door de Engelse South Downs waarbij we overnachtten in Youth Hostels. Dit jaar ga ik naar de Apennijnen, naar het nationale park Monti Sibillini. Verstilde Italiaanse stadjes, eindeloze bloemenzeeën en uitzicht op indrukwekkende bergtoppen. Het wordt een topper!

Bestuursfunctie

Spring draait op vrijwilligers. Soms heb ik het gevoel dat we een ‘bedrijf’ draaiende houden. We maken beleid en stellen kaders voor het reizenaanbod, zijn verantwoordelijk voor het aannemen en opleiden van nieuwe reisbegeleiders, begroten de reizen, voeren administratie, doen actief aan PR en sturen verschillende commissies aan. Daarnaast ondersteunen we de vrijwilligers indien nodig. Én we hebben het gezellig met elkaar. Want als je een passie deelt gaat alles veel gemakkelijker!

Dit blog verscheen oorspronkelijk op bergwijzer.nl.