Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

Corona en Spring – vanuit het bestuur bezien

Personen verschillen onderling in hoe ze reageren op de dreiging van Covid-19 en de bijbehorende maatregelen. Die reacties wisselen bovendien in de tijd. Dit zien we ook terug bij onze vrijwilligers, inclusief binnen het bestuur zelf. Ongeloof, regeldrang, hoop, gelatenheid en weer hoop wisselen elkaar af. Met deze blog neem ik jullie graag mee achter de schermen van het Spring bestuur in deze bijzondere tijden.

Gezelligheid in een berghut (Bas Wetter)Ik weet nog goed dat onze penningmeester als eerste aan de bel trok met de vraag of we scherp hadden waar we allemaal aan moeten denken als de situatie zich voor zou doen dat we een reis zouden moeten annuleren of een groep in quarantaine zou belanden. Het was rond de tijd dat de eerste verhalen in het nieuws kwamen over hotels die in lockdown moesten. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar bij die eerste signalen was het merendeel van Nederland nog helemaal niet bezig met Covid-19 als iets dat rechtstreeks invloed zou hebben op ons leven. Zo ook ons bestuur. Uiteraard hebben we – samen met Nivon – een en ander goed uitgezocht, maar het leek vooral nog ter voorbereiding van een denkbeeldige situatie.

Gevolgen Covid-19 voor Spring

Ruim twee weken later vond die eerste persconferentie in Nederland plaats waarin we het advies kregen geen handen meer te schudden. Ineens drong het besef door, in Nederland en bij ons als bestuur, dat het menens was. Die zondag, vlak voor de tweede persconferentie, hadden we ons eerste Skype overleg en besloten we de geplande weekenden te annuleren en te bedenken hoe we met de geplande reizen moesten omgaan.

In die eerste periode lag de nadruk meer op vragen als wanneer is een reis onuitvoerbaar en hoe lang van tevoren kan en moet je dat beslissen? Geen gemakkelijke opgave als zelfs de regering niet verder dan drie weken vooruitblikt. Niet veel later verschoof de focus naar ‘hoe zit het met het ‘sociale’ in onze Spring missie’? Kunnen we nog wel een leuke activiteit bieden aan onze deelnemers, en minsten zo belangrijk, onze vrijwilligers?

Daar zit je dan, met een relatief ‘vers’ bestuur dat nog volop bezig is elkaar, de overige vrijwilligers en alle normale procedures te leren kennen, in een situatie waarop geen enkele normale procedure van toepassing is en waarop niemand een antwoord paraat heeft. Naast het beslissen over de geplande weekenden en reizen, moest er ook gedacht worden aan de afstemming met alle betrokken vrijwilligers en Nivon, heldere communicatie (nieuwsbrief, Springfo, website), de administratiesystemen, terugboekingen van de aanbetaalde reisgelden na annulering, etc. Niet voor niets hebben we sindsdien maandelijks een Skypevergadering en tussentijds veelvuldig contact met alle andere vrijwilligers. In dit contact is er ook steeds ruimte nodig om het hart te luchten over de extra verantwoordelijkheid die komt kijken bij het organiseren van onze activiteiten door Covid-19 en het feit dat al dat geregel op afstand het er gewoonweg ‘niet leuker’ op maakt voor iedereen.

Licht aan het eind van de tunnel! (Steven)Ontzettend fijn om te merken dat het ook – of misschien wel juist – nu echt vóór en dóór Spring is. Ik zie de reisbegeleiders allerlei extra dingen uitzoeken voor hun reizen, terwijl ze in onzekerheid verkeren over of de reis waar ze zo naar uitkijken wel door kan gaan dit jaar. Ik denk aan Bas die altijd klaar staat om aanpassingen aan de website te doen of de vele terugbetalingen klaar te zetten, Anne-Marie die vragen van potentiële deelnemers beantwoordt, Jeroen die het administratiesysteem heeft aangepast om grote aantallen terugbetalingen tegelijk te doen, Niels die in een handomdraai een nieuwsbrief in elkaar zet, Roos die ons met raad terzijde staat en de commissies die volop meedenken over alternatieven voor geplande activiteiten.

De weg voor ons

Nu komt er langzaam ruimte om verder vooruit te kijken. En eerlijk is eerlijk, de vooruitzichten maken het niet gemakkelijk. De maatregelen en de dreiging van Covid-19 raken aan alles waar Spring voor staat. Samen er op uit trekken, nieuwe horizonten ontdekken, gezelligheid. Nou ja, alles? Niet reizen is wel uiterst duurzaam …

Zal dit een jaar zijn zonder Spring-activiteiten? Dat laten we niet gebeuren. Er start in elk geval weer een nieuwe opleiding voor reisbegeleiders in het najaar, zodat wij in elk geval volgend jaar weer gewoon de wijde wereld in kunnen trekken met elkaar.

Het is duidelijk dat er veel niet kan of niet zoals we dat voor ogen hadden. Nu gaan we na denken over wat er wél kan en hoe. Heb jij suggesties voor activiteiten die we dit jaar nog kunnen organiseren als Spring of wil je aan de organisatie daarvan bij dragen? Neem dan vooral contact met ons op. Want één ding is zeker, het ‘vóór en door elkaar’ karakter van Spring blijft overeind!

Hartelijke groet,

Famke
Voorzitter Spring Reizen