Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

Buitenbinnenchallenge: Outdoorspullen wegen

Nu we gedwongen veel tijd thuis moeten doorbrengen is dit een uitgelezen moment om een inventarisatie te maken van je outdoorspullen. Of je nu een beginnende wandelaar bent of jarenlange ervaring hebt, het is altijd handig om precies te weten wat er allemaal in kast ligt. Zo kun je bij een volgende tocht vlot in kaart brengen of je alle benodigdheden in huis hebt.

Omdat het fijn is als je uitrusting behalve compleet ook zo licht mogelijk is, raad ik je aan om ook al je spullen te wegen. Aangeraden wordt namelijk om tot maximaal 20% van je eigen lichaamsgewicht te dragen (kinderen max 10%). Voor een volwassen persoon van 70 kilo, betekent dit dus dat je maximaal 14 kg kan dragen. Daar kom je verrassend snel aan, want daar zit eten en water dus ook bij! Het berekenen van het basisgewicht van je uitrustig is daarom erg handig, zodat je weet of je binnen het gezonde deel blijft. Dit voorkomt naast een hoop ongemak ook oververmoeidheid en blessures.

Het doel is dus niet om een ultra-light backpacker te worden, maar om slimme keuzes te kunnen maken bij het inpakken voor je volgende tocht uit de spullen die je al bezit. Ook iets voor jou? Doe mee aan de challenge en volg het stappenplan hieronder.

Weet jij wat er allemaal aan gewicht in je backpack zit? Tijd om het te wegen en je volgende hike is een stuk lichter! (Alex Geerts)Stap 1: Maak een basispaklijst

Overzicht creëren begint met een lijst maken waarop je al je outdoor spullen noteert. Het is handig om daarbij verschillende categorieën te onderscheiden zodat je per wandeling kunt kijken uit welke categorie je iets nodig hebt. Voor een dagwandeling heb je tenslotte een andere paklijst dan voor een kampeertrektocht. Ik vind het handig om dit in Excel bij te houden omdat je het totaal gewicht makkelijk kunt berekenen. Als je mijn lege paklijst als basis wilt gebruiken, dan kun je die hier downloaden en naar eigen inzicht aanpassen.

Stap 2: Alles wegen

Stap twee is het wegen van al je spullen. Voor de zwaardere objecten zocht ik op internet op welk gewicht de fabrikant of opgeeft. Dit is voor items zoals tenten en wandelschoenen vaak makkelijk terug te vinden. Voor lichtere items gebruikte ik een keukenweegschaal, dat is sneller en nauwkeuriger.

Stap 3: Analyseren

Als je klaar bent met stap twee heb je een overzicht. Nu kun je kijken welke spullen opvallend zijn qua gewicht (zowel erg zwaar of erg licht). Ik kwam erachter dat van de 2 fleecevesten die ik bezit één slecht de helft weegt van de ander. Ik heb bij deze vesten nooit gemerkt dat het zwaardere vest warmer is, dus als ik nu op vakantie ga waarbij een zo licht mogelijk gewicht belangrijk is (bijvoorbeeld een kampeertrektocht), dan neem ik voortaan altijd mijn meest lichte vest mee. Als je dit bij meerde items in je lijst doet, kan dit zo een kilo of twee schelen!

Stap 4: Evalueren

Check regelmatig na een wandeling of tocht: “wat heb ik wel en juist niet gebruikt?” Als je nog niet zo ervaren bent kun je bij twijfel in het begin beter wel dingen meenemen dan niet, zolang je binnen de 20% regel blijft. Ik raad je aan om daarmee eerst dagwandelingen of korte tochten te lopen. Dit bespaart gewicht van eten en je kunt het uitproberen. Alleen door kennis en vooral veel ervaring leert wat jij wel en niet nodig hebt en wat veilig is.

Je kunt natuurlijk ook mee op groepsreis bij Spring! Onze reizen zijn altijd onder begeleiding van twee ervaren reisbegeleiders. Zij zorgen vooraf voor een complete paklijst en tijdens de voorbereidingsdag wordt uitgebreid stilgestaan bij welke spullen essentieel zijn en welke optioneel. Zo kun je met vertrouwen op pad. Verder biedt een groep naast een hoop gezelligheid ook de mogelijkheid om gemeenschappelijke bagage te verdelen over de deelnemers zoals pannen, branders en tenten. Op deze manier houden we het gewicht van de tassen zo comfortabel mogelijk.

Kortom, een uurtje spullen wegen kan je op je volgende tocht een hoop gemak opleveren. Aan de slag! Vul de Excellijst in en ontdek wat het basisgewicht is van jouw outdoorgear!

Geschreven door Elisa Remmers, reisbegeleider bij Spring