Lees ook onze andere blogs en reisverslagen.

2010: Bikkelreis Thabor*****

2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont ThaborDoor Koen Kruijne – Enkele bepalende ingrediënten van de Mont Thabor reis: zon, warmte, vrieskou, regen, sneeuw, hagel, onweer, kamperen in het wild, een overnachting in een berghut. Een zeer sterke, flexibele, sociale en humoristische groep. De groep kiest de tocht en de groep vormt de tocht, maar de tocht vormt ook de groep.

10-met-een-griffel

Zaterdag 21 augustus 2010, 9.30 uur de Bikkelgroep Thabor zit in de trein terug naar het vlakke Nederland. Het afscheid van de bergen doet pijn. Ik heb mij als man-met-de-grote-mond opgeworpen om een verslag te maken van deze (bikkel)reis. De vraag is echter waar ik moet beginnen bij het maken van dit verslag?

2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont ThaborIk ga niet mijn best doen om duidelijk te maken hoe mooi het gebied is. Hoe fantastisch de tocht was. Hoe magnifiek de vergezichten zijn. En waarom het pijn doet om weer de bergen achter je te laten. Dat kan namelijk niet beschreven worden. Dit moet worden ervaren. En als je het ervaart dan snap je ook dat het niet te beschrijven valt. Als ondanks bovenstaande toch nog gevraagd word om een waardeoordeel te geven dan zal dit uitkomen op een 10-met-een-griffel. Al die mensen die getwijfeld hebben om deze tocht te doen hebben zeker wat gemist. Maar ach, ik ben blij dat ik in ieder geval wel tot het zeer selectieve groepje behoor die genoten heeft van deze zeer zware tocht. Maar als ik niks ga beschrijven over hoe mooi het gebied en tocht is. Wat ga ik dan wel beschrijven?

2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont ThaborEnkele bepalende ingrediënten van de Mont Thabor reis 2010: zon, warmte, vrieskou, regen, sneeuw, hagel, onweer. Kamperen in het wild, een overnachting in een berghut en noodgedwongen een overnachting in een appartement. Een zeer sterke, flexibele, sociale en humoristische groep. Daaraan gekoppeld de filosofische gedachte: de groep kiest de tocht en de groep vormt de tocht, maar de tocht vormt ook de groep. Duidelijk word wel dat alles in verband staat met elkaar. En dit spanningsveld is middels een aantal ‘voorvallen’ wel goed duidelijk te maken. En daarmee wordt ook meteen duidelijk waarom de Mont Thabor reis 2010 zo’n bijzondere ervaring is geworden.

Geweldige fik

2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont ThaborDe groep was sterk. We waren in staat veel kilo’s op een zeer vlotte manier over zeer grote hoogteverschillen te brengen. Tochten met een volledige bepakking met een hoogteverschil van meer dan 2000 meter op 1 dag was geen uitzondering. En de groep volbracht het met glans. Sterker nog: na een stijging van 1250 meters in de ochtend werd er na de lunch besloten dat elk groepslid een pakket kampvuur hout mee zou nemen gedurende de middag etappe. Hierbij realiserend dat er nog zo’n 400 meter gestegen moest worden. En dan heb ik het hierbij over pakketjes hout van zeker 5 kg. Maar ja, wie wilt er nu niet een gezellig kampvuur op 2500 meter hoogte (boven de boomgrens)? En dus liep iedereen vrolijk na de lunch met kampvuurhout op zijn rugzak de bergen over. Zie hier de combinatie van sterkte, socialiteit flexibiliteit van de groep. En ik kan iedereen verzekeren dat het een geweldige fik was die avond waar iedereen met volle teugen van genoten heeft.

2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont ThaborWandeling naar de Mont Thabor. Letterlijk het hoogtepunt van de reis. ’s Ochtends mist en kouder. Het is een lange en zware tocht. Zeker omdat we ook kiezen voor een meer avontuurlijkere route. Na de sneeuw en de kou op de top lopen we naar de beoogde kampeerplek. Daar aangekomen regent het nog steeds en het blijft koud. Het is 17.45 uur terwijl we begonnen zijn om 8.00 uur. Wat doen we? Zetten we de tent op? Of lopen we nog een uur in de hoop dat we kunnen overnachten in de berghut? En was er al niet van tevoren bedacht dat voor de dag van morgen de berghut een fantastische plek is voor een fantastische rondwandeling? En dus stappen we op ons gemak, zonder gemor door de regen naar de berghut. En onze gok wordt beloond met een overnachting in de hut. Terwijl een deel van de groep aan het koken is, zorgt het andere deel voor de natte kleding. Na een goede overnachting in de berghut wordt er inderdaad besloten om een dagtocht te ondernemen met begin – en eindpunt de berghut. Verder wordt er gezien de weersverwachting besloten om nog een nachtje in de hut te slapen. Navraag leert ons echter dat de hut ’s avonds vol zal zijn. En dus worden zonder discussie of probleem 6 tentjes naast de hut opgezet. Overdag worden we getrakteerd op een fantastische en adembenemende maar zware dagtocht met een hoogteverschil van 2700 meter. En dus was het de moeite waard om gister een uur extra langer te lopen en daarmee op een hoogteverschil van 2500 meter te komen. Trouwens een overnachting op ruim 2500 meter met vrieskou na een dagtocht met hoogteverschil van 2700 meter is een bijzondere ervaring.

Smikkelreis

2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont ThaborTot slot nog zo’n aangenaam aspect van deze reis. Al het berg-eten (hartkeks, droogvoermaaltijden enz.) wordt gretig gegeten. Maar het blijft ook vakantie. Dus wordt er door enkele smulpapen uit de groep altijd geprobeerd om een lekkere lunch te regelen met kaas, worst en vers brood. Of er wordt wat extra’s geregeld voor bij de avondmaaltijden. Sterker nog menig lunch is vervroeg of verlaat om hieraan invulling te kunnen geven. Of er is extra hard doorgelopen. En als het echt niet anders kon werd er desnoods wat extra kilo’s aan de rugzakken toegevoegd. Zo werd deze reis ook wel Bikkel- en Smikkelreis genoemd. Het zware met het aangename.

Samenvattend: de groep heeft van een wandelreis met ontzettend veel potentieel een onvergetelijke reis gemaakt. Waarbij optimaal gebruik is gemaakt van groep, gebied en omstandigheden. Daarom verwacht ik dat met alle foto’s die gemaakt zijn, de fantastische mensen van de groep en de vele verhalen 1 reünie niet voldoende zal zijn. Misschien is het beter om met z’n allen volgend jaar de Alpen te doorkruisen? Om zo de Bikkelreeks verder voort te zetten. Oh ja, en alstublieft met dezelfde reisbegeleiders.

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Bekijk de foto’s. Het geeft een duidelijk maar een te beperkt beeld van deze tocht. En als er nog vragen zijn bel mij dan alstublieft op. Dan maken we een afspraak. Kan ik er gelukkig weer een paar uur over praten en dus opnieuw herbeleven.

Tot slot het volgende. Aan het eind van elke wandeldag dacht ik aan de titel van stripboek: Beter dan nu wordt het nooit. En uiteindelijk gaat dit niet meer op en verlaat de trein met pijn in mijn hart de bergen.

2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont Thabor2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont Thabor2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont Thabor2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont Thabor2010 Bikkel kampeertrektocht naar Franse mont Thabor