Uniek dit weekend

  • Wadlopen
  • Schiermonnikoog
  • Winter
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Jeroen

Anne-Marie

Winter wadloop weekend

Friesland (Schiermonnikoog)

11-02 t/m 13-02-2022

Ook in de winter kan je in Nederland wadlopen en dat gaan we ontdekken! In een lang weekend op Schiermonnikoog neemt een gids ons mee over het wad en verkennen we het waddeneiland. Dit alles vanuit onze groepsaccommodatie als comfortabele uitvalsbasis.

Vrijdag: op weg naar Schiermonnikoog

Winters wandelweekend op SchierDit fijne lange wandelweekend start op vrijdag aan het einde van de middag. We verzamelen bij de veerhaven van Lauwersoog en nemen van daaruit de veerboot naar Schiermonnikoog. De overtocht duurt 45 min, dus heerlijk de tijd om even lekker uit te waaien en te genieten van het uitzicht!

Na aankomst op Schiermonnikoog wandelen we een klein stukje naar onze groepsaccommodatie. Nadat iedereen een beetje gesetteld is, is het tijd om nader kennis te maken en gezamenlijk een smakelijke maaltijd te bereiden. Heb je een leuk spel om met een groep te spelen? Neem deze dan vooral mee!

Zaterdag: Wadzwerftocht

We gaan wadlopen in de winter, dan wel met kaplaarzen en een regenbroekOp zaterdag lopen we na een ontspannen ontbijt naar de zeedijk. Van hieruit verkennen we het wad met een gids tijdens een zwerftocht van zo’n 7 à 8 kilometer. Waar je in andere seizoenen een overtocht tussen het vasteland en een waddeneiland kan maken, is dat in de winter niet mogelijk. Het wad biedt met winters weer echter de unieke kans om je in een poolexpeditie in eigen land te wanen! Met hopelijk verse sneeuw of krakend ijs onder de voeten lopen we in ongeveer drie uur over het wad. Tijdens de tocht komen we mogelijk banken met japanse oesters of mosselen tegen. Naar verwachting ligt er weinig slik en zal het dus een betrekkelijk makkelijke tocht zijn.

Wandelen op Schiermonnikoog (Sietske D)Voor deze tocht is het dragen van kaplaarzen en een regenbroek verplicht. Vergeet deze dus niet mee te nemen! De tocht zal plaatsvinden op gedeelten van het wad die zo hoog liggen dat het water in de geulen niet hoger komt dan de bovenkant van de laarzen.

Na een fijne wandeling kunnen we terug naar de groepsaccommodatie om te douchen, omkleden en opwarmen. Als er voldoende tijd is, kunnen we daarna nog even het dorpje verkennen (5 km) en ergens wat drinken. ‘s Avonds koken we weer gezellig samen een maaltijd. De avond is vervolgens vrij om in te vullen. Is het helder weer en zijn jouw benen nog niet moe? Loop dan zeker even naar buiten om een van de mooiste sterrenhemels in Nederland te zien!

Zondag: Streekpad

Op zondag maken we een rondwandeling over Schiermonnikoog (Wouter)Na een goede nacht slaap zijn we alweer toe aan de laatste dag op het mooie Schiermonnikoog. Nadat we op zaterdag het wad hebben verkend, is het nu tijd om het vasteland te ontdekken! Na het ontbijt en de tassen te hebben ingepakt, volgen we een deel van het streekpad over het eiland waarbij we langs de kust en duinen wandelen. Aan het einde maken we een doorsteek waarbij we langs meertjes komen en door een stukje bos. Na onze bagage te hebben opgehaald, vertrekken we weer richting de veerboot. In Lauwersoog nemen we afscheid van elkaar en zit het fijne wandelweekend er al weer op.

Belangrijke uitrusting

Voor dit weekend is het noodzakelijk dat je over goed passende waterdichte rubberen laarzen en een regenbroek beschikt. Zonder deze kan je de wadlooptocht niet maken! De laarzen moeten minimaal 30 centimeter hoog zijn. Het is verder belangrijk dat ze goed passen. Zijn ze te klein? Dan loop je de kans op koude voeten. Te groot? Dan blijven ze mogelijk steken in het slik.

Verder is het gebruik van een slaapzak bij de groepsaccommodatie niet toegestaan. Er liggen dekens, maar neem zelf een kussensloop, hoeslaken en een dekbedovertrek mee.

Verzamelpunt

Het weekend begint en eindigt in de haven van Lauwersoog.

Praktische informatie

Provincie:
Friesland (Schiermonnikoog)
Activiteit:
Wandelweekend Schiermonnikoog
Afstand:
zaterdag 8 km wadlopen, zondag 18 km
Reisdata:
Vrijdag 11 februari t/m zondag 13 februari 2022 (3 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 23 januari 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€123 €133
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; twee overnachtingen in een groepsaccommodatie; maaltijden diner vrijdag t/m lunch zondag; wadlooptocht olv professionele gids.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; bedlinnen; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds.

Contact