Uniek aan dit weekend

  • Dagtocht
  • Boerennatuur
  • Centrale locatie
  • Historische verhalen
Bekijk de weekendverslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Mieke

Utrechtse Veenweides

Utrecht

22-08 t/m 22-08-2020

Wat is er Hollandser dan weilanden, molens, dijken en sloten? We verkennen de Utrechtse Venen te voet. Bonus: het is dichterbij dan je denkt!

Een open weidelandschap met bloemrijke slootkanten en knotwilgenlaantjes, een Hollandser landschap bestaat niet (Frans Berkelaar)De Utrechtse Venen; een uitgestrekt water- en veenweidegebied ten Noordwesten van Utrecht. Dit gebied wordt al lang door mensen bewoond en bevaren. Er zijn veel verhalen over te vertellen. Het landschap dat je hier ziet met smalle stroken weiland en sloten is zeer karakteristiek voor deze regio. Net als de prachtige Hollandse luchten zo ver als het oog kan zien. De boerennatuur, een open landschap met bloemrijke slootkanten en knotwilgenlaantjes. Een Hollandser landschap bestaat niet! Na deze wandeling vind je polderlandschap nooit meer saai.

We verzamelen bij station Breukelen. De wandeling die we gaan maken is zo’n 25% verhard en 75% onverhard. We starten onze wandeling langs een weg die vooral gebruikt wordt door de bewoners in de buurt. Langs deze weg liggen een aantal mooie boerderijen. Na 2 km slaan linksaf de Boterwal op. Een pad met een historisch verhaal. Een echt natuurpad midden tussen de weilanden. Vlinders, eenden, weidevogels. Maar ook bijzondere bloemen en planten… de natuur trekt aan je voorbij.

Veenkades en broodnodige lunch

Op deze dagtocht wandelen we langs de Spengense molen en maken we gebruik van een voetveer (M Souverein)We bereiken de Bosdijk, een heerlijk recreatiegebied vol geheime koffieplekjes in een prachtige natuurlijk omgeving. Over de onverharde veenkade wandelen we langs karakteristieke damhekken van Wilnis en Vinkeveen. De verhalen vertellen we je graag tijdens de wandeling dwars door de weilanden met aan onze zijden de trotse wilgen die de wind wegnemen als het weer wat guurder is en wat schaduw bieden als we mooie blauwe luchten hebben op deze dag eind augustus. Aan deze veenkade ligt ook ons lunchplekje met uitzichttoren: De Grote Sniep. We stoppen hier om te lunchen met streekproducten.

Na de lunch vervolgen we onze weg over een sluisje naar een grasdijk langs de veenstroom Bijleveld met de Spengense Molen. Aan het einde van de grasdijk komen we bij de Joostendam met zelfbedieningspont. Met een beetje geluk ligt het pontje aan onze kant, want het wordt hard genoeg werken om iedereen aan de overkant te krijgen met de 1,5 meter afstand. De lunch is als het goed is net genoeg verteerd om gelijk in te zetten 😉

Wandel je mee op deze dagtocht door het Groene Hart? Inclusief verhalen! (M Souverein)We maken een klein heen en weertje naar het oude dorp Kockengen. Zeker de moeite waard en natuurlijk weer met een verhaal! Na een korte dorpswandeling gaan we terug naar de Groote Heicop en vervolgen onze weg over wederom een grasdijk die overgaat bij de Portengense brug in een verharde weg, met op de wal ook de mogelijkheid om in gras te blijven lopen met uitzicht over de Heicop en natuurlijk … de veenweides. We eindigen weer bij Station Breukelen.

Donatie aan Sociale Groepsvakanties

Van het deelnemersgeld doneren we minimaal 10 euro per persoon naar stichting Sociale Groepsvakanties. Deze organisatie, net als Spring gelieerd aan Nivon, maakt vakanties mogelijk voor mensen met een minimum inkomen, al dan niet met kinderen t/m de basisschoolleeftijd. Hieronder vallen ook gezinnen/statushouders uit AZC’s.

Corona

Tijdens deze dagtocht houden we ons uiteraard aan de geldende richtlijnen en adviezen betreffende Covid-19. Spring heeft ook een eigen protocol. De begeleiders zullen daar voorafgaand aan en tijdens de dagactiviteit ook informatie over geven. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten dat men zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie gedraagt.

Wil je voordat je deze dagtocht boekt meer weten over het corona-protocol van Spring, mail dan naar spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, uiteraard geactualiseerd.

Verzamelpunt

Start- en eindpunt: NS Station Breukelen. We verzamelen aan het eind van de ochtend zodat je eventueel ook met de fiets uit de regio kan komen, mocht je het OV willen vermijden. We lopen een rondje, dus je kunt aan het einde weer makkelijk op de trein of op je fiets stappen.

Praktische informatie

Provincie:
Utrecht
Activiteit:
Dagtocht
Afstand:
14 km
Reisdata:
Zaterdag 22 augustus t/m zaterdag 22 augustus 2020 (1 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 16 augustus 2020 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€12 €12
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Springbegeleiding
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; lunch, drankjes en tussendoortjes; evt. lokaal openbaar vervoer.

Contact