Uniek dit weekend

  • Strand
  • Duinen
  • Bos
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Ciska

Uitwaaien aan de Zuid-Hollandse kust

Zuid-Holland

14-10 t/m 14-10-2023

Tijdens deze dagtocht gaan we heerlijk uitwaaien langs de Zuid-Hollandse kust. We wandelen van het ene natuurgebied naar het andere. De Dixhoorndriehoek, het Spanjaardsduin, De Banken, de Zandmotor, en het Westduinpark, samen beslaan ze ongeveer een derde van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Hoek van Holland

Langs het drukst bevolkte gebied van Nederland vind je het Nationaal Park Hollandse Duinen. We starten vlakbij Rotterdam, en stappen uit de Metro bij halte Hoek van Holland Strand. Vanaf de boulevard wandelen we direct de Van Dixhoorndriehoek binnen, een jong duingebied met stuifduinen, vochtige valleien en begroeide passages vol duindoorn. Een deel van het gebied is overwoekerd met duindoorns. Een ander deel is recentelijk afgeplagd. Daar kunnen de duinen weer stuiven, net als vroeger. Het is een gebied vol bijzondere planten, waaronder parnassia, de slanke gentiaan en orchideeën, en met een beetje geluk spot je een zandhagedis.

Zandmotor

We wandelen verder langs het Spanjaardsduin. Een (afgezet) gebied met kans op het spotten van konijnen en vossen. Hier heeft de wind vrij spel voor nieuwe duinvorming en met harde wind kun je de duinen zien aangroeien. We steken de duinenrij over naar het strand en gaan op weg richting de Zandmotor. Met behulp van de Zandmotor wordt er continu nieuw zand aangevoerd. De Zandmotor is een groot (opgespoten) schiereiland van 21.5 miljoen m^3 zand nabij de kust van Monster, een dynamisch natuurgebied waarbij de lagune veel kust- en wadvogels trekt, en de nieuwe zandplaat ook af en toe wordt bezocht door een zeehond.

Westduinpark

Na de Zandmotor duiken we het Westduinpark in. Het beschermde duinpark is een zeer afwisselend gebied met dichte bebossing en open vlaktes, vochtige duinvalleien en hoge duintoppen, bunkerresten uit de Tweede Wereldoorlog en loslopende Schotse hooglanders. Het gebied ligt ingeklemd tussen Kijkduin, Den Haag en Scheveningen. Aan de rand van Scheveningen eindigt de tocht. Na een lange uitwaaisessie kun je de tram terug pakken naar een van de treinstations in Den Haag.

Verzamelpunt

We verzamelen op Station Schiedam en eindigen de wandeling bij Tramhalte Zuiderstrand in Den Haag. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Zuid-Holland
Activiteit:
Dagwandeling van Hoek van Holland naar Scheveningen
Afstand:
19 km
Reisdata:
Zaterdag 14 oktober t/m zaterdag 14 oktober 2023 (1 dagen)
Inschrijven t/m:
Zaterdag 7 oktober 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€14 €24
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; warme drank en gebakje
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lunch; evt. lokaal openbaar vervoer

Contact