Uniek dit weekend

  • Unieke natuurgebieden in Twente
  • Overnachting in Natuurvriendenhuis
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Coen

Twentse Venen

Overijssel

16-03 t/m 17-03-2024

In Twente liggen langs de grens met Duitsland prachtige natuurgebieden tussen typisch Twents cultuurlandschap. Een wandelparadijs voor de natuurliefhebber! Geniet van de zeldzame hoogveengebieden, heidegebieden op voormalig stuifzand, meanderende beekjes, essen en houtwallen, oude watermolens en voor het echte vakantiegevoel: een drankje in een Duitse biergarten.

Noaberpad door Zuid-Oost Twente

We wandelen dit weekend van Haaksbergen naar Glanerbrug bij Enschede en steken zelfs een paar keer de grens met Duitsland over. Het Trekvogelpad (LAW 2) en grote delen van het Noaberpad (LAW 10) worden gevolgd. Overnachten doen we in een comfortabel natuurvriendenhuis.

Haaksbergerveen en Buurserzand

Zaterdagochtend verzamelen we bij het busstation van Haaksbergen voor onze eerste wandeldag van ruim 20 km. Vanaf daar lopen we het dorp uit, het glooiende Twentse cultuurlandschap in. We passeren oude boerderijtjes, de Oostendorper watermolen en lopen al snel de bossen in. We slingeren ruim 5 km door het Haaksbergerveen, de eerste van de drie hoogveengebieden waar we dit weekend doorheen zullen wandelen. Je treft in dit waterrijke gebied zeldzame veenplanten aan en we hebben zelfs kans om er in dit seizoen adders te spotten. Als we het Haaksbergerveen uitlopen, naderen we al snel een ander uniek gebied, het Buurserzand. Een divers heidegebied dat minder droog is dan de naam doet vermoeden en bestaat uit heide, vennetjes, bos, akkers en stuifzandheuvels. Het laatste stuk van de wandeling lopen we langs de meanderende Buurserbeek door het mooie Twentse landschap naar het Natuurvriendenhuis Den Broam. Daar zullen we comfortabel overnachten en bereiden we samen een lekkere avondmaaltijd. In de gezamenlijke ruimte of bij het kampvuur maken we er een gezellige avond van.

Witte Veen en het Aamsveen

Zondag zullen we op tijd vertrekken, want er staat een flinke wandeling van zo’n 25 km voor de boeg! Door de bossen lopen we het Witte Veen in, waar we ontdekken dat we in Duitsland zijn wanneer we de Biergarten van watermolen de Haarmühle passeren. Het Witte Veen is het tweede unieke hoogveengebied van dit weekend. Het is gevarieerder dan het Haaksbergerveen met heide, lanen, oude smokkelpaden en moerasbos.
Langs weilanden, (oude) boerenerven en door een oud landgoed (Landgoed Smalenbroek) lopen we door naar het derde hoogveengebied, het Aamsveen. Als we willen kunnen we de vogelkijktoren beklimmen die langs de route ligt. Vanaf daar hebben we een mooi uitzicht over het drassige veen- en heidegebied en het blauwgrasland. Het blauwgrasland heeft zijn naam te danken aan de blauwe grassoorten die hier bloeien. Als we onze weg vervolgen, kruisen we nog een paar keer ongemerkt de grens tot we uiteindelijk bij ons eindpunt aankomen: station Glanerbrug.

Verzamelpunt

We verzamelen zaterdagochtend bij busstation Haaksbergen. Zondag eindigen we bij het station Glanerbrug. Beiden zijn vanuit Enschede goed te bereiken. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Overijssel
Activiteit:
Wandelweekend in Twente met overnachting in een Nivonhuis
Afstand:
20-25 km per dag
Reisdata:
Zaterdag 16 maart t/m zondag 17 maart 2024 (2 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 1 maart 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€45 €60
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; overnachting in Nivonhuis Den Broam; ontbijt/lunch/avondeten o.b.v. zelfvoorziening
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch zaterdag; evt. lokaal openbaar vervoer; aan- en afreiskosten

Contact