Uniek dit weekend

  • Alde Feanen
  • Suppen
  • Kamperen
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Jeroen

Ischa

Suppen Alde Feanen

Friesland

03-09 t/m 05-09-2021

Een lang weekend kamperen waarbij je Nationaal Park De Alde Feanen zowel te voet als over het water gaat verkennen. Vanuit het dorp Earnewald gaan we dit prachtige laagveengebied ontdekken waarbij we kamperen op een fijne en gezellige natuurcamping op loopafstand van het dorpje. Ga je mee naar dit mooie stukje Friesland?

Misschien kunnen we genieten van een kampvuur (Niels Winkel)Nationaal Park De Alde Feanen (‘de oude venen’) liggen rondom het dorpje Earnewald (Eernewoude). Als je een luchtfoto van dit gebied bekijkt zie je lange rechte lijnen, veel water en veel vlakken. Dit natuurgebied is zo ontstaan door veenafgravingen, pas nadat dit stopte kon de natuur weer vrij haar gang gaan. Het is een uniek laagveengebied van 4000 hectare waar zo’n 450 verschillende planten groeien en waar tal van vogels leven. Het wordt gezien als één van de mooiste moerasgebieden van Noord-West Europa. Een gebied dat zeker de moeite waard is om te ontdekken. We gaan drie dagen kamperen op een prachtige natuurcamping vanwaar we op zaterdag en zondag op pad gaan.

Wandelen door moeras

We wandelen soms over verharde paden, maar soms ook door moerassige stukken (Johan)We verzamelen vrijdag aan het begin van de avond op de camping waar we de tentjes opzetten en kunnen kennismaken. Bij een mooie nazomeravond kunnen we alvast een klein wandelingetje maken om de omgeving te verkennen of bij het kampvuur zitten. Na een goede nacht slaap wandelen we na het ontbijt naar het dorpje. In het dorpje pakken we het pontje naar het bezoekerscentrum waar we even rondkijken. Vanuit het bezoekerscentrum start een prachtige wandelroute van 20 kilometer. We lopen daarbij door het moerasgebied maar ook langs vogelkijkhutten en een uitzichtpunt. Als je een verrekijker hebt, neem deze zeker mee. Houdt er rekening mee dat het wel moerasgebied is, hoog schoeisel wordt in natte periodes aangeraden. De wandeling eindigt weer in het dorpje, vanwaar we terug lopen naar de camping. Op een mooie zonnige dag een ijsje of terrasje pakken kan natuurlijk ook! Het diner verzorgen we met z’n allen. De camping zit naast een weiland waar vaak ooievaars zitten. Misschien kan je er eentje spotten!

Suppen

Op zondag maken we een SUP tocht door de Alde Feanen (Arjan Berger - WeerribbenSUP.nl)Op zondagochtend staan we niet te laat op en zullen we na het ontbijt weer richting het dorp lopen. Zaterdag hebben we het park al te voet verkend, het is nu tijd om dit vanaf het water te doen. En wel per sup. Suppen staat voor Stand Up Paddle waarbij je op een board staat en met een peddel je voortbeweegt. Het lijkt makkelijk, maar je balans bewaren op zo’n board is soms nog een hele uitdaging. Gelukkig krijgen we eerst een clinic waarbij we een uitleg krijgen en de basisbeginselen leren. Daarna zullen we een tour van 7 kilometer gaan maken. Met suppen kom je op plekjes waar je met een bootje niet kan komen. Dat maakt het suppen ook zo uniek. En mocht het niet lukken om te blijven staan op de plank, je kan er ook op zitten 😉 Dus ben je beginner of gevorderde, voor iedereen is dit een leuke uitdaging voor de zondag. Na het suppen lunchen we met z’n allen op de camping waarna we onze tentjes weer afbreken en richting huis gaan.

Corona

Veenweides bij Alde Feanen (Johan)Tijdens dit weekend houden we ons uiteraard aan de dan geldende richtlijnen en adviezen betreffende Covid-19. Bij het online komen wat dit weekend is nog niet bekend wat in september de regels zullen zijn. De weekendbegeleiders houden dit in de gaten en zullen je hierover, waar nodig, informeren. Wanneer het in augustus nog steeds nodig is om 1,5 afstand te houden, kan het betekenen dat iedereen in z’n eigen tent slaapt, zodat we ook ‘s nachts voldoende afstand kunnen houden. We vinden het belangrijk dat iedereen in de groep zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie gedraagt.

Verzamelpunt

We verblijven dit weekend op een mooie natuurcamping aan de rand van het dorpje Earnewald, daar begint en eindigt het weekend.

Praktische informatie

Provincie:
Friesland
Activiteit:
Kampeerweekend wandelen en suppen
Afstand:
zaterdag 20 km, zondag max 7 km suppen
Reisdata:
Vrijdag 3 september t/m zondag 5 september 2021 (3 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 15 augustus 2021 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€119 €129
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; twee overnachtingen op een camping; SUP-instructie en tocht onder leiding van een instructeur; kosten (eenmalig) pontje; maaltijden ontbijt zaterdag t/m lunch zondag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; diner vrijdag; evt. lokaal openbaar vervoer.

Contact