Uniek dit weekend

  • Nieuwe Nivon-route
  • Kleine groene campings
  • Wandeltrektocht
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Roos

Coen

zz23 Ontdek het nieuwe Stellingenpad!

Friesland, Drenthe

14-04 t/m 16-04-2023

Ontdek de nieuwste Nivon-route: het Stellingenpad. Drie dagen wandelen en kamperen door verrassend en afwisselend zuidoost Friesland! Op de grens met Drenthe vind je heide, bos en venen met een rijke historie. We volgen een deel van de rondwandeling van in totaal 260 km. Onderweg overnachten we op kleine groene campings.

Oeroude bewoning

Vrijdagmiddag verzamelen we bij de Slotplaats in Bakkeveen. Het landgoed en kasteel werden in de 17e eeuw gebouwd, maar al sinds de steentijd is het gebied bewoond. Vanaf hier wandelen we door het Mandeveld, door bossen, heide en vennen, over een oeroud wegenspoor. Na ongeveer zeven kilometer schampen we het Natuurvriendenhuis Allardsoog. Maar we gaan nog een paar kilometer door de velden naar Haulerwijk om onze tentjes op een kleine groene camping te zetten. Hier mag je ‘s avonds een vuurtje stoken. Zo houden we het in april lekker warm!

Veen, velden en beekdalen

Bos, heide en velden blijven zich de volgende dagen afwisselen. Je vindt herinneringen aan de veenontginning, de strafkolonie Veenhuizen maar ook restanten uit de ijstijd, zoals het beekdal van de Slokkert. Aanrader: steek Suzanna Jansens aangrijpende verhaal Het Pauperparadijs in je rugzak als je meer wilt weten over de heropvoedingsexperimenten die rond 1800 in Veenhuizen werden uitgevoerd. We kamperen op het erf van een oude Saksische boerderij tussen hoge bomen.

Fochtelooerveen (of Fochteloërveen)

Na een laatste etappe door open weidelandschap gaan we langs de vennen van het Fochtelooerveen. Vroeger werd hier nog turf gewonnen. Nu is het een prachtig natuurgebied! Het wandelpad geeft mooie doorkijkjes op het veen voordat we van de route afslaan om op de bus naar Assen te stappen.

Verzamelpunt

Vrijdagmiddag verzamelen we bij de Slotplaats in Bakkeveen, bushalte De Waldsang (bus 84 uit Assen). Kom je met de auto? Dan is het verstandig deze in Bovensmilde of Assen te parkeren en het laatste deel met de bus af te leggen. Hier eindigt de route zondag.

Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Friesland, Drenthe
Activiteit:
Kampeertrektocht
Afstand:
vrijdag 10 km, zaterdag 20 km en zondag 17 km
Reisdata:
Vrijdag 14 april t/m zondag 16 april 2023 (3 dagen)
Inschrijven t/m:
Zaterdag 1 april 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€61 €71
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; campings, alle maaltijden (exclusief lunch vrijdag).
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch vrijdag; evt. lokaal openbaar vervoer; exclusief tent, tenten worden in principe gedeeld, er zijn mogelijk extra kosten voor alleengebruik tent.

Contact