Uniek aan dit weekend

  • Eifel
  • Sauna
  • Sophienhöhe
Bekijk de weekendverslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Robbert

Nelleke

Nordeifel en Sophienhöhe

Nordrhein-Westfalen, Duitsland

07-06 t/m 10-06-2019

Er echt even uit tijdens Pinksteren? Wandel een lang weekend met ons mee net over de Duitse grens in de Nordeifel. We overnachten in gezellige comfortabele accommodaties op basis van halfpension. Ontdek met ons dit afwisselende gebied!

Weelderige natuur op de Sophienhöhe (Robbert van Dijk)Deze mini-trektocht net over de grens in Duitsland kent twee heel verschillende gezichten. Of misschien wel drie… Laten we beginnen bij het begin: we verzamelen de vrijdag voor Pinksteren ‘s ochtends op station Venlo. Daarvandaan reizen we gezamenlijk met de trein naar het stationnetje Hückelhoven-Baal waar we ons meteen in de natuur bevinden en gelijk kunnen beginnen met wandelen. Het is begin juni dus we hebben een goede kans op mooi weer en de dagen zijn lang, ideale wandelomstandigheden!

Wandelen langs rivier de Rur

We volgen de eerste wandeldag grotendeels de rivier de Rur die op zijn Nederlands Roer heet. Let wel: het gaat hier om de Roer van Roermond en niet de Roer (Ruhr) van het Roergebied. De Rur is een bescheidener waterloop dan haar (bijna) naamgenoot en kent gelukkig weinig verstorende industrieën rondom haar loop. We lopen over mooie paden in het rivierdal en komen onderweg onder andere langs het fraaie Schloss Rurich. Na 19 kilometer komen we aan in Jülich waar het familiehotel staat waar we zullen overnachten. Het eten wordt verzorgd, we hoeven alleen maar aan te schuiven! Na het eten spelen we nog een spelletje… of neem je plaats in de sauna van het hotel, een ideale manier om de vermoeide benen te ontspannen!

Imposante kunstmatige berg bij bruinkoolmijn

Een rondom vergezicht op één van de toppen van de Sophienhöhe (Robbert van Dijk)De eerste wandeldag bood weinig uitdaging qua hoogtemeters. De tweede dag zou dat ook zijn… ware het niet dat in het gebied een kolossale bruinkoolwinning plaatsvindt. Bruinkool wordt in open mijnen gewonnen. Onbruikbare delfstoffen werden in het verleden naast de mijn gestort waardoor daar langzamerhand een berg ‘groeide’. Het gevolg daarvan is dat bij één van de mijnputten (Garzweiler) een heus bergmassief is ontstaan: de Sophienhöhe. Hoewel het hoogste punt, waar wij vandaag naartoe lopen, ‘maar’ op 300 meter ligt, torent het wel 600 meter (!) uit boven het diepste punt van de ernaast gelegen mijn.

Een blik in de nabijgelegen bruinkoolmijn, wat een contrast! (Robbert van Dijk)De mijn is naar verwachting nog in gebruik tot 2045 en niet toegankelijk. Wel kunnen we vanaf de Sophienhöhe blikken naar beneden de mijn in werpen. Je moet het gezien hebben om het te geloven: de schaal van deze mijnbouw tart werkelijk alle verbeelding. De put die overblijft na afloop van de bruinkoolwinning zal men laten vollopen met water (kan duren tot 2080!). Waar natuurliefhebbers minder op zullen hebben met de mijnbouw, worden deze wel blij van de Sophienhöhe. Deze berg is omgeturnd tot een reusachtig natuurgebied.

Na het aandoen van de drie toppen in dit gebied verlaten we de berg en komen we aan in Hambach. We hebben er dan zo’n 20 kilometer opzitten. Hier pakken we de bus om naar de jeugdherberg in Nideggen te reizen. Terwijl we genieten van een welverdiende douche wordt het eten wederom voor ons bereid en is er voor liefhebbers de mogelijkheid een goed glas Duits bier of wijn te drinken.

Klassiek Eifellandschap met bezoek aan burcht

De imposante hooggelegen burcht van Nideggen die we een bezoek brengen (Wolkenkratzer)In Nideggen is het landschap weer compleet veranderd. We bevinden ons nu in ‘klassiek’ Eifellandschap. Bossen, bergen, rivieren, kortom: (oude) natuur alom. Nu zijn er wel een hoop hoogtemeters te maken! Deze dag lopen we een mooie rondwandeling van 18 km met lichte rugzak, want een deel van onze bagage kan achterblijven in het hostel. Onderweg lopen we een gedeelte van de ‘Wildnistrail’ en brengen een bezoekje aan het informatiecentrum van het Nationaal Park in Zerkall. Aan het eind van de wandeling bezoeken we de Burcht van Nideggen, een fraaie middeleeuwse vesting. Hier huisden ooit de machtige graven en hertogen van Jülich. Vandaag de dag merk je niks meer van de militaire functie en kun je genieten van het bouwwerk en haar ligging op een heuveltop. Er is een klein museum en binnen de omheining mag natuurlijk ook een cafeetje niet ontbreken voor een welverdiend biertje, kopje koffie of thee.

Waardige afwisselende afsluiting

Klassiek Eifellandschap van bos en velden (Robbert van Dijk)Na de tochten van de vorige dagen doen we het vandaag rustiger aan, ook om weer bijtijds thuis te zijn. Maar vergis je niet, qua landschap is vandaag misschien wel de mooiste dag. We lopen hoog langs het rivierdal van de Roer, dezelfde rivier als waar we de eerste dag langs liepen, maar nu in een totaal anders landschap. We lopen door het Natuurgebied Buntsandstein over schitterende kleine slingerpaadjes heuvelop en heuvelaf. Er is veel bos, maar er zijn ook steeds uitzichten naar het rivierdal en, zoals de naam van het natuurpark al doet vermoeden, rotsachtige passages (van zandsteen). Dat heeft natuurlijke poorten geschapen zoals de Hindenburgtor waar we doorheen lopen en verhoogde plateaus zoals de Eugenienstein vanwaar we een prachtig rondom uitzicht over de omgeving hebben. Na de afdaling naar het rivierdal komen we bij een stuwmeer (Stausee Obermaubach) waar we op de trein stappen naar huis.

Ook aan de nieuwe duurzame energievoorziening wordt in Duitsland veel gewerkt (Robbert van Dijk)Aan het einde van de middag zijn we weer in Nederland en kijken we terug op een heel verrassende ontmoeting met zeer uiteenlopende landschappen zo dicht over de grens in Duitsland! We begrijpen waarom er zo veel mensen protesteren tegen de grootschalige bruinkoolwinning, maar hebben bovenal genoten van de prachtige natuur rond de Sophienhöhe en de Eifel.

Verzamelpunt

We verzamelen vrijdagochtend op station Venlo en nemen gezamenlijk de trein naar Mönchengladbach. We eindigen maandagmiddag op station Arnhem. Deelnemers die in Eindhoven of zuidelijker wonen kunnen sneller via Aken en Heerlen reizen. Wij vertellen je welke trein je moet nemen en zorgen voor je kaartje tot Heerlen!

Praktische informatie

Provincie:
Nordrhein-Westfalen, Duitsland
Activiteit:
Trektocht langs hostels (één dag is een rondwandeling)
Afstand:
10-20 km
Reisdata:
Vrijdag 7 juni t/m maandag 10 juni 2019 (4 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 26 mei 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€230 €240
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; 1 overnachting in hotel en 2 nachten in jeugdherberg op basis van halfpension; maaltijden diner vrijdag t/m lunch maandag; toegang tot Burg Nideggen; heen- en terugreis per trein vanuit Venlo/Arnhem; lokaal vervoer.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch vrijdag.

Contact