Uniek dit weekend

  • 3 Dagen wandelen via de mooiste routes
  • Prachtig landschap vol historie
  • Kronkelende beekdalen
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Johan

Hiken over de Hondsrug

Drenthe

17-09 t/m 19-09-2021

Een extra lang weekend wandelen door de prachtige Drentse natuur. Via mooie paadjes langs kronkelige beekjes, hunebedden en zandgronden trekken we in drie dagen met rugzak en tent vanuit Assen naar Haren. Ga je mee op avontuur door dit historische landschap?

Drie dagen wandelen

Hunebedden in een Drents dorp (Roos Lantink)Tijdens deze driedaagse hike combineren we de mooiste routes: we starten bij het stroomgebied van de Drentsche Aa, wandelen via het Balloërveld naar de Hondsrug. Een extra lang weekend weg dus, naar een van de mooiste landschappen van Nederland.

Beekdalen & Hunebedden

Vrijdag vertrekken we vanuit Assen. Door het beekdal van het Deurzerdiep wandelen we naar het esdorp Rolde, waar aan de rand van het dorp twee hunebedden liggen. Nadat we de tent hebben opgezet, maken we in de middag met een kleine dagrugzak nog een extra wandeling naar de Schaapskooi en het Balloërveld. Langs de rand van dit heideveld heb je uitzicht over de groenlanden Heeremaden en de Ossebroeken. Deze grond langs het Rolderdiep werd in het begin van de negentiende eeuw ontgonnen. Via paden over de hei waren de weilanden en hooilanden langs het diep vanuit het dorp Balloo bereikbaar.

Het hart van het Drentsche Aa-gebied

De kracht van het water, de bodem erodeert en bomen vallen in de beek (Roos Lantink)Na een goed ontbijt gaat de etappe van zaterdag via het Loonerdiep en Taarlosche diep naar het hart van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Onderweg zie je de kracht van het water in het beekdal: in de bocht van een beek vreet het water zich een weg door de Rug van Tynaarlo: een keileemrug parallel aan de Hondsrug. Daardoor zakken er stukken van de bodem weg en vallen bomen naar beneden.

Hondsrug

De laatste dag van onze mini-vakantie voert ons over de Hondsrug, een landschap dat is gevormd in de voorlaatste ijstijd. We wandelen ook door het Noordlaarderbos, een van de grootste bossen in de provincie Groningen. Het weekend eindigt in Haren, een dorp onder Groningen. Vanaf hier kun je met de trein terug naar Assen, en verder naar huis.

Kamperen

We maken een kampeertrektocht en overnachten op campings (Floris)We maken een kampeertrektocht en overnachten op campings. Vrijdag lopen we zo’n 10 kilometer naar de camping, waarna we zonder zware rugzak nog een ontspannen en mooie wandeling maken. De etappes van zaterdag en zondag zijn beide 18 – 20 km.

‘s Avonds koken we met z’n allen een lekkere maaltijd voor de groep. We komen onderweg weinig dorpjes tegen en we zijn echt in de natuur. Daarom kunnen we niet iedere dag (verse) boodschappen doen en zorgen we zelf voor voldoende eten in onze rugzakken. Hou er dan ook rekening mee dat er, naast je persoonlijke spullen, ook gemeenschappelijke spullen (zoals branders en pannen) en eten over de rugzakken worden verdeeld.

Corona

Het landschap rond de Drentsche Aa (Roos Lantink)Tijdens dit weekend houden we ons uiteraard aan de dan geldende richtlijnen en adviezen betreffende Covid-19. Bij het online komen wat dit weekend is nog niet bekend wat in september de regels zullen zijn. De weekendbegeleiders houden dit in de gaten en zullen je hierover, waar nodig, informeren. Wanneer het in september nog steeds nodig is om 1,5 afstand te houden, kan het betekenen dat iedereen in z’n eigen tent slaapt, zodat we ook ‘s nachts voldoende afstand kunnen houden. We vinden het belangrijk dat iedereen in de groep zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie gedraagt.

Verzamelpunt

Het weekend begint bij NS station Assen en eindigt bij NS station Haren. Vanaf Haren kun je in 13 minuten met de sprinter terug naar Assen reizen.

Praktische informatie

Provincie:
Drenthe
Activiteit:
Kampeertrektocht
Afstand:
20 km per dag
Reisdata:
Vrijdag 17 september t/m zondag 19 september 2021 (3 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 5 september 2021 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€72 €82
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; twee overnachtingen op campings; maaltijden diner vrijdag t/m lunch zondag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch op vrijdag; gebruik van (eigen) tent; evt. lokaal openbaar vervoer;

Contact