Uniek dit weekend

  • Relatief veel hoogtemeters
  • Afwisseling tussen bos en hei
  • Mooie vergezichten
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Wibrich

Marije

Dagwandeling Veluwezoom

Gelderland

27-06 t/m 27-06-2021

Zin in een gezellige dagwandeling met relatief veel hoogtemeters maar toch dicht bij huis? Ga met ons mee naar de Veluwezoom! Afwisseling is het trefwoord van deze dag; heide, bos, vergezichten en zandvlaktes, alles komt voorbij.

Uitzicht over een deel van de Veluwezoom (Wibrich)Naast het welbekende gebied de Hoge Veluwe, ligt het oudste nationaal park van Nederland: de Veluwezoom. Dit natuurgebied in Gelderland van 5000 hectare werd al in 1930 tot nationaal park uitgeroepen. Kenmerkend voor dit gebied is het reliëf: nergens anders op de de Veluwe vind je zoveel heuvels en zo’n mooi uitzicht. Daarnaast vind je er bos, heide, stuifzand en landgoederen. Als je helder weer hebt kun je tot in Duitsland kijken. Naast een verscheidenheid aan natuur, zijn er in dit gebied ook vele diersoorten te vinden. Er zijn edelherten, damherten, reeën, vossen, dassen, Schotse hooglanders en wilde zwijnen te vinden.

Met wat geluk komen we een ree tegen (Bas Wetter)We vertrekken vanaf station Rheden. Na een korte wandeling komen we aan bij de rand van het natuurgebied. Al snel kunnen we genieten van de eerste uitzichten over de heide, waarna we het bos induiken. We passeren onderweg het hoogste punt van de Veluwe: Signaal Imbosch. Deze 109,9 meter hoge heuvel dankt zijn naam aan het noordelijker gelegen Imbosch. Die naam is waarschijnlijk afgeleid van de bijenvolken (Immen) die daar vroeger heen werden gebracht als de heide in bloei stond. Er stond vroeger ook een signaalpost. Vandaar de naam Signaal Imbosch. Hoewel dit het hoogste punt van de Veluwe is heb je hier helaas geen uitzicht, het gebied is nu met dennen bebost.

Bepaal zelf of je vrijwel niks meeneemt of met bepakking traint voor een wandelreis (Bas Wetter)We verlaten het bos voor een korte route over het Rozendaalse zand. In 2009 is hier 17 hectare bos gekapt om het zand weer te laten stuiven. We vervolgen onze weg weer door het bos en lopen langs de Rhedense schaapskudde. Deze is opgericht in 1963 door jonkvrouwe van Wurfbain. De kudde heeft vooral publieke functies: het in stand houden van de biodiversiteit, het opleiden van schaapherders en natuurdeskundigen en het bevorderen van natuureducatie.

De laatste kilometers eindigen we weer met mooie vergezichten en zien we de kerk van Rheden alweer liggen. In totaal maken we zo’n 500 hoogtemeters (stijgen en dalen). Voor wie aan het einde van deze dag nog zin en energie heeft voor een hapje/drankje/ijsje, kan het nabijgelegen centrum van Rheden in wandelen.

Verzamelpunt

We beginnen en eindigen op NS Station Rheden.

Praktische informatie

Provincie:
Gelderland
Activiteit:
Dagwandeling
Afstand:
18 km
Reisdata:
Zondag 27 juni t/m zondag 27 juni 2021 (1 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 20 juni 2021 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-8 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€8 €8
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lunch.

Contact