Uniek aan dit weekend

  • Rondleiding bierbrouwerij
  • Bourgondisch Brabant
  • Bossen en vennen
Bekijk de weekendverslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Nelleke

Floris

Brabantse bieren en bossen

Noord-Brabant

18-01 t/m 19-01-2020

Hou jij van prachtige natuur én van een goed biertje op z’n tijd? Ga dan een weekend mee naar Noord-Brabant: we bezoeken namelijk de bierbrouwerij van La Trappe en combineren onze biertour met winterse wandelingen door het unieke Brabantse bossen- en vennenlandschap.

Wandel dit winterse bierweekend mee over de Kampina en langs de vele Oisterwijkse vennen (Bas Wetter)Dit weekend is Midden-Brabant onze bestemming om lekker te gaan wandelen. De brouwerij van La Trappe én een schilderachtig bossen- en vennenlandschap bieden alle ingrediënten voor een gezellig en gevarieerd weekend voor bier- en natuurliefhebbers.

Bossen en vennen

Dit weekend begeven we ons in twee mooie natuurgebieden, namelijk de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Typerend voor beide gebieden zijn de vele vennen: kleine, ondiepe bosmeertjes in het landschap. Sommigen zijn ontstaan doordat de wind het zand heeft weggeblazen en regenwater de ontstane gaten heeft opgevuld. Andere vennen zijn juist vroegere beek- of rivierbeddingen. Ieder ven heeft hierdoor z’n eigen karakteristieke uiterlijk: met grillige of rechte oevers, met veel bebossing of naast open vlaktes, en met eilandjes in het midden of met diepe inhammen aan de zijkanten. Juist deze afwisseling maakt het landschap echt bijzonder en nogal schilderachtig. Zeker in de winter zal dit landschap een mystieke sfeer geven.

Dit winterweekend wandelen we op zaterdag over de Kampina met haar open heide en verschillende vennen (Ellen Kok)We beginnen het weekend op zaterdagochtend in Boxtel. Op deze eerste dag wandelen we voornamelijk op de Kampina, een open heideveld met diverse vennen. Genietend van bijzondere vergezichten struinen we zo’n 15 tot 20 km, op weg naar onze overnachtingsplek Nivon natuurvriendenhuis Morgenrood. Hier koken we onze eigen maaltijd en vermaken we ons ’s avonds opperbest. We warmen ons alvast op met een zelfgeorganiseerd bierproeverijtje, als inleiding op de bier-excursie de volgende dag.

Zondag wisselen we de heide van de Kampina in voor de bossen en vennen van Oisterwijk. Minstens net zo afwisselend, maar toch anders, trekken we wederom langs een diversiteit aan bosmeertjes. Misschien spotten we zelfs nog een ree?

Trappistenbier

Na de rondleiding in de bierbrouwerij genieten we nog even van een La Trappe biertje in het proeflokaal voor we verder wandelenAan het begin van de middag komen we aan bij Abdij Koningshoeven, waar het trappistenbier La Trappe wordt gebrouwen. Er zijn wereldwijd maar veertien biermerken die zich ‘trappistenbier’ mogen noemen en La Trappe is daar één van. Eén van de eisen is dat dit onder toezicht van monniken gebrouwen moet worden, binnen de grenzen van een klooster of abdij. Hoe ze dat precies doen en wat trappistenbier zo bijzonder maakt zullen we horen tijdens een rondleiding in de brouwerij van La Trappe.

Na de rondleiding kunnen we nog een trappistenbier drinken in het sfeervolle proeflokaal van de abdij en daarna is het nog slechts een paar kilometer lopen naar station Tilburg. Daar nemen we afscheid van elkaar en zit dit winterweekend er weer op.

Extra weekend

Wegens het succes met inschrijvingen zit dit weekend al vol. Een week eerder organiseren we dit zelfde weekend daarom nog een keer extra, dus als je mee wil kan je daarop nog inschrijven.

Verzamelpunt

We verzamelen zaterdagochtend op treinstation Boxtel. Het weekend eindigt zondagmiddag op treinstation Tilburg. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Noord-Brabant
Activiteit:
Wandeltrektocht met overnachting in Natuurvriendenhuis
Afstand:
15 á 20 km per dag
Reisdata:
Zaterdag 18 januari t/m zondag 19 januari 2020 (2 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 5 januari 2020 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€67 €77
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en materiaal; overnachting in Natuurvriendenhuis Morgenrood; maaltijden diner zaterdag t/m lunch zondag; biertje zaterdagavond; excursie La Trappe (inclusief één consumptie in Het Proeflokaal).
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch zaterdag; evt. lokaal openbaar vervoer.

Contact

Hopelijk valt er voor ons winterwandelweekend nog een beetje sneeuw, al is het maar net genoeg voor een (heel) klein sneeuwpopje (Bas Wetter)