Uniek dit weekend

  • Overnachting in een gezellig Nivonhuis
  • Stuwwallen en uiterwaarden
  • Prachtig rivierenlandschap
Bekijk de verslagen van vergelijkbare weekenden

Berg, bos en beken

Gelderland

Zin in een weekend stevig wandelen? Loop 40 km met ons mee over het Maarten van Rossumpad! Een afwisselende route over kronkelige bospaadjes langs de Veluwse sprengenbeken, maar ook met spectaculaire uitzichten over het rivierenlandschap van de Rijn. We overnachten in het Nivon Natuurvriendenhuis De Bosbeek.

Dit weekend wordt verplaatst ivm COVID-19

Dit wandelweekend was in maart 2020 gepland. Vanwege de corona-maatregelen kon het weekend helaas niet doorgaan. We gaan het daarom om op een ander moment alsnog organiseren. Hou de site goed in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten!

Bergen, bossen en beekjes

Vanaf de Wageningse Berg hebben we ook een mooi uitzicht over de uiterwaarden waar we ook door gewandeld hebben (Bas Wetter)Zaterdagochtend verzamelen we op station Rhenen. We maken al meteen wat hoogtemeters, want we gaan naar de 50 meter hoge Grebbeberg, de zuidpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf hier hebben we een panorama-uitzicht over de Nederrijn, natuurgebied De Blauwe Kamer en de Betuwe. De Blauwe Kamer is een rivieroeverreservaat, waar de Rijn regelmatig binnenstroomt. We lopen verder, maar staan af en toe even stil om te kijken of we hier een ijsvogel kunnen spotten.

Met een beetje geluk bloeien de Magnolia's in het Wageningse Arboretum als wij er eind maart doorheen wandelen (Bas Wetter)We passeren Wageningen, langs het Arboretum Belmonte. Dit dateert van het einde van de 18e eeuw en er groeien hier bijzondere heesters en sierbomen, zoals magnolia’s en sierappels. In de loop van de middag verlaten we de rivieroevers en gaan we het bos in. Daar komen we langs Oranje Nassau’s Oord. Dit paleis is door koning Willem III als zomerverblijf voor zijn vrouw Emma gebouwd om haar de heimwee naar haar geboortestreek in Duitsland te doen vergeten. We wandelen verder langs kleine beekjes, de Veluwse sprengenbeken. Deze werden in de zeventiende eeuw door mensen gegraven om papier-, graan- en kopermolens aan de randen van de Veluwe draaiende te houden. Met hun heldere water vormen de beken een unieke biotoop voor zeldzame planten. We overnachten in Nivon Natuurvriendenhuis de Bosbeek in Bennekom, het grootste Nivonhuis in Nederland. Daar koken we samen in de goed uitgeruste keuken. Achter het huis is een kampvuurkuil, dus als we zin hebben (en het mag van de brandweer en de huiswacht) sluiten we onze eerste wandeldag naar gezellig af.

Over de stuwwallen naar Kasteel Doorwerth

Op zondag wandelen we langs Kasteel Doorwerth dat op de grens van de Veluwse stuwwallen en de Nederrijn ligt (Bas Wetter)Zondag lopen we weer verder over kronkelige paadjes door het bos. Langs de bosrand op de stuwwallen lopen we naar het sprookjesachtige Kasteel Doorwerth. Dankzij de vele overgangen van hoog naar laag, van droog naar nat en van zand naar klei is Doorwerth rijk aan wilde planten en bijzondere vogels, zoals de grote gele kwikstaart. Via de groene uiterwaarden van de Nederrijn lopen we richting Oosterbeek. We lopen langs landgoed Mariëndaal, een landschap met grote hoogteverschillen, mooie uitkijkpunten en doorkijkjes in het groene coulisselandschap. Ons wandelweekend eindigt bij station Arnhem.

Contact

 

Op zondag wandelen we langs Kasteel Doorwerth dat op de grens van de Veluwse stuwwallen en de Nederrijn ligt (Bas Wetter)Door het Renkums beekdal stromen twee beken die vroeger de molens van de fabrieken moesten laten draaien (Bas Wetter)In Nivon natuurvriendenhuis De Bosbeek maken we een lekkere maaltijd en spelen we 's avonds nog een spelletje (Bas Wetter)Bij Oosterbeek wandelen we onder de spoorbrug tussen Arnhem en Nijmegen door en zien we bijzondere grazers en de restanten van een ander kasteel (Bas Wetter)Op landgoed Mariëndaal wandelen we oa door deze beukenhaag (Bas Wetter)