Uniek aan dit weekend

  • Overnachting in een gezellig Nivonhuis
  • Stuwwallen en uiterwaarden
  • Prachtig rivierenlandschap
Bekijk de weekendverslagen van vergelijkbare weekenden

Weekendbegeleiders

Monique

Liezelotte

Berg, bos en beken

Gelderland

28-03 t/m 29-03-2020

Zin in een weekend stevig wandelen? Loop 40 km met ons mee over het Maarten van Rossumpad! Een afwisselende route over kronkelige bospaadjes langs de Veluwse sprengenbeken, maar ook met spectaculaire uitzichten over het rivierenlandschap van de Rijn. We overnachten in het Nivon Natuurvriendenhuis De Bosbeek.

Bergen, bossen en beekjes

Vanaf de Wageningse Berg hebben we ook een mooi uitzicht over de uiterwaarden waar we ook door gewandeld hebben (Bas Wetter)Zaterdagochtend verzamelen we op station Rhenen. We maken al meteen wat hoogtemeters, want we gaan naar de 50 meter hoge Grebbeberg, de zuidpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf hier hebben we een panorama-uitzicht over de Nederrijn, natuurgebied De Blauwe Kamer en de Betuwe. De Blauwe Kamer is een rivieroeverreservaat, waar de Rijn regelmatig binnenstroomt. We lopen verder, maar staan af en toe even stil om te kijken of we hier een ijsvogel kunnen spotten.

Met een beetje geluk bloeien de Magnolia's in het Wageningse Arboretum als wij er eind maart doorheen wandelen (Bas Wetter)We passeren Wageningen, langs het Arboretum Belmonte. Dit dateert van het einde van de 18e eeuw en er groeien hier bijzondere heesters en sierbomen, zoals magnolia’s en sierappels. In de loop van de middag verlaten we de rivieroevers en gaan we het bos in. Daar komen we langs Oranje Nassau’s Oord. Dit paleis is door koning Willem III als zomerverblijf voor zijn vrouw Emma gebouwd om haar de heimwee naar haar geboortestreek in Duitsland te doen vergeten. We wandelen verder langs kleine beekjes, de Veluwse sprengenbeken. Deze werden in de zeventiende eeuw door mensen gegraven om papier-, graan- en kopermolens aan de randen van de Veluwe draaiende te houden. Met hun heldere water vormen de beken een unieke biotoop voor zeldzame planten. We overnachten in Nivon Natuurvriendenhuis de Bosbeek in Bennekom, het grootste Nivonhuis in Nederland. Daar koken we samen in de goed uitgeruste keuken. Achter het huis is een kampvuurkuil, dus als we zin hebben (en het mag van de brandweer en de huiswacht) sluiten we onze eerste wandeldag naar gezellig af.

Over de stuwwallen naar Kasteel Doorwerth

Op zondag wandelen we langs Kasteel Doorwerth dat op de grens van de Veluwse stuwwallen en de Nederrijn ligt (Bas Wetter)Zondag lopen we weer verder over kronkelige paadjes door het bos. Langs de bosrand op de stuwwallen lopen we naar het sprookjesachtige Kasteel Doorwerth. Dankzij de vele overgangen van hoog naar laag, van droog naar nat en van zand naar klei is Doorwerth rijk aan wilde planten en bijzondere vogels, zoals de grote gele kwikstaart. Via de groene uiterwaarden van de Nederrijn lopen we richting Oosterbeek. We lopen langs landgoed Mariëndaal, een landschap met grote hoogteverschillen, mooie uitkijkpunten en doorkijkjes in het groene coulisselandschap. Ons wandelweekend eindigt bij station Arnhem.

Dubbel weekend

Wegens de grote interesse voor dit weekend hebben we besloten dit weekend dubbel uit te voeren. Daarbij wandelen we in twee groepen in tegenovergestelde richting en ontmoeten we elkaar in Nivon Natuurvriendenhuis de Bosbeek. Na een extra gezellige avond wandelen we de volgende dag weer in twee groepen verder.

Verzamelpunt

De ene groep start zaterdagochtend bij treinstation Rhenen. De andere groep start het weekend bij treinstation Arnhem. Het eindpunt voor de groepen is respectievelijk station Arnhem en station Rhenen. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Provincie:
Gelderland
Activiteit:
Wandeltrektocht met overnachting in Nivon natuurvriendenhuis
Afstand:
ca. 20 km per dag
Reisdata:
Zaterdag 28 maart t/m zondag 29 maart 2020 (2 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 15 maart 2020 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
2x 5-12 + 2x 2 weekendbegeleiders
Weekendprijs:
Nivon-leden Niet-leden*
€47 €57
* Je kan lid worden bij het inschrijven voor het weekend en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring weekendbegeleiding en -materiaal; overnachting in Nivon Natuurvriendenhuis Bosbeek; maaltijden diner zaterdag t/m lunch zondag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; drankjes en tussendoortjes; lekkers voor ’s avonds; lunch zaterdag; eventueel lokaal openbaar vervoer.

Contact

Valeer en Jeroen zijn de weekendbegeleiders van het andere weekend

ValeerJeroen

 

Op zondag wandelen we langs Kasteel Doorwerth dat op de grens van de Veluwse stuwwallen en de Nederrijn ligt (Bas Wetter)Door het Renkums beekdal stromen twee beken die vroeger de molens van de fabrieken moesten laten draaien (Bas Wetter)In Nivon natuurvriendenhuis De Bosbeek maken we een lekkere maaltijd en spelen we 's avonds nog een spelletje (Bas Wetter)Bij Oosterbeek wandelen we onder de spoorbrug tussen Arnhem en Nijmegen door en zien we bijzondere grazers en de restanten van een ander kasteel (Bas Wetter)Op landgoed Mariëndaal wandelen we oa door deze beukenhaag (Bas Wetter)