Uniek aan deze reis

  • Zee en bergen
  • Langs kliffen, kloven en grillige rotsformaties
  • Corsicaanse keuken
  • Historische authentieke dorpjes
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Rosalinde

Katja

Zonnige bergen op Corsica

Frankrijk

29-04 t/m 08-05-2022

Corsica is de perfecte zonnige voorjaarsbestemming! Op de paden van de Tra Mare e Monti en de Mare a Mare Nord zie je het eiland op zijn mooist: we lopen van de zee naar het ruige binnenland. Elke avond slapen we in een ander dorp, waar in de lokale gite d’etape een goede maaltijd voor ons klaarstaat.

Wandelvakantie voorjaar 2022 Corsica (Peter Kok)

In het voorjaar is Corsica op zijn best: De temperatuur is aangenaam, de paden zijn nog heerlijk rustig en alles staat volop in bloei. De leidraad voor deze reis zijn de wandelroutes Tra Mare e Monti en  Mare a Mare Nord, waarvan wij het westelijke stuk volgen. Onze route begint langs de zee en brengt ons langzaam steeds hoger de ruige binnenlanden in.

Île de beauté

Corsica wordt ook wel het “île de beauté” genoemd. En dat is niet voor niets: Het is een dunbevolkt, ruig en ongerept eiland waar veel natuurschoon te vinden is. Vanuit de stadjes en dorpen ben je zo in de in de vrije natuur. Corsica heeft een rijk en gevarieerd  landschap. De westkust van het eiland is grillig met kliffen en rotsen. Aan de oostkust bevinden zich eindeloze stranden, meren en een lieflijk landschap. Het noorden is bergachtig met toppen tot 2700m hoog. In het voorjaar stromen de beken vol met smeltwater en zijn de mooiste watervallen te aanschouwen.

Wandelvakantie voorjaar 2022 Corsica (Peter Kok)Meer dan 50% van Corsica is beschermd natuurgebied, dat zich uitstrekt van het noordwesten tot aan het zuidoosten. Overal op het eiland kom je maquis tegen; ruig, kruidachtig struikgewas. Dit is het leefgebied van everzwijnen en (ongevaarlijke) ringslangen. Ook tref je er eeuwenoude kastanjebomen, olijfbomen en eikenbomen aan. Tot 1800m zijn er grote dennen- en beukenbossen te vinden. Corsica is één van de laatste plekken waar nog Griekse landschildpadden in het wild leven. De bergen zijn het territorium van moeflons en lammergieren.

Tra Mare e Monti en Mare a Mare Nord

Wandelvakantie voorjaar 2022 Corsica (Peter Kok)Het eiland wordt doorkruist door 1500 km aan wandelpaden. Het bekendst hiervan is de GR20, die in de zomer extreem druk belopen is, maar in het voorjaar nog volledig dicht gesneeuwd is. Minder bekend, maar zeker net zo mooi zijn de Tra Mare e Monti en de Mare a Mare Nord. We beginnen onze tocht aan de westkant van Corsica. De eerste dagen lopen we op de Tra Mare e Monti tussen Galeria en Évisa langs de westkust, en door de prachtige Gorges de Spelunca. In Évisa pakken we de Mare a Mare Nord op, die dwars over het eiland van de westkust naar de oostkust loopt. Wij volgen het stuk van deze route tot Corte midden op het eiland.

Onderweg slapen we in comfortabele gîtes d’étape of plaatselijke hotels, elk met hun eigen karakter. Deze liggen vaak midden in de dorpjes of juist midden in de natuur. Veel mensen zullen we in het voorjaar nog niet tegenkomen. De eerste dagen genieten we van de zicht op zee en de rotskliffen, vanaf Évisa klimmen we geleidelijk hoger en zien we meer van het centrale massief van het eiland. De laatste wandeldag dalen we af door een prachtige kloof en arriveren we in Corte, dat onder andere bekend staat om zijn oude citadel.

Vakantiegevoel

Wat een uitzichtOnze vakantie begint op de nachtboot van Marseille naar Corsica, hoe lekker: ‘s avonds stap je op de ferry en ‘s morgens na ‘t ontbijt gaan we naar ons beginpunt en starten we met de wandeling. Op Corsica kun je uitgebreid genieten van het goede leven. De regionale keuken heeft invloeden uit Frankrijk, Italië, Spanje en Noord-Afrika. Het eiland is bekend om de lokaal geproduceerde jam, worst en schapenkazen. Van dit alles zullen we genieten bij de maaltijden in de gîtes d’étape en de dorpjes.

Niveau van de tocht

Wandelvakantie voorjaar 2022 Corsica (Robbert van Dijk)

De paden van deze route zijn over het algemeen goed aangegeven. Corsica is wel echt een ruig berg-eiland, dit betekent dat veel paden rotsig zijn. Daarbij komt dat we een pas oversteken waar mogelijk nog sneeuw ligt begin mei. De wandeldagen zijn rondom de 6 uur, en het aantal hoogtemeters (klimmen + dalen) varieert van 800 tot 1500 meter. Dit is dus een echte niveau 4 reis.

Eigen vervoer naar Marseille

De reis start bij de ferry in Marseille. Je kan dus zelf kiezen hoe je naar het beginpunt reist. Wij zullen helpen met de coördinatie naar de ferry. De reis eindigt midden op het eiland in Corte. Hier is een treinstation. Je kan naar Bastia en vanaf daar is een ferry of vlucht naar het vasteland te regelen. De milieuvriendelijkste optie is om de trein te nemen, maar je kan ook carpoolen of vliegen.

Wandelvakantie voorjaar 2022 Corsica (Peter Kok)

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines en Flixbus voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 29 april t/m zondag 8 mei 2022 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 20 maart 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
10 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €739 €779
Normaal €822 €862
* Korting bij boeken t/m zondag 2 januari 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in berghutten, hotels e.d.; ontbijt; avondeten op wandeldagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; avondeten op de rustdag, lunch
Jij:
Je bent 25-40, hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact